-Ενώ παρατηρείται σημαντική μείωση στους μισθούς, 45.000 πρόσωπα λαμβάνουν στην Κύπρο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα!
-Στα 26,68 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνουν σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ χιλιάδες άποροι προσφεύγουν στην Εκκλησία και σε άλλους κοινωνικούς φορείς για την σίτισή τους και την λήψη οικονομικής ενίσχυσης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας “Eurostat”, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, τον Φεβρουάριο του 2016, μειώθηκε στο 12,6% από το 16,6%, που ήταν τον Φεβρουάριο του 2015. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 52.000 ανέργους.
Περίπου 45.000 πρόσωπα λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), ενώ, λόγω της συρρίκνωσης των μισθών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, πολλοί πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, γεγονός που συνέβαλε, τέλος του 2015, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φθάσουν στα 26,68 δισεκατομμύρια ευρώ.KIPROS
Αναλυτικότερα, στα τέλη Μαρτίου η Κύπρος εξήλθε του Μνημονίου και πλέον δεν χρειάζεται τα “δεκανίκια” της Τρόϊκα για να λειτουργήσει, αλλά στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στις τσέπες των πολιτών, δεν έγινε ακόμη αισθητό, κάτι το οποίο επηρεάζει και την αγορά. Οι πολίτες ακόμη πληρώνουν το τίμημα των λαθών από το “φαγοπότι”, που στήθηκε στις τράπεζες και από την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 53.021 πρόσωπα, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να παρατηρείται ανάμεσα στους νέους, όπου το ποσοστό ανεργίας πλησιάζει το 33%!

Το θετικό στην Κύπρο είναι, ότι δεν συναντά κανείς τις εικόνες, που υπάρχουν στο εξωτερικό, με τους χιλιάδες άστεγους, ενώ μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις, που κάποιος πολίτης, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της ανέχειας ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει ένα κομμάτι ψωμί.
Με βάση τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 η ανεργία περιορίστηκε στο 12,8% (άνδρες 13,4% και γυναίκες 12,1%) και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 53.021 πρόσωπα, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να παρατηρείται ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 μέχρι 24 χρονών, όπου το 29,5% είναι χωρίς δουλειά.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους παραμένει υψηλό, παρά την πτώση, που κατεγράφη πέρυσι (32,8%, – μέσος όρος 2015 από 36,0%,- μέσος όρος 2014).
Το ποσοστό των ανέργων, οι οποίοι αναζητούσαν εργασία για πρώτη φορά, ήταν στο 16,1%. Το σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας των ανέργων ήταν 8.549 πρόσωπα.

Οι μισθοί, σε πολλές περιπτώσεις, ίσα που αγγίζουν τα 700 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Ο αριθμός των εργαζομένων ανήλθε στις 361.448 πρόσωπα (310.094 σε πλήρη απασχόληση και 50.544 σε μερική).
Το λυπηρό είναι, πως παραμένει ψηλά και η μακροχρόνια ανεργία. Με βάση τα στοιχεία, που αφορούν τους εγγεγραμμένους ανέργους στα επαρχιακά γραφεία ανεργίας, τον Μάρτιο εξακολουθούσαν να είναι άνεργα για περίοδο πέραν των 12 μηνών, 12.161 άτομα.
Στον ιδιωτικό τομέα οι προσλήψεις από το 2013 και εντεύθεν γίνονται με φειδώ και μάλιστα με χαμηλούς μισθούς, από ό,τι είναι ο κατώτατος μισθός πρόσληψης, που ανέρχεται στα 870 ευρώ και στους έξι μήνες συνεχούς εργοδότησης του εργοδοτούμενου στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυξάνεται στα 924 ευρώ.
Αυτό, όμως, περισσότερο αφορά την θεωρία, παρά την πράξη. Ο κατώτατος μισθός απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, που δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες και αφορά τις πωλήτριες, τους βοηθούς γραφείων κλπ. Οι μισθοί, σε πολλές περιπτώσεις, μόλις που αγγίζουν τα 700 ευρώ, μάλιστα οι περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Συνολικά, έγιναν 15.989 νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2013, παραμένουν ως νέες εργοδοτήσεις 10.852 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.207 αφορούσαν μισθούς άνω των 800 ευρώ και άλλοι 3.871 με μισθούς από 500 έως 800 ευρώ

Πάντως, λόγω της διερεύνησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πολλοί εργοδότες προχώρησαν σε προσλήψεις. Σύμφωνα με στοιχεία, που είχε καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας στην Βουλή, ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης (άνω των 800 ευρώ μηνιαίως) στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε από 25.322 κατά τον Νοέμβριο 2011 σε 20.709 κατά τον Νοέμβριο 2013.
Επίσης τον Νοέμβριο του 2014 απασχολούνταν στο λιανικό εμπόριο συνολικά 30.479 πρόσωπα, εκ των οποίων το 69% είναι με πλήρη απασχόληση, με μισθό πέραν των 800 ευρώ μηνιαίως.
Συνολικά, έγιναν 15.989 νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2013, παραμένουν ως νέες εργοδοτήσεις 10.852 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.207 αφορούσαν μισθούς άνω των 800 ευρώ και άλλοι 3.871 με μισθούς από 500-800 ευρώ. Το 75%, δηλαδή, των νέων προσλήψεων ήταν άνω των 500 ευρώ, και το 51% των νέων προσλήψεων άνω των 800 ευρώ. Μόνον ένα ποσοστό 15% των νέων προσλήψεων αφορά μερική απασχόληση μερικών ημερών τον μήνα, με μισθούς των 350 ευρώ, αναφέρουν τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Σχεδόν 45.000 πρόσωπα στην Κύπρο λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 25.160 οικογένειες

Η ανεργία και η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί πολίτες, τους οδήγησαν να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).
Συνολικά 45.000 πρόσωπα λαμβάνουν ΕΕΕ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 25.160 οικογένειες.
Το 2015 η συνολική δαπάνη του ΕΕΕ ανήλθε στα 75,4 εκατομμύρια ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2016 σε 12,7 εκατομμύρια ευρώ.
Έχουν εγκριθεί 20.000. πρόσωπα τα οποία μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν καμία στήριξη από το κράτος και ανάμεσα στους δικαιούχους, που λαμβάνουν ΕΕΕ, είναι 5.705 χαμηλοσυνταξιούχοι και 1.094 μονήρεις.
Το «ψαλίδι» που μπήκε στους μισθούς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δυσχέρανε την θέση πολλών δανειοληπτών, οι οποίοι μετά βίας καταβάλλουν τις δόσεις τους στις τράπεζες, μ’ αποτέλεσμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) να κτυπήσουν «κόκκινο».

Στο τέλος του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ύψους 26,68 δισεκατομμυρίων ευρώ.Τα «κόκκινα» δάνεια, που αφορούσαν νοικοκυριά, έφθαναν τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι από στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τέλος του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ύψους 26,68 δισεκατομμυρίων ευρώ.Τα «κόκκινα» δάνεια, που αφορούσαν νοικοκυριά, ήταν 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ Από αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι από στεγαστικά δάνεια.
Πολλές τράπεζες προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε μέσω μείωσης της δόσης και του επιτοκίου, είτε μέσω επιμήκυνσης του δανείου, διευκολύνοντας έτσι τους δανειολήπτες.
Το «χαστούκι», που έφαγε το 2013 η Κύπρος, της υποτιθέμενης ευημερίας, αφού η πλειοψηφία των Κυπρίων ζούσε με δανεικά των τραπεζών, κινητοποίησε τις τοπικές Αρχές αλλά και πολλούς φορείς, που προχώρησαν στην δημιουργία των κοινωνικών παντοπωλείων, τα οποία παρείχαν τρόφιμα σε πολλούς πολίτες. Κάτω από την ομπρέλα του Επιτρόπου Εθελοντισμού βρίσκονται 43 οργανώσεις.

Εξακολουθούν να στηρίζουν την σίτισή τους στα κοινωνικά παντοπωλεία 5.000 οικογένειες, ενώ η Εκκλησία της Κύπρου αλλά και κάποιοι ιδιωτικοί φορείς προσφέρουν συσσίτιο σε πολλούς πολίτες

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και την Πόλη Χρυσοχούς, ενώ μικρότερης κλίμακας παντοπωλεία λειτουργούν και σε κάποιες κοινότητες.
Παρά την μείωση, που καταγράφηκε, εξακολουθούν να στηρίζουν την σίτισή τους στα κοινωνικά παντοπωλεία, 5.000 οικογένειες. Το 2014 οι οικογένειες αυτές αριθμούσαν 14.000. Η μείωση οφείλεται στην παραχώρηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πολλούς μακροχρόνια άνεργους καθώς επίσης και στον επαναπατρισμό πολλών οικογενειών ξένων, κυρίως ομογενών, που κατοικούσαν στην Κύπρο.
Εξάλλου, η Εκκλησία και κάποιοι ιδιωτικοί φορείς προσφέρουν συσσίτιο σε πολλούς πολίτες. Η Μητρόπολη Λεμεσού σε καθημερινή βάση σιτίζει στον χώρο της Μητρόπολης 2.700 πολίτες, εκ των οποίων οι 700 είναι φοιτητές από το ΤΕΠΑΚ, τους οποίους υπέδειξε η φοιτητική μέριμνα.

Τα συσσίτια της Εκκλησίας και του “Ερυθρού Σταυρού”

Μάλιστα, πολλά γεύματα αποστέλλονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, που διαμένουν σε πέντε ενορίες της πόλης.
Μιλώντας στην εημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Διευθυντής Ποιμαντικής Διακονίας της Μητρόπολης Λεμεσού, Σταύρος Ολύμπιος, ανέφερε, πως δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στον συνολικό αριθμό των προσώπων, που λαμβάνουν γεύματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως μικρότερος είναι ο αριθμός των πολιτών εκείνων, που προσέρχονται στην Μητρόπολη για να λάβουν από εκεί φαγητό. Είπε, επίσης, πως στην προσπάθεια της Μητρόπολης, η οποία επωμίζεται το κόστος για να προσφέρει συσσίτιο, συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές.
Ζεστά γεύματα, προσφέρει μια φορά την εβδομάδα ο “Ερυθρός Σταυρός” και στην Λευκωσία. Στην Λάρνακα ιδιώτης προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη ζεστό φαγητό, ενώ η Μητρόπολη Κιτίου διανέμει φαγητό σε 70 πρόσωπα, τα οποία είναι κλινήρη και σε άλλα 300 πρόσωπα προσφέρει τρόφιμα και λαχανικά. Επίσης, το Πάσχα, εκτός από το φαγητό, θα τους παρέχουν και κουπόνια για να αγοράσουν, ό,τι επιθυμούν. Στην Λάρνακα λειτουργεί και ο φορέας “Ασπίδα του Αίαντα”, από την οποία οι ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν είδη ένδυσης και υπόδησης.

Ο αριθμός των απόρων μαθητών κατέγραψε εφέτος μείωση, φθάνοντας τους 12.761, σε σύγκριση με 13.560, που έφθαναν την περσινή χρονιά – Από τους 12.761 απόρους μαθητές, οι 7.376 φοιτούν στην Δημοτική Εκπαίδευση, οι 4.432 στην Μέση Γενική Εκπαίδευση και οι 953 στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση

Στο μεταξύ, όσοι μαθητές είναι άποροι, είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν προγεύματος στα σχολεία.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, οι άποροι μαθητές μειώθηκαν κατά 799. Εφέτος ο αριθμός των άπορων μαθητών είναι 12.761 σε σύγκριση με 13.560 που ήταν την περσινή χρονιά.
Όπως εκτιμάται, η πτώση, που καταγράφεται για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου το 2012, οφείλεται, κυρίως, στην νέα πολιτική, που εφάρμοσε το Υπουργείο Παιδείας για να τερματιστούν σπατάλες και καταχρήσεις, που σημειώθηκαν προηγούμενα έτη.
Ένας δεύτερος πιθανός λόγος, είναι και η σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σημαντικού αριθμού οικογενειών. Από τους 12.761 άπορους μαθητές, οι 7.376 φοιτούν στην Δημοτική Εκπαίδευση, οι 4.432 στην Μέση Γενική και οι 953 στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ