O πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μάρκο, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την Κοινότητα και τις δραστηριότητές της στη Μελβούρνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Κοινότητα έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει τεράστια επιρροή στην αυστραλιανή κυβέρνηση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς επιτρέπει στον οργανισμό να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε βασικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η σχέση σας και η επιρροή σας με την κυβέρνηση, πιστεύω, είναι μοναδική στην παγκόσμια ελληνική διασπορά “.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Παπαστεργιάδη: “Αισθανόμαστε υπερήφανοι για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο που έχτισε η Κοινότητα. Είναι ένας φάρος για όλους τους Έλληνες ασχέτως με το πού ζουν. Και αυτό δεν ήταν ένα εύκολο επίτευγμα. Ο καθένας ξέρει πόσο δύσκολο ήταν να οικοδομήσει ένα Κέντρο 15 ορόφων “.

Και ο Πρόεδρος συνέχισε επίσης λέγοντας: “Ωστόσο, αυτό για το οποίο είμαι εξίσου εντυπωσιασμένος είναι η ενότητα που η Κοινότητα έχει επιτύχει στη Βικτώρια και την Αυστραλία. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς στην Ελλάδα. Το σεβόμαστε αυτό το πάρα πολύ. Η ενότητα είναι κάτι που οι Έλληνες δυσκολεύονται να το επιτύχουν.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε στη συνέχεια από τον κ. Παπαστεργιάδη και τον κ. Μάρκο να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για τον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια ανέφερε στον κ. Παπαστεργιάδη ότι «αυτό που με εντυπωσιάζει με την Αυστραλία είναι ότι παρέχει στους ανθρώπους όλων των προελεύσεων μεγάλες ευκαιρίες. Έχω παρακολουθήσει τη νομική σταδιοδρομία σας, καθώς είμαι κι εγώ δικηγόρος, και είμαι εντυπωσιασμένος ότι σας έχουν αναγνωρίσει ως έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους στην Αυστραλία και ότι είστε ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε πολλές άλλες χώρες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.»

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που προωθεί η Κοινότητα. Το πρώτο θέμα ήταν το δικαίωμα ψήφου Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.

«Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό το θέμα. Πίεσα για ένα νόμ

billpapastergiadis_prokopispavlopoulos_costasmarkos

ο που πέρασε στο κοινοβούλιο πριν από οχτώ χρόνια. Θα θέσω το θέμα αυτό στην κυβέρνηση,» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Μάρκος αναφέρθηκε κατόπιν στο ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας για τις τουριστικές βίζες με δικαίωμα εργασίας και στο γεγονός ότι δεν είχε ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να θέσει αυτό το θέμα απευθείας στον αρμόδιο υπουργό.

Άλλα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Παπαστεργιάδης παρατήρησε πως αιφνιδιάστηκε από το πόσο καλά ήταν ενημερωμένος ο Πρόεδρος για την Κοινότητα, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά.

«Ο Πρόεδρος γνώριζε τα πάντα σχετικά με τη νομική καριέρα μου και τον οργανισμό μας. Είναι ένα πολύ ζεστό και έξυπνο άτομο. Πολύ διορατική άτομο,» είπε.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Κοινότητας για ζητήματα που φορούν την ομογένεια, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Αυστραλία μέσα στο 2017.

Stavros Messinis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ