-Ενώ η Ενωμένη Ευρώπη παραπαίει, οι κυβερνώντες στην χώρα μας αδυνατούν να ελέγξουν από μόνοι τους την εκρηκτική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης βρίσκονται οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα να γίνει μια απέραντη «φυλακή ψυχών» για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η έλλειψη συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ τους, αλλά και η άρνηση των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να ανοίξουν τα σύνορά τους σε αυτούς, που καταφθάνουν συνεχώς από τα τουρκικά παράλια στην χώρα μας, δημιούργησε εκρηκτική κατάσταση στην Ελλάδα, που αδυνατεί να τους φιλοξενήσει με ανθρώπινες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία στον ελληνικό λαό, που βλέπει με σοκ και δέος να μεταμορφώνεται η Ελλάδα σε μια ανασφαλή και επικίνδυνη χώρα, όπου, εκτός από τα καυτά οικονομικά της προβλήματα, καλείται τώρα να επωμισθεί όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, την στιγμή, που η Ενωμένη Ευρώπη παραπαίει και οι κυβερνώντες της χώρας μας αδυνατούν, πλέον, να ελέγξουν από μόνοι τους την κατάσταση, που έχει γίνει, πλέον, εκρηκτική.

«Ζητείται ευρωπαϊκή λύση στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση»

Σε μία εβδομάδα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την συμμετοχή της Τουρκίας, θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια για κοινή «πλεύση» στο προσφυγικό, στο πλαίσιο και της διάσωσης της ευρωπαϊκής ιδέας.
Σε παρέμβασή του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, εν μέσω επικρίσεων, που διατυπώνονται για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες, που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα, προκειμένου να μοιραστεί το βάρος, ζήτησε ευρωπαϊκή λύση στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μίλησε για την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους μετανάστες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.Fahnen_Europaparlament
Σε μια έμμεση αναφορά στην διαίρεση, που επικρατεί μεταξύ πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σόϊμπλε δήλωσε στην Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Σαγκάη, πως δεν έχει επιδειχθεί «εξαιρετική» αλληλεγγύη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτός από την Γερμανία.

«Δεν κατανοώ, πλέον, την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν «γραφείο ταξιδίων» και να στέλνει αλλού, όλους τους πρόσφυγες»

Η Αυστρία, τελευταίος σταθμός στον δρόμο προς την Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επέβαλε περιορισμούς στα σύνορά της, προκαλώντας ντόμινο με τον περιορισμό της ροής των ανθρώπων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
Μόλις χθες άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ξεκίνησε η ροή προσφύγων από το Ιράκ και την Συρία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι άγνωστος ο αριθμός των προσφύγων, που θα τους επιτραπεί η διέλευση στην γειτονική χώρα και τα «καραβάνια» συνεχίζονται.
«Δεν κατανοώ, πλέον, την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν «γραφείο ταξιδίων» και να στέλνει αλλού, όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί», σχολιάζει σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Έστεραϊχ» ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάϊμαν, σημειώνοντας, πως η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην γραμμή της και θα διατηρήσει στους 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο, που έχει αποφασιστεί ως ανώτερο όριο για εφέτος.

«Η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό, το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται»

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους πρόσφυγες και αυτό, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα το πρεσβεύω με κάθε συνέπεια», αναφέρει και επαναλαμβάνει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποδεχθεί πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, εάν εφαρμοζόταν αναλογικά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ η αυστριακή ποσόστωση.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην κυριακάτικη έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάϊτουνγκ», ο κ. Φάϊμαν λέει, πως η Αυστρία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και «αυτό θα το φωνάζει δυνατά και καθαρά», ενώ προσθέτει, πως «η Αυστρία έχει κρατήσει υποδειγματική στάση και είναι απογοητευτικό, το ό,τι αυτό δεν αναγνωρίζεται».
Ο ίδιος, σε αυτή την συνέντευξή του χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σημειώνει, έχει συνηθίσει να παρακολουθεί με θλίψη, ότι η Ελλάδα στέλνει παρακάτω τους πρόσφυγες και ήταν ευχαριστημένη, που βρέθηκε κάποιος, ο οποίος «σήκωσε τα μανίκια» και βοήθησε.
Κριτική ασκεί ο Αυστριακός Καγκελάριος και στην Γερμανία, επισημαίνοντας, πως η χώρα αυτή δεν υποστήριξε το αυστριακό αίτημα, να διαγραφούν Κοινοτικές επιδοτήσεις εν μέσω της διένεξης, ως προς τις ποσοστώσεις στην κατανομή των μεταναστών.

«Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Είχε τεθεί αίτημα από την ελληνική πλευρά, κατά την συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,, Φίλιππο Γκράντι»

Ήδη, σε προχθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Κουρίερ», ο Βέρνερ Φάϊμαν είχε αναφέρει, πως στην διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε πει στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα, όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας, που καταστρέφει την Ελλάδα, αλλά, επίσης, του είχε πει, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται, ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, πάντως, μόλις χθες κατήγγειλε τους περιορισμούς στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη να εμφανίζεται ικανοποιημένος.
«Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Είχε τεθεί αίτημα από την ελληνική πλευρά, κατά την συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,, Φίλιππο Γκράντι. Ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση και είδαμε, ότι έκανε μια πρώτη παρέμβαση, του ζητήσαμε, μάλιστα, να έρθει και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe».

«Δεν πιστεύω, ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, αλλά το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο»

Σχολιάζοντας την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα απασχολήσει την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στις 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε, πως, προφανώς δεν μπορεί να περιμένει μια τέτοια κρίση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Είχε προηγηθεί η κοινή εκτίμηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων, όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.
Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται αμείωτος και επιδεινούμενος «Γολγοθάς» των προσφύγων με τους αρμόδιους να κινούνται με βάση το ατομικό – εθνικό συμφέρον.
Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, μόλις χθες, σχολίασε ιδιαίτερα σκεπτικός ως προς τον ρόλο της Τουρκίας, λέγοντας πως «δεν πιστεύω, ότι μπορούμε να μεταθέσουμε το πρόβλημά μας στην Τουρκία. Πρέπει να το λύσουμε μόνοι μας. Ο Ερντογάν δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, αλλά το χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο. Είναι λάθος να θεωρήσουμε, ότι κάναμε μια συμφωνία με την Τουρκία και το πρόβλημά μας λύθηκε. Το πρόβλημα θα λυθεί, αν αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση στην Συρία μια και καλή» είπε.

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη! -Οι προκλήσεις στην οικονομία και το προσφυγικό είναι τεράστιες και το να προχωρούν μαζί και οι 28 χώρες-μέλη, είναι σχεδόν αδύνατο»

Στην βάση όλων αυτών, το Βερολίνο προετοιμάζεται… Φέρεται να θέτει σε εφαρμογή σχέδιο πολλαπλών ταχυτήτων. Στην βάση αυτού του σχεδίου βρίσκεται η παραδοχή, ότι οι προκλήσεις στην οικονομία και το προσφυγικό είναι τεράστιες και ότι το να προχωρούν μαζί και οι 28, είναι σχεδόν αδύνατο. Στους στόχους της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι να αυξηθεί η πίεση προς τους Ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και ταυτόχρονα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στις 7 Μαρτίου.
Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, που επικαλείται η εφημερίδα «Real News», η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανίδα Καγκελάριος σκοπεύει να δώσει ως το τέλος την μάχη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ωθεί την Άνγκελα Μέρκελ σε ένα plan B, ώστε να διαφυλαχθεί η ευημερία της Γερμανίας.

«Το Βερολίνο εξετάζει ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»

Η “Deutsche Welle”, πάντως, σημειώνει, πως, υπό την πίεση του προσφυγικού, το Βερολίνο εξετάζει, όπως όλα δείχνουν, ακόμα και την χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Αθήνα να ανταποκριθεί καλύτερα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί, ωστόσο, να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup, μόνον αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ