-Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας CGT αποφάσισε να να κλείσει τον τελευταίο εν λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στο κατώφλι του ενεργειακού χάους και μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση καυσίμων βρίσκεται πλέον η Γαλλία, μετά και την απόφαση του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας (CGT), που πρόσκειται στο γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα, να κλείσει τον τελευταίο εν λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή της πρωτεύουσας. Μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη εν μέσω τεράστιας έλλειψης καυσίμων, που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, λόγω των αποκλεισμένων από απεργούς διυλιστηρίων, τα οποία δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν την χώρα
Πρόκειται για τον αντιδραστήρα Νο2 του εργοστασίου της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, “Electricité de France” (EDF), o oποίος είναι και ο μοναδικός αυτή την στιγμή εν λειτουργία, καθώς ο Νο1 αντιδραστήρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και καιρό, λόγω τεχνικών βλαβών, ενώ την ίδια στιγμή, στην συγκεκριμένη απεργία αναμένεται να προσχωρήσουν και εργαζόμενοι και άλλων πυρηνικών μονάδων της χώρας

EDF: “Εφ’ όσον διακοπεί η λειτουργία του αντιδραστήρα, θα χρειαστούν 3-5 ημέρες για να γίνει επανεκκίνηση”

«Στόχος μας δεν είναι να ρίξουμε το δίκτυο» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου, Αρνό Πακό, διευκρινίζοντας, πως η απεργία θα ξεκινήσει το βράδυ της Τρίτης στις 21:00 ενώ σε αυτήν αναμένεται να ενταχθούν και εργαζόμενοι από άλλα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.
«Εφ’ όσον διακοπεί η λειτουργία του αντιδραστήρα, θα χρειαστούν 3-5 ημέρες για να γίνει επανεκκίνηση» δήλωσε εκπρόσωπος της EDF, τονίζοντας πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τις συνέπειες από μια τέτοια κίνηση».
Yπενθυμίζεται πως η ηλεκτροδότηση ολόκληρης της Γαλλίας προέρχεται κατά 75% από τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.

Η γαλλική Κυβέρνηση έχει αρχίσει, πλέον, να χρησιμοποιεί καύσιμα από τα αποθέματα, που υπάρχουν πάντα για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς!

Αξίζει να σημειωθεί, όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι η απεργία αυτή έρχεται εν μέσω του κυριολεκτικού χάους, που επικρατεί στην χώρα, λόγω της έλλειψης καυσίμων, με περίπου 1.600 πρατήρια να έχουν ξεμείνει χωρίς καύσιμα, καθώς 6 από τα 8 διυλιστήρια της χώρας αδυνατούν να τροφοδοτήσουν την αγορά, παραμένοντας μπλοκαρισμένα από χιλιάδες απεργούς.
Από την πλευρά τους οι Γαλλικές Αρχές ισχυρίζονται πως «δεν υπάρχει κρίση καυσίμων στη χώρα», ωστόσο, ταυτόχρονα παραδέχονται πως ήδη η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί καύσιμα από τα αποθέματα, που υπάρχουν πάντα για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γαλλικών Πετρελαϊκών Βιομηχανιών, Francis Duseux, τα συγκεκριμένα αποθέματα δεν μπορούν να επαρκέσουν για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ