Κύριε διευθυντά,

διάβασα το άρθρο σας απο την επίσκεψη της κας Φ. Γεννηματά στην Βάδη Βυρτεμβέργη όπου με απλό τρόπο καταλάβαμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να κλείσει τα σχολεία μας! Θεώρησα λοιπόν σωστό να σας στείλω το Υπόμνημα που παρέδωσα στην κα υπουργό με την αισιοδοξία, ίσως και την τελευταία στιγμή περισώσουμε ορισμένα απ’ αυτά!

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Τάσος Βασιλειάδης

***

Tο Ελληνικό Λύκειο στο εξωτερικό

Επιστολή του προέδρου ΝΟ.Δ.Ε ΝΔ Βάδης Βυρτεμβέργης

Προς :  Αν. Υπουργό Παιδείας, κα. Φώφη Γεννηματά

Αφορά :  το Ελληνικό Λύκειο στο εξωτερικό

Αξιότιμη Υπουργέ, κα. Φώφη Γεννηματά

Οι οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στο κρατίδιο μας, διακηρύσσουμε με όλους τους τόνους και ξεκάθαρα, ότι αυτό που εδώ και δεκαετίες λειτούργησε σαν εθνική, πολιτιστική και κοινωνική κιβωτός, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να σπιλωθεί, να περιοριστεί, και στο τέλος να καταργηθεί.

Στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία η αναλογία των μαθητών οι οποίοι επισκέπτονται το γερμανικό γυμνάσιο, όπου συγκαταλέγεται και το δικό μας Λύκειο, δεν είναι πάνω από ένα 35 με 38% και αυτό διότι το σύστημα θέλει καλούς ειδικευμένους τεχνίτες. Αποτέλεσμα αυτής της „στρατηγικής“ είναι η αυστηρότητα με την οποία γίνεται η επιλογή προς την Γυμνασιακή κατεύθυνση και μάλιστα από το 10 έτος της ηλικίας του μαθητή ( ήδη κατά διάρκεια της 4 τάξης του δημοτικού, της βασικής εκπαίδευσης … ). Το τελευταίο, στέλνει πάρα πολλά παιδιά μας εκτός του γερμανικού Γυμνασίου και ασφαλώς τους αποκλείει σχεδόν παντελώς το δρόμο μιας Ανωτάτης Εκπαίδευσης .

Όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό Λύκειο για τα παιδιά μας είχε διπλό και τριπλό ρόλο.

Κατ΄ αρχάς η ύπαρξή του σηματοδοτεί την συνέχιση των σπουδών των μαθητών μετά από την βασική τους εκπαίδευση σε ελληνικά και ελληνόγλωσσα σχολεία. Εύλογα κανείς καταλαβαίνει ότι μια μείωση του αριθμού των Λυκείων, σηματοδοτεί και αποτελεί φραγμό και μείωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος και προσέλευσης του μαθητικού δυναμικού στις προηγούμενες βαθμίδες των σχολείων μας, διότι ποιος θα επισκεφθεί τα ελληνικά σχολεία όταν γνωρίζει ότι η τελική ευθεία, αυτή του Λυκείου, είναι αποκομμένη; Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση η ύπαρξη του ελληνικού Λυκείου να μπει στη ζυγαριά του όποιου οικονομικού κόστους, αυτό θα ήταν, κοντόφθαλμο, προσβλητικό, ταπεινωτικό, προδοτικό … και όσες προσπάθειες γίνονται για την μετατόπιση ή ένταξή του μέσα στα γερμανικά σχολεία (για να πληρώνεται ίσως ένα κομμάτι των εξόδων) είναι ουτοπικό αν όχι η απαρχή ενός σχεδίου για την εξόντωση των ελληνικών σχολείων ….

Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά και γεγονότα κατά τα οποία νέες και νέοι, ενώ τους είχε αποκοπεί η όποια ακαδημαϊκή δυνατότητα, μετά το ελληνικό Λύκειο, πήγαν σε πανεπιστήμια της πατρίδας ή της ξένης και διέπρεψαν.

Το ελληνικό Λύκειο είναι αν το θέλει κανείς ο φάρος, η ψυχή, η ελπίδα για την ύπαρξη των ελληνικών σχολείων με ό,τι, για τις νέες και τους νέους, τις οικογένειές τους, για τον πολιτισμό μας και το έθνος μας, αυτό συνεπάγεται …

Η Πατρίδα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει τις εδώ και δεκαετίες, γύρω από τα ελληνικά σχολεία, σωστές επιλογές της. Πρέπει άμεσα να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την συρρίκνωσή τους, αλλά αντίθετα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την σωστή λειτουργία τους, θεωρώντας ύψιστη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης σε όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Εύχομαι κύρια Υπουργέ να αναγνωρίσετε την σπουδαιότητα αυτής μας της παρέμβασης και να λειτουργήσετε άμεσα, διασφαλίζοντας την επαρκή χρηματοδότηση από το Μητροπολιτικό Κέντρο στο σύστημα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης του εξωτερικού και την κάλυψη των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, εκπαιδευτικό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Για να εξασφαλίσουμε ότι ο Οικουμενικός Ελληνισμός θα υπάρχει και στο μέλλον.

Μα εκτίμηση

Τάσος Βασιλειάδης

Πρόεδρος
ΝΟ.Δ.Ε ΝΔ Βάδης Βυρτεμβέργης

Υπόμνημα:
Bahnhof Str. 74
70806 Kornwestheim
Tel. 07154 – 24 154
Fax 07154 – 24 234
Mobil 0171-44 44-550
a.vassiliadis@hotmail.com

www.nd-bw.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ