– Κίνητρα για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πλήρης έλεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις, αλλαγές στο ποινολόγιο της Εφορίας για την φοροδιαφυγή και την απάτη, κατάργηση των προστίμων του ΚΒΣ και ηπιότερες ποινές για απλές φορολογικές παραβάσεις προβλέπουν τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλες ανατροπές στην φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών αλλά και στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές.Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν, εκτός από την σύνταξη του λεγόμενου περιουσιολογίου για κάθε φορολογούμενο πολίτη, για το οποίο έγινε σχετική μνεία σε προηγούμενο άρθρο μας, μια σειρά από ρυθμίσεις, που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στους φόρους, ενώ αλλαγές και εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν και στον τομέα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το κράτος χάνει 7-9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον ΦΠΑ και αν καταφέρει να εισπράξει μέρος αυτού του ποσού, θα ανοίξει από το 2016 ο διάλογος για μείωση των συντελεστών.

Οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις όποιου θεωρούν, ότι έχει κρύψει εισοδήματα

Πέρα από τα κίνητρα για την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών (“πλαστικού χρήματος”), αντί για ρευστό χρήμα στις συναλλαγές, που περιγράφονται αναλυτικά σε άλλο σχετικό μας άρθρο, θα υπάρχει πλήρης έλεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων, καθώς, από κόσκινο θα περάσουν οι κινήσεις λογαριασμών της τελευταίας 10ετίας.xrimata
Οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν μέσα σε 24 ώρες να έχουν πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις όποιου θεωρούν, ότι έχει κρύψει εισοδήματα. Θα μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις π.χ. με την κατοχή ακινήτων, μεριδίων σε εταιρείες, μετοχών, ομολόγων κ.λπ. ώστε να δουν, αν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Αν, δηλαδή, είχε τις καταθέσεις σε βάθος 10ετίας για να προβεί στις αγορές αυτές ή διακινήθηκε «μαύρο χρήμα».

Αλλαγές θα γίνουν στο ποινολόγιο της Εφορίας, με την.θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για την φοροδιαφυγή και την απάτη

Οι τράπεζες υποχρεούνται να δώσουν στοιχεία για όλες τις επενδύσεις, που έχουν γίνει σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα του εξωτερικού άνω των 500.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά ζητούνται για την περίοδο από 1/6/2014 μέχρι και 30/6/2015, δηλαδή σε βάθος ενός έτους πριν από την επιβολή των capital controls.
Αλλαγές θα γίνουν, όμως, και στο ποινολόγιο της Εφορίας, με την.θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για την φοροδιαφυγή και την απάτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός Νόμος 2523/1997 και κάθε άλλη συναφής νομοθεσία.
Ακόμη θα καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που επιβάλλονται βάσει του Ν. 2523/1997 και έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής

Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή, αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ

Τέλος, θα ισχύουν ηπιότερες ποινές για τις απλές φορολογικές παραβάσεις. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή, αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα για την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
• Πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και
• Πρόστιμο 500 ευρώ, για κάθε παράβαση με ανώτατο όριο το ποσό ύψους 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ