Η ύφεση στην Ευρωζώνη οδήγησε να πέσει η ισοτιμία του, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, κάτω από 1,18 δολάρια!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πτωτικά κινείται τις τελευταίες ημέρες το ευρώ, “σπάζοντας ακόμη καιτο φράγμα” των 1,18 δολαρίων για πρώτη φορά μετά το 2005.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοίνωσε στις 9 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1768 δολάρια.
Οι πιέσεις,που δέχθηκε την ημέρα αυτη το ευρώ συνδέονται με την μείωση, που κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες το Νοέμβριο στην Γερμανία. Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε κατά 2,4% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, καθιστά αναπόφευκτη μία ευρείας κλίμακας παρέμβαση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί, ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μαζικές αγορές τίτλων από την δευτερογενή αγορά (στην ουσία τυπώνοντας νέο χρήμα), προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.evro
Άλλωστε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή του προς το Ευρωκοινοβούλιο παραδέχεται, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να αγοράσει από την δευτερογενή αγορά και κρατικά ομόλογα.
Αντιθέτως τα στοιχεία από την αγορά εργασίας της ΗΠΑ για το Νοέμβριο ήταν ενθαρρυντικά για την αμερικανική οικονομία, η οποία εμφανίζει δυναμισμό σε κρίσιμα μέτωπα. Η θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας έχει συμβάλλει στην ανατίμηση του δολαρίου, τουλάχιστον κατά 3,5% έναντι του ευρώ τον τελευταίο μήνα.
Πάντως, αναφορικά με το ευρώ, στην διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους παρέμεινε στο 0,319% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,241% το εξάμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,167% από 0,168% στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,070% Τέλος, στο μήνα το επιτόκιο μειώθηκε στο 0,010% από 0,012%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ