ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ

Για το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τις προοπτικές της αγοράς βιβλίου, το νέο νόμο για το βιβλίο, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του κλάδου συνομίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας με τον εκδότη Γιώργο Μουρούτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το AthensBookstorePublications, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Ο υφυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις του κου Γ. Μουρούτη με τις εξής θέσεις:

Το έγχαρτο βιβλίο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

«Η τεχνολογική εξέλιξη είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ούτε να το πάρουμε αψήφιστα. Το να προσαρμοστούμε στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στην επανάσταση που φέρνει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας η τεχνητή νοημοσύνη, είναι απολύτως απαραίτητο. Θεωρώ ότι το βιβλίο όχι απλώς δεν κινδυνεύει, αλλά αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και άλλες σημαντικές πτυχές του βιβλίου. Άρα το δίλλημα έγχαρτο ή ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να υφίσταται, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι ουσιαστικό δίλλημα – ή το ένα ή το άλλο. Και τα δύο έχουν χώρο. Και τα δύο είναι ωφέλιμα και για την κοινωνία. Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τα δικαιώματα των δημιουργών».

Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού. Ο νέος φορέας

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και η λειτουργία του νέου φορέα, τουΕλληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού και πιστεύω ότι το να έχουμε έναν ισχυρό φορέα, ο οποίος επιτέλους θα μπορέσει να χαράζει πολιτικές, να υλοποιεί δράσεις, να είναι διοικητικά και οικονομικά αυτόνομος, να δημιουργεί πολιτική για το βιβλίο, η οποία ήταν απούσα, είναι κάτι το οποίο το επιθυμούμε όλοι και βεβαίως και η Κυβέρνηση και γι’ αυτό διορθώσαμε αυτήν την ‘ανορθογραφία’. Με το νέο νόμο θα εκπροσωπούνται στον φορέα όλες οι επαγγελματικές ομάδες για την καλύτερη προώθηση του βιβλίου. Θα υπάρχει κρατική χρηματοδότηση στον φορέα, αλλά του δίνουμε και ευελιξία, ώστε να μπορεί να αντλεί χρήματα και από εκδηλώσεις και από τον ιδιωτικό τομέα και από ευρωπαϊκά προγράμματα».

Εξωστρέφεια

«Το βιβλίο σαφέστατα έχει μέλλον και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μέλημά μας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό και στο εξωτερικό. Ο νέος φορέας θα μπορέσει να τρέξει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα τα προγράμματα, όπως είναι το GreekLit, το Biblionet, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, την εξασφαλισμένη συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο, τις εκδηλώσεις και εκστρατείες φιλαναγνωσίας, κλπ. Άρα το βιβλίο στην Ελλάδα έχει μέλλον και πρέπει, με όχημα και τον νέο φορέα, να έχουμε πια ως χώρα στρατηγική για το βιβλίο».

Δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πολιτισμό

«Το επόμενο διάστημα θα βγει ένα πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πολιτισμό, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι εκδότες, ώστε να τους δώσουμε κάποια εργαλεία για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με καλύτερα αποτελέσματα».

Τέλος, σε παρατήρηση που τέθηκε από εκπρόσωπο των εκδοτών για την απόφαση της Πολιτείας να συμπεριλάβει μόνο έναν εκπρόσωπο των εκδοτών στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα, ενώ περιλαμβάνονται τρεις από το Δημόσιο (εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης), ο υφυπουργός Πολιτισμού, κος Χρίστος Δήμας, απάντησε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να συνδεθεί ο συγκεκριμένος φορέας με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τις βιβλιοθήκες και φυσικά τον πολιτισμό. 

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις. Φωτογραφίες από συμμετέχοντες στην έκθεση θα βρείτε ΕΔΩ. Επίσης θα βρίσκετε καθημερινά φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ στην πλατφόρμα της Motionteam.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ