– Βίκτωρ Όρμπαν, Ούγγρος Πρωθυπουργός:”Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο, ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της Ε.Ε. για την μετανάστευση, που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας – Θα είναι ένας μακρύς αγώνας, για τον οποίο θα χρειαστώ μια ισχυρή εντολή, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς ένα δημοψήφισμα “!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η ουγγρική Προεδρία της Δημοκρατίας, η Ουγγαρία θα διεξαγάγει στις 2 Οκτωβρίου 2016 το δημοψήφισμα, που πρότεινε η Κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο αντιτίθεται ο Πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν.
Έτσι, οι Ούγγροι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Όύγγρων πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες την διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών-μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες, που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην ΕΕ.

Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική Κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες

Η Βουδαπέστη εκτιμά, ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., παραβιάζουν την κυριαρχία της.
Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική Κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε, ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτή.
Στην πράξη, το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά αργά, ομάδες λίγων δεκάδων προσφύγων μεταφέρονται τακτικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., που έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.

Βίκτωρ Όρμπαν: “Να παραμείνει η Ουγγαρία στην Ε.Ε., αλλά με περισσότερες εθνικές εξουσίες”!

«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο, ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της Ε.Ε. για την μετανάστευση, που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας», υπογράμμισε ο κ. Όρμπαν μερικές ημέρες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
«Θα είναι ένας μακρύς αγώνας για τον οποίο θα χρειαστώ μια ισχυρή εντολή, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς ένα δημοψήφισμα», συνέχισε ο Όρμπαν, ο οποίος λέει, πως θέλει η χώρα του να παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά με περισσότερες εθνικές εξουσίες.
Ο προσωπάρχης του Όρμπαν, κ. Γιάνος Λάζαρ, πήγε ακόμη παραπέρα, καθώς έγινε ο πρώτος Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δήλωσε δημόσια, ότι θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την Ε.Ε.!
«Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι καλό», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης, εκτιμώντας, ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «ζημιά» στην Ουγγαρία.
«Εντάξει, ίσως η Ε.Ε. να είναι λίγο άρρωστη, ίσως η Ε.Ε. να έχει γρίπη. Αλλά δεν αντιμετωπίζεις την γρίπη με χημειοθεραπεία. Αυτό μοιάζει, να προσπαθεί να κάνει ο Όρμπαν. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει πολιτικούς σαν κι’ αυτόν σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

hungary_MAP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ