Ο κ. Δήμου

Συνέντευξη στο ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ  94FM της Πάτρας παραχώρησε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) κ. Χρυσόστομος Δήμου και στην εκπομπή της κ. Ελευθερίας Στεργιοπούλου«Βήματα Ελευθερίας 200 χρόνια». Ο κ. Δήμου μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στις δράσεις του ΠΣΗΕ και των Ομοσπονδιών του για τα 200χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης όπως η μεγάλη κεντρική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης με Κεντρικό ομιλητή τον στρατηγικό αναλυτή καθηγητή Νίκο Λυγερό με θέμα:«Η συμβολή και η προσφορά των Ηπειρωτών στην Εθνική Επανάσταση του 1821». Δεύτερη η εκδήλωση του ΠΣΗΕ με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικήςόπου κεντρική ομιλήτριαήταν η κ. Βάια Οικονομίδου, Διευθύντρια της «Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων» με θέμα:«Οκρίσιμος ρόλος των Ηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε τη προσπάθεια των Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων (Θεσσαλών Ηπειρωτών , Ποντίων, Θρακιωτών, Κρητών και Βλάχων) να ενωθούν μεταξύ των και μαζί  να  παρουσιάσουν θέματα που απασχολούν του απόδημους. Θα δημιουργηθεί νέο όργανο και το πρώτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου 2021.  Μια πρώτη εκδήλωση με όλους διαδικτυακά πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον κ. Νίκο Παπαϊωάννου.

Τέλος αναφέρθηκε και στο πιο δύσκολο  μέρος η συμμετοχή της νεολαίας στα δρώμενα των Ηπειρωτικών Οργανώσεων.΄Εγιναν πολλές προσπάθειες οργάνωσής των, με τελευταία τηνδιαδικτυακή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης που ήταν αφιερωμένη στην Ηπειρωτική Νεολαία που  έλαβε μέρος και το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, έλαβαν μέρος περισσότερα από 70Ηπειρωτάκιαόχι μόνο απ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, με σκοπό τη δημιουργία συστηματικής οργάνωσης με καταστατικό. Στην Αμερική αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά κι εκεί το ΠΣΗΕ προσπαθεί να φέρει κοντά τη νεολαία με διάφορες δράσεις όπως π.χ. το πρόγραμμα γλώσσας που πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

 

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)