Η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί 13 Απριλίου.

Μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών εξέφρασε ανησυχία για τη συμφωνία αυτή και κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι Σύροι πρόσφυγες ωθούνται πίσω στις Συρία από τις τουρκικές αρχές. Πολλοί ομιλητές αμφισβήτησαν το κατά πόσον μπορεί να θεωρηθεί η Τουρκία “ασφαλής χώρα” για τους πρόσφυγες.(c) http://www.europarl.europa.eu/

Πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν τη λειτουργικότητα της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι λαθρέμποροι θα βρουν νέες διαδρομές για τη μεταφορά προσφύγων. Κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία για την έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα για τους αιτούντες άσυλο. Άλλοι, ωστόσο, τόνισαν ότι ακόμη και αν η συμφωνία δεν είναι τέλεια, είναι το πιο ρεαλιστικό εργαλείο που έχει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

Οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν ακόμη τις προτεραιότητές τους για την επερχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου III (βάσει του οποίου καθορίζεται ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της κάθε αίτησης για άσυλο). Τόνισαν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης και επανέλαβαν την έκκληση να εξασφαλιστεί ένας ασφαλής και νόμιμος τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις των ομιλητών στην ολομέλεια μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

 

Donald Tusk (Part I), Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

 

Donald Tusk (Part II), Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

 

Jean-Claude Juncker (Part I), Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Jean-Claude Juncker (Part II), Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία)

 

Gianni Pitella (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

 

Syed Kamall (ΕΣΜ, ΗΒ)

 

Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

 

Gabriele Zimmer (Ευρω. Ενωτ. Αρ., Γερμνανία

 

Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία)

 

Nigel Farage (ΕΕΑΔ, ΗΒ)

 

Harald Vilimsky (ΕΕΕ, Γερμανία)

 

Zoltán BALCZÓ (Μη εγγεγραμμένος, Ουγγαρία)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ