Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελβετία θα εγκαταλείψει την ζώνη Σένγκεν για να περιορίσει την ροή των αλλοδαπών, που εισέρχονται στην χώρα, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελβετίας, προκαλώντας νέα προβλήματα στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε.! Συγκεκριμένα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (SVP) της Ελβετίας παρουσίασε νέες προτάσεις για να σταματήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Αντιπρόεδρος του κόμματος αυτού, Christoph Blocher, προέβη στην εν λόγω δήλωση, καθώς η κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε την απειλή της Κυβέρνησης να επιβάλει ποσοστώσεις για τον αριθμό των αλλοδαπών, που θα εισέλθουν στην χώρα το επόμενο έτος.
Αντ ‘αυτού, επέλεξε μια συμβιβαστική λύση, που βασίζεται στην πρόσληψη εργαζομένων, με προτίμηση στους εντόπιους, δηλώνοντας ξεκάθαρα επί του θέματος τα εξής: «Αν δούμε, ότι ο Νόμος και η εφαρμογή του, που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του 2014 για τον περιορισμό της μετανάστευσης, δεν μειώσει μαζικά την μετανάστευση, το SVP θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τον τερματισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών »

Το SVP δεν θέλει, πλέον, την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών, και επιθυμεί το οριστικό κλείσιμο των συνόρων της χώρας, κάτι, που σημαίνει, όμως, την έξοδο της Ελβετίας από την ζώνη Σένγκεν!

Το 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στο Ticino, μια πόλη κοντά στα ιταλικά σύνορα, όπου ψηφίστηκε ο περιορισμός των μεταναστών, λόγω του γεγονότος, ότι η πόλη έχει ένα δυσανάλογα υψηλό αριθμό Ιταλών εργαζομένων. Από το 2014, επιβλήθηκαν υψηλότεροι φόροι και αυστηρότεροι έλεγχοι για τους εργαζόμενους, ωστόσο η τοπική Κυβέρνηση του Ticino αψήφησε τις εκκλήσεις του SVP για σκληρότερα μέτρα, στηρίζοντας ως αντίμετρο την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Στην συνέχεια πρότεινε μία παρόμοια λύση, σύμφωνα με την οποία, τα προσωρινά όρια, που τίθενται για την μετανάστευση, θα αφορούν την περιοχή ή τον τομέα εργασίας, ωστόσο το SVP απέρριψε και αυτή την πρόταση, λέγοντας ξεκάθαρα, ότι δεν θέλει, πλέον, την ελεύθερη κυκλοφορία μεταναστών, και ότι επιθυμεί το οριστικό κλείσιμο των συνόρων της χώρας, κάτι, που σημαίνει, όμως, την έξοδο από την ζώνη Σένγκεν!
Όταν ο κ Blοcher ερωτήθηκε, αν θα καταφύγουν σε ένα άλλο δημοψήφισμα, εάν η αντι-πρόταση περάσει και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα. «»Μια νίκη σε ένα δημοψήφισμα είναι άχρηστη. Θα γυρίσουμε πίσω στο σημείο εκκίνησης, με την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο…»

elvetia_ellada_414904215

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ