«Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ένας συμβιβασμός και επομένως η ελληνική Κυβέρνηση σε ένα βαθμό βασίζεται σε αυτό».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Γερμανία δεν θέλει να υπάρξει ένα Grexit γιατί, αν συμβεί αυτό, τότε θα αρχίσει το ξήλωμα και η διάλυση της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο για το Βερολίνο θα ήταν καταστροφικό, όχι από άποψης οικονομικής, αλλά πολιτικής. Αυτά επισημαίνει ως συμπέρασμα σε ανάλυση του το αμερικανικό Iνστιτούτο γεωπολιτικών μελετών και αναλύσεων “Stratfor”, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως στο γεγονός αυτό ποντάρει η ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση στο δημοσιονομικά πρόβλημα και στο πρόβλημα ρευστότητας.
Σύμφωνα με το “Stratfor”, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, η γερμανική Κυβέρνηση πραγματοποποίησε ένα τεστ για τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Grexit και διαπίστωσε, ότι δεν θα ήταν τόσο επιβλαβές, όσο στην περίπτωση του 2011. Τότε, δηλαδή, που οι ξένοι δεν είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα, κάτι στο οποίο τους βοήθησε ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογράφοντας το πρώτο μνημόνιο και φέρνοντας το ΔΝΤ στην Ελλάδα.ee

«Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό »

Σε δεύτερες σκέψεις ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής του “Stratfor” για την Ευρώπη Αντριάνο Μποσόνι, διαφαίνεται, πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και επισημαίνει, ότι «η Γερμανία δεν αντέχει μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν αντέχει χώρες να αποχωρούν από την ζώνη του ευρώ».
Αυτό δεν είναι άποψη μόνο του “Stratfor”, απλά επιβεβαιώνεται από ακόμη μία πλευρά, καθώς τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται ταυτόχρονα και την διάλυση της Ευρωζώνης.
Αμέσως την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία και ο πολιτικός αντίκτυπος για την Γερμανία θα ήταν τεράστιος, αφού θα έφερε πέρα ως πέρα την ευθύνη της διάλυσης του κοινού νομίσματος, λόγω της ηγεμονικής θέσης, που επιχειρεί να χτίσει χρόνια τώρα, επιβάλλοντας την πολιτική της στην Ε.Ε.

«Θα υπάρξει μια συμφωνία και η Ελλάδα θα συμπληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης έως το τέλος Ιουνίου»

«Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ένας συμβιβασμός και επομένως η ελληνική Κυβέρνηση σε ένα βαθμό βασίζεται σε αυτό», σημειώνει ο αναλυτής του “Stratfor” και προβλέπει, πως τελικώς θα υπάρξει μια συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα συμπληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης έως το τέλος Ιουνίου. Για το τι θα ακολουθήσει μετά και πόσο εύκολα θα είναι τα πράγματα για την ελληνική Κυβέρνηση, δεν το γνωρίζει.
Ο Αντριάνο Μποσόνι καταλήγει στην ανάλυσή του, αναφέροντας, πως ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην ανάγκη, που έχει η Γερμανία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θα ήταν άλλωστε πολιτικό λάθος να μην το πράξει αυτό η Κυβέρνηση, όταν και οι δανειστές εκβιάζουν, χρησιμοποιώντας ασφαλώς και τα εγχώρια ΜΜΕ με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στάση πληρωμών και πολλά άλλα.
Με αυτά έκαναν την Κυβέρνηση του Σαμαρά-Βενιζέλου να υποχωρήσει και να εφαρμόσει μία πολιτική, που ισοπέδωσε την ελληνική κοινωνία και με τον ίδιο τρόπο επιχειρούν τώρα να δεσμεύσουν με μνημονιακά μέτρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ