Οικογένεια Μάλλιου

Στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε  την περασμένη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το βράδυ η μαρτυρική σελίδα του Κομμένου. Το χρονικό της σφαγής του Κομμένου είχε ενταχθεί  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη των 149 αμάχων που σφαγιάστηκαν από τους γερμανούς στρατιώτες και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 109 γυναίκες και κορίτσια. 300 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μέρος των εκδηλώσεων αυτών αποτελεί το ετήσιο φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ που διοργανώνουν, τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η Εφημερίδα «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570». Στις φετινές εκδηλώσεις παρέστη ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος σχολίασε το ιστορικό της σφαγής του χωριού, όπως αυτό αποτυπώνεται  μέσα από τις μαρτυρίες όσων επέζησαν της σφαγής. Το βίντεο με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά στοιχεία επιμελήθηκε ο Ηλίας Λάμπρης.

Στο αφιέρωμα ακούστηκαν  κομμάτια από τη μουσική παραγωγή «Songs for Kommeno (Τραγούδια για το Κομμένο)», που δημιούργησε το έτος 2012 ο Γερμανός κρουστός και επίτιμος δημότης του Κομμένου Gunter Baby Sommer. Όπως δήλωσε στον «Τ» ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, «το Κομμένο συνεχίζει το ταξίδι του, με την ελπίδα πως και η ελάχιστη ακόμα συνεισφορά του στον αγώνα για περισσότερη ανθρωπιά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο συνιστά μια σημαντική πράξη, η οποία  συμβάλλει στη διατήρηση της τραυματικής μνήμης και στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων που οφείλει η σημερινή Γερμανία στα θύματα της ναζιστικής καταιγίδας. Και αυτό, δηλαδή οι αποζημιώσεις, είναι θέμα ηθικής και δικαιοσύνης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ