(c) elliniki-gnomi

Έρευνα του ομίλου “LeasePlan” σε 24 ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνει σημαντικές διαφορές, από χώρα σε χώρα, αναφορικά με το κόστος διατήρησης, κίνησης και συντήρησης των ΙΧ αυτοκινήτων!
-Η Νορβηγία, η Ιταλία και η Δανία είναι οι ακριβότερες χώρες για τα βενζινοκίνητα οχήματα, ενώ η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία για τα ντηζελοκίνητα αυτοκίνητα!
– Με βάση την κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων/χρόνο, η μέση δαπάνη για καύσιμα στην Ευρώπη τον μήνα είναι για την βενζίνη 100 ευρώ και για το diesel 67 ευρώ, ενώ για την χώρα μας ισχύει η δεύτερη πιό υψηλή δαπάνη για καύσιμα βενζινοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα διαπιστώνονται στις δαπάνες της χρήσης των ΙΧ αυτοκινήτων, καθώς το κόστος διατήρησης, κίνησης και συντήρησής τους παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις σε 24 ευρωπαϊκά κράτη, όπου διεξήχθη συγκριτική έρευνα.
Αυτό προκύπτει από την συγκεκριμένη έρευνα, που έγινε με βαση τον Δείκτη CarCost της “LeasePlan” (Διεθνής Όμιλος εταιρειών μακροχρόνιας χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων), που βασίζεται στο σύνολο των στοιχείων, τα οποία αποτελούν το κόστος χρήσης οχημάτων στην μικρή και στην μεσαία κατηγορία, όπως είναι τα αυτοκίνητα Renault Clio, Opel Corsa, Volkswagen Golf και Ford Focus, και ο οποίος συγκρίνει τα πιο σημαντικά από τα στοιχεία αυτά, όπως την τιμή αγοράς, το κόστος απόσβεσης, τις επισκευές, την συντήρηση, την ασφάλιση, τους φόρους και τα έξοδα καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών ελαστικών, όπου απαιτούνται από τον νόμο.

“Οι τρεις πιο ακριβές ευρωπαϊκές χώρες για την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου είναι η Νορβηγία, η Ιταλία και η Δανία”!

Η συγκεκριμένη ανάλυση βασίζεται στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργικού κόστους και αφορούν ετήσια κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων.
Βάσει των στοιχείων, που προέκυψαν, το μέσο κόστος χρήσης ενός μικρού έως μεσαίου αυτοκινήτου στην Ευρώπη μπορεί να ποικίλει, φθάνοντας μέχρι και στα 344 ευρώ ανά μήνα. Οι τρεις πιο ακριβές ευρωπαϊκές χώρες για την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου είναι η Νορβηγία, με μέσο κόστος 708 ευρώ, η Ιταλία, με 678 ευρώ και η Δανία, με 673 ευρώ. Στην Ελλάδα το μέσο κόστος χρήσης ενός μικρού ή μέσου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου υπολογίζεται σε 459 ευρώ.
Επίσης, στην κατάταξη των ακριβότερων χωρών για την οδήγηση ντηζελοκίνητου αυτοκίνητου, πρώτη έρχεται η Ολλανδία (695 ευρώ), ακολουθούμενη από την Φινλανδία (684 ευρώ) και την Νορβηγία (681 ευρώ), ενώ στην Ελλάδα το μέσο κόστος χρήσης ενός ντηζελοκίνητου αυτοκινητου φθανει τα 423 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο, ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, το μέσο κόστος της οδήγησης ενός βενζινοκίνητου και diesel αυτοκινήτου είναι σημαντικά χαμηλότερο, ξεκινώντας από 369 ευρώ το μήνα.
Το κόστος απόσβεσης είναι ο βασικότερος παράγοντας, που συμβάλλει στο συνολικό κόστος της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. Στην Ευρώπη, το μέσο κόστος απόσβεσης για μικρά και μεσαία αυτοκίνητα αντιπροσωπεύει το 37% του συνολικού κόστους. Τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ αντιστοιχούν στο 20%, ενώ το κόστος των καυσίμων στο 16% του συνολικού κόστους ενός αυτοκινήτου ανά μήνα.

“Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν μικρή επιρροή επί των εξόδων, καθώς το 84% του συνόλου αυτών είναι σταθερό”

Αυτό σημαίνει, ότι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν σχετικά μικρή επιρροή επί των εξόδων, καθώς το 84% του συνόλου αυτών είναι σταθερό. Το χαμηλό συνολικό κόστος, που παρατηρείται στην Ουγγαρία, οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη, από το μέσο όρο, τιμή αγοράς, η οποία επηρεάζει θετικά τις δαπάνες απόσβεσης.
Στις 6 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στην έρευνα, η οδήγηση diesel αυτοκινήτων είναι ακριβότερη από την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου. Παρ’ όλο που η τιμή της αγοράς καυσίμου για τα diesel οχήματα είναι φθηνότερη, σε σχέση με την τιμή της βενζίνης, άλλοι παράγοντες, όπως ακριβότεροι φόροι, ασφάλιση ή το κόστος συντήρησης, εξηγούν, γιατί το συνολικό κόστος των diesel οχημάτων σε ορισμένες χώρες είναι υψηλότερο.
Η μελέτη δείχνει επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού συνολικού κόστους και των υψηλών τελών κυκλοφορίας / ΦΠΑ (φόρος προστιθέμενης αξίας) και στους δύο τύπους οχημάτων για τις ακριβότερες χώρες (Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες και τις Κάτω Χώρες) και αντίστροφα για τις φθηνότερες χώρες, οι οποίες φορολογούνται λιγότερο (Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία). Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια αντανάκλαση των σχετικά ισχυρών «πράσινων» πρωτοβουλιών στις πιο ακριβές χώρες, οι οποίες μεταφράζονται σε περιβαλλοντικές ρυθμίσεις μέσω της φορολογίας.

“Τα κόστη, που εμπεριέχονται στην χρήση ενός αυτοκινήτου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός οχήματος, σε σύγκριση με την μίσθωση ή άλλες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης”!

Για παράδειγμα, στις Κάτω Χώρες, ο ΦΠΑ και τα τέλη κυκλοφορίας προσθέτουν έως και 31% στο συνολικό κόστος οδήγησης ενός diesel αυτοκινήτου. Όταν πρόκειται για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, η Νορβηγία είναι πρώτη σε φόρους, κάτι, που μπορεί να προσθέτει ως και 29% στο συνολικό κόστος.
Όπως δήλωσε σχετικά ο κ.Φίλιππος Ζαγοριανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της “LeasePlan Hellas”, «τα κόστη, που εμπεριέχονται στην χρήση ενός αυτοκινήτου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός οχήματος, σε σύγκριση με την μίσθωση ή άλλες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης σήμερα. Η παρουσία μας σε όλη την αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας – σε συνδυασμό με την παγκόσμια κλίμακα μας – μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε οχήματα μίσθωσης, παρέχοντας πολύ ανταγωνιστικά κόστη και μάλιστα, χαμηλότερο καθαρό κόστος για τους πελάτες μας από την αγορά δικών τους αυτοκινήτων ή στόλων. Λόγω της πολυπλοκότητας που περιλαμβάνουν τα κόστη αυτά, στην “LeasePlan” ανέκαθεν συνιστούμε σε όλους τους εν δυνάμει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή διαχειριστές στόλου να εξετάζουν την ευρύτερη εικόνα, όταν αποφασίζουν να αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής μίσθωσης ή άλλες λύσεις μετακίνησης, όπως την από κοινού χρήση αυτοκινήτου, μία λύση, που έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

“Με βάση την κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων/χρόνο, η μέση δαπάνη για καύσιμα στην Ευρώπη τον μήνα είναι για την βενζίνη 100 ευρώ και για το diesel 67 ευρώ”!

Οι δαπάνες για την συντήρηση και την οδική βοήθεια είναι υψηλότερες στην Σουηδία, φθάνοντας το 15% (85 ευρώ) του συνολικού κόστους. Αντίθετα, η Τουρκία έχει το χαμηλότερο κόστος επισκευής και συντήρησης με 28 ευρώ ανά μήνα, γεγονός, που δικαιολογείται, βάσει του διαφορετικού κόστους εργασίας ανά χώρα. Η Ελβετία έχει το υψηλότερο κόστος ασφάλισης στην Ευρώπη, με τα συγκεκριμένα έξοδα να προσθέτουν ως και 117 ευρώ μηνιαίως στο συνολικό κόστος για τα βενζινοκίνητα και τα diesel οχήματα, ενώ η Τσεχία είναι η φθηνότερη χώρα για την ασφάλιση των οχημάτων βενζίνης, με το ποσό να φτάνει τα 37 ευρώ. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι στην Σουηδία, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις ακριβότερες χώρες, η ιεράρχηση της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική, με αποτέλεσμα αυτή να αποτελεί την πιο φθηνή ευρωπαϊκή χώρα για στην ασφάλιση των diesel αυτοκινήτων (39 ευρώ τον μήνα).
Με βάση την κάλυψη 20.000 χιλιομέτρων/χρόνο, η μέση δαπάνη για καύσιμα στην Ευρώπη τον μήνα είναι για την βενζίνη 100 ευρώ και 67 ευρώ για το diesel. Η Ιταλία παίρνει το προβάδισμα στο κόστος καυσίμων με 136 ευρώ τον μήνα για τα βενζινοκίνητα οχήματα, λόγω της υψηλής φορολογίας των καυσίμων, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, με ελάχιστη διαφορά από την Ιταλία, σε ότι αφορά τα βενζινοκίνητα οχήματα, επίσης, λόγω της υψηλής φορολογίας της βενζίνης. Σημειώνεται, πάντως, ότι το συγκριτικό μεσο κόστος καυσίμων για τα ντηζελοκίνητα αυτοκίνητα στην χώρα μας είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Στην Ρωσία οι οδηγοί βενζινοκίνητων ξοδεύουν μόλις 54 ευρώ τον μήνα, λόγω του μεγάλου αποθέματος, που διαθέτει η χώρα, ενώ, η Πολωνία αποτελεί την φθηνότερη χώρα στο diesel, με μεση δαπάνη 49 ευρώ το μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ