(c) ellinikignomi.eu

Τι ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Προσφυγικό, στην προσπάθειά του να ανοίξει η συζήτηση του Προσφυγικού σε παγκόσμιο επίπεδο

Την θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας παρουσίασε ο Έλληνας Πωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επισκέπτεται την Ν.Υόρκη, σε ομιλία του το μεσημέρι της Τρίτης, στο Concordian Summit, ενώ αργότερα, ο Πρωθυπουργός μίλησε στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, υπό τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αν σήμερα δεν κάνουμε μια συντονισμένη κίνηση και δεν αντικαταστήσουμε με νόμιμες, τις παράνομες οδούς διακίνησης των προσφύγων και δεν οδηγήσουμε στην μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, θα αποτύχουμε» προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το προσφυγικό.

“Σε αυτή την πρόκληση ο ελληνικός λαός – παρά το ότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση – απαντά κάθε ημέρα εδώ και ενάμιση χρόνο με μία μόνο απάντηση: «Ναι, είναι το καθήκον μας»”!

Ακόμη, ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής:«Σήμερα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι εμφανής και αν η Διεθνής Κοινότητα δεν υποστηρίξει την Ελλάδα, η προσπάθεια αυτή θα αποτύχει».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη, πως «η Ευρώπη αναρωτιέται, αν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς να παραβιασθεί το Διεθνές Δίκαιο και η Συνθήκη της Γενεύης».
«Πρέπει να ενισχύσουμε τα σύνορα και την διαδικασία του ασύλου, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στην βάση της αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών» εξήγησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Ολομέλειας του ΟΗΕ: «Σε αυτή την πρόκληση ο ελληνικός λαός – παρά το ότι αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση – απαντά κάθε ημέρα εδώ και ενάμιση χρόνο με μία μόνο απάντηση: «Ναι, είναι το καθήκον μας».

“Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία δεν υπήρχε καν πριν τρία χρόνια, διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη”!

Την αντιμετωπίσαμε όταν 1,2 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μας. Την αντιμετωπίσαμε όταν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Την αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να υποστηρίξουμε τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες, καθώς και αυτούς, που συνεχίζουν να έρχονται. Όλα αυτά γίνονται, καθώς η Υπηρεσία Ασύλου μας – η οποία δεν υπήρχε καν πριν τρία χρόνια – διαχειρίζεται τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη και καθώς οι Αρχές μας, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την δύσκολη, αλλά απαραίτητη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Μια συμφωνία, που οδήγησε σε δραστική μείωση των ροών και – το πιο σημαντικό – των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος. Μια συμφωνία, η οποία αντικαθιστά την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή προς την Ευρώπη με μια νόμιμη, μέσω της διαδικασίας της επανεγκατάστασης.

“Να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου μας από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου και να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες”!

Οι προκλήσεις στην Ελλάδα είναι πολλές και μεταξύ άλλων η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και της διαδικασίας παροχής ασύλου. Αλλά μπορούν να λειτουργήσουν μονάχα στη βάση του διαμοιρασμού της ευθύνης, και της αλληλεγγύης.
Χρειάζεται, οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα, να τηρηθούν. Να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου μας από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου. Να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

“Αν δεν επιταχύνουμε την μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε! Και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους”!

Αν δεν συμφωνήσουμε – με την σημερινή Διακήρυξη – σε μία ισχυρή προσπάθεια να αντικαταστήσουμε τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές με άλλες νόμιμες και ανθρωπιστικές, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, αν δεν επιταχύνουμε την μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες ανά τον κόσμο που δύνανται να τους φιλοξενήσουν, θα αποτύχουμε.
Και το χειρότερο, θα δώσουμε χώρο σε εθνικιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα στην Ελλάδα δοκιμάζεται η πρόκληση της ανθρώπινης και αποτελεσματικής διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Αν, ως διεθνής κοινότητα αποτύχουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, οι κοινωνικές αλλά και πολιτικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές παντού».

Οι προσδοκίες της Ελλαδος εστιάζονται τώρα στο να ανοίξει η συζήτηση του Προσφυγικού σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο, ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης ειδικά στο Προσφυγικό ζήτημα ήταν, από την αρχή της κρίσης, να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τώρα, πλέον, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο, ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.
Στο Στρογγυλό Τραπέζι, το απόγευμα της Δευτέρας, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η χώρα μας δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα, που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως!

Οι ίδιοι πηγές ανέφεραν, ότι με τον λόγο του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε δύο σημαντικές, επιπλέον, παραμέτρους, σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού. Η πρώτη αφορά στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου και η δεύτερη αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του στους κινδύνους, που ελλοχεύουν για την δημοκρατία, σε περίπτωση, που η διεθνής κοινότητα αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού με στοιχεία συνεκτικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Ταυτόχρονα η ελληνική Κυβέρνηση υπογραμμίζει, πως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα, που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως.

Κατά την διάρκεια της 45λεπτης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός του επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης, επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αθηνα ζητά, μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο!

Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά, ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων, το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει, ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος – με τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται, τόσο στην πρόοδο, που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού, καθώς και το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα, θεωρεί, ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά, ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- Τερέζας Μέϊ για την μορφή, που θα πάρει το Brexit και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας αναμένεται να παρουσιάσει στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.
Ο Αλέξης Τϊπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν κυρίως τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και στο Κυπριακό, όπως, επίσης, και με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέϊ, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών, που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

tsipras

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ