Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συγκλονίζει την διεθνή κοινότητα η νέα πολύνεκρη τραγωδία στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Μέχρι στιγμής, 24 σοροί έχουν ανασυρθεί από την θάλασσα, ενώ, μόλις 28 αναφέρονται ως διασωθέντες. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για 700 νεκρούς, τότε θα πρόκειται για την χειρότερη ναυτική τραγωδία στην Μεσόγειο.
Η νέα αυτη τραγωδία ο στην Μεσόγειο είναι η τελευταίο σε μία σειρά ναυαγίων, που έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι τώρα γνωστά, ένα αλιευτικό πλοιάριο, μήκους είκοσι μέτρων, μετέφερε πάνω από 700 ανθρώπους. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ενώ έπλεε στα ανοικτά της Λιβύης (και περίπου 180 χιλιόμετρα νοτίως του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα), πολλοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν ξαφνικά στην μία πλευρά του σκάφους, ώστε να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενο πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, με αποτέλεσμα το αλιευτικό πλοίο να ανατραπεί και να βουλιάξει, παρασύροντας στον υγρό “τάφο” του εκατοντάδες από τους επιβαίνοντες.xarths
Ουδείς γνωρίζει ακόμη, από πού ξεκίνησε το πλοίο αυτό και ποιός ήταν ο προορισμός του.

Ματέο Ρέντσι: «Οι ιταλικές Αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους, που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη»

Ομάδες έρευνας και διάσωσης έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, με τους διασώστες να μιλούν για «μία θάλασσα γεμάτη πτώματα».
Είκοσιοκτώ είναι οι αρχικά δηλωμένοι ως διασωθέντες και 24 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Οι διασωθέντες και οι σοροί των θυμάτων, που ανασύρθηκαν αρχικά, μεταφέρθηκαν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, πρόσθεσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Η ιταλική Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνον με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές Αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους, που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στην δικαιοσύνη. Είπε ακόμη, ότι θα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού πλοίου, για να ταφούν, όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.
Ο κ. Ρέντσι ζήτησε την βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.

«Βαθειά συγκλονισμένη» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει, ότι «η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει “βαθειά συγκλονισμένη” από το νέο ναυάγιο, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για την λήψη μέτρων. «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει την νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι δίαπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ιταλό ομόλογό του την υποστήριξή του στην πρόταση για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο αυτό πολύνεκρο ναυάγιο στην Μεσόγειο και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση Ρέντσι για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Νωρίτερα, ο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση, επικρίνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό: «Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Την στιγμή, που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στην βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ