Η Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, ιδρύθηκε στις 29 Ιουνίου 1975. Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 Πνευματική Σύναξη στους Κοινοτικούς χώρους, την οποία διοργάνωσε η Βοηθητική Αδελφότητα «Αγ. Αγάθη», με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, Ιδρυτικό Μέλος και Κηδεμόνας της Κοινότητας, κι επίσης τ. Γραμματέας της Κοινοτικής Επιτροπής. Το θέμα του ήταν: «1975-2015: 40 χρόνια ζωής & λειτουργίας – Οι ιδρυτές της Κοινότητάς μας»!salapatas1

Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του ο νεοαφιχθείς Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Κουκουλαρίδης. Παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, μέλη των Κοινοτικών Επιτροπών και πλήθος κόσμου.

Τον ομιλητή παρουσίασε και εισήγαγε ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη του προσφορά προς την Κοινότητα γενικά και τους επιμέρους τομείς της. Τόνισε δε, τη μεγάλη σημασία να μας παρουσιάζει τα της Ίδρυσης της Κοινότητας ένα διακεκριμένο μέλος της που παρευρισκόταν στην Ιδρυτική της Συνέλευση.

Κατόπιν έλαβε το λόγο ο κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, ο οποίος ανέφερε -μεταξύ άλλων- και τα εξής σημαντικά στοιχεία για την Ίδρυση της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος:

«Ήταν Ιούνιος του 1975, όταν οι Ομογενείς κάτοικοι της περιοχής μας εδώ στο Harrow λάβαμε ταχυδρομικώς πρόσκληση από τον τότε Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας Αθηναγόρα, που μας καλούσε σε σύσκεψη μετά του ιδίου και του π. Κυριακού Κορνιώτη, σις 29 Ιουνίου στην Κοινοτική Αίθουσα του Αγγλικανικού Ναού του Αγ. Παύλου στο South Harrow.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ίδρυση νέας Ελληνικής Κοινότητας προς εξυπηρέτηση των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών της περιοχής αυτής. Να σημειώσω εδώ ότι ο Ιούνιος του 1975 ήταν μόλις ένα χρόνο μετά την τραγωδία της Κύπρου, της βάρβαρης τουρκικής εισβολής της νήσου μας, που -όπως όλοι καλά γνωρίζουμε- ήταν στη σκέψη και την έγνοια όλων μας.

Θα έλεγε κανείς ότι κάτω από αυτές τις λυπηρές συνθήκες, όπου εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συνήθως προστρέχουμε στην αγκαλιά της Εκκλησίας, πολλοί θα ήταν κι εκείνοι που θα έτρεχαν να ανταποκριθούν σε αυτή την πολύ σημαντική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας.

Ίσως όμως επειδή πολύ μικρός ήταν τότε ο αριθμός των Ελλήνων στην περιοχή μας, αλλά και τα μέσα επικοινωνίας δεν ήταν όπως τώρα, μικρότερος και ο αριθμός αυτών που η πρόσκληση έφτασε στη γνώση τους. Δεν είχαμε τότε το Ελληνικό Ραδιόφωνο, κινητά τηλέφωνα, ούτε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Είχαμε μία ή δύο Παροικιακές Εφημερίδες, αλλά ούτε κι αυτές κυκλοφορούσαν τακτικά στην περιοχή μας.salapatas2

Είμασταν λοιπόν εκεί περίπου μόνο 70 άτομα. Κατόπιν προσευχής, ο Αρχιεπίσκοπος μας προσφώνησε και περιέγραψε το έργο της Εκκλησίας και τη φροντίδα προς θρησκευτική διαφώτιση και διδασκαλία, μικρών και μεγάλων, η οποία περιλαμβάνει την ερμηνεία των παραδόσεων της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας.

Μετά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε όλους μας εάν θέλουμε κι αν επιθυμούμε να εργασθούμε για την ίδρυση και διοργάνωση της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, στην περιφέρεια Harrow, Middlesex. Όλοι εν μιά φωνή και δι’ ανατάσεως των χειρών δηλώσαμε ότι πράγματι επιθυμούμε να ιδρυθεί Κοινότητα, η οποία να έχει Εκκλησία και Ελληνικό Σχολείο, με Ιερέα και Διδασκάλους, για τη διαφώτιση μικρών και μεγάλων.

Κατόπιν τούτου ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους να υποδείξουν πρόσωπα που επιθυμούν να εργασθούν για τον σκοπό αυτό, να προσέλθουν αυτοί να υπογράψουν τον κώδικα της παρουσίας τους και να δηλώσουν την διεύθυνση και το τηλέφωνο της κατοικίας τους. Δεκατέσσερα άτομα υπέγραψαν το ενδιαφέρον τους να υπηρετήσουν και ο Αρχιεπίσκοπος τους εδέχθη όλους. Αυτοί ήταν: Αντώνης Αλεξάνδρου, Ανδρέας Νεάρχου, Ανδρέας Χρήστου, Γιώργος Μάγου, Γιώργος Σωτηρίου, Γιώργος Χριστοδούλου, Ιωάννης Χατζηλάμπρου, Κώστας Ελυθερίου, Σταύρος Προδρόμου, Νέαρχος Ιωάννου, Χριστόδυλος Ιωάννου, Μιλτιάδης Παπαδάκης, Παντελής Νεάρχου και η κα. Α. Stanley.

Κάλεσε μετά όλους τους υπογράψαντες να εκλέξουν δια μυστικής ψηφοφορίας Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία του προσωρινού Συμβουλίου της Κοινότητας. Τοιουτοτρόπως εξελέγη Πρόεδρος ο Παντελής Νεάρχου, Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Σωτηρίου, Γραμματέας ο Μιλτιάδης Παπαδάκης, και Ταμίας ο Κώστας Ελευθερίου. Αμέσως μετά έλαβαν όλοι οι άνωθεν αναφερόμενοι τον όρκο υπηρεσίας και τοιουτοτρόπως άρχισε η διοργάνωση της νέας Κοινότητάς μας.

Έγινε έρανος και συγκεντρώθηκαν περίπου £200, που παραδόθηκαν στον Ταμία κ. Κώστα Ελευθερίου, με εντολή να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου στο όνομα: “St. Panteleimon Greek Orthodox Community of Harrow and Districts”.

Στο τέλος ο π. Κυριακός κάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τις 12 Ιουλίου 1975 στην οικία του, που ήταν στη διεύθυνση Lindsay Drive. Θέμα της πρώτης συνεδρίασης θα ήταν οι προετοιμασίες για την πρώτη Θεία Λειτουργία, που επρόκειτο να τελεσθεί στις 27 Ιουλίου 1975, Εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, αν και δεν είχαμε ακόμη, όπως δήλωσε ο π. Κυριακός, θετική προσφορά εκκλησιαστικού χώρου από τους Αγγλικανούς, όπως ανέμενε.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, στις 12 Ιουλίου 1975, παρόντες ήταν ο π. Κυριακός και δέκα από τα δεκατέσσερα μέλη που είχαν διορισθεί. Ο π. Κυριακός μας πληροφόρησε ότι με δικές του προσπάθειες και με την έγκριση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου εξασφάλισε άδεια από τις Αρχές των Αγγλικανών για τέλεση της Θείας Λειτουργίας, σε ώρες που δεν χρησιμοποιούνταν από τους ίδιους, στον Αγγλικανικό Ναό του Αγ. Πέτρου, στην διεύθυνση Sumner Road, West Harrow. Δεδομένου ότι εκείνοι είχαν Λειτουργία κάθε Κυριακή, 10-11 π.μ., ο π. Κυριακός πρότεινε η Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία να αρχίζει στις 12.30 μ.μ., υπολογίζοντας ότι οι Αγγλικανοί θα χρειάζονταν μισή ώρα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για να αποχωρήσουν κι εμείς θα χρειαζόμασταν περίπου μία ώρα για να ετοιμασθούμε. Θα είχαμε να τοποθετήσουμε μερικές εικόνες και ο Ιερέας την Αγία Τράπεζα, ώστε να δημιουργηθεί κατά κάποιο τρόπο η αναγκαία ατμόσφαιρα για την τέλεση της Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας.

Άλλα θέματα στην πρώτη συνεδρίαση αφορούσαν την ετοιμασία και διανομή φυλλαδίων, που να αναγγέλουν τη διεύθυνση της εκκλησίας, την ώρα ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας και την παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου στην πρώτη αυτή Θεία Λειτουργία, που όπως ενημέρωσε ο π. Κυριακός επρόκειτο να τελεσθεί στις 27 Ιουλίου 1975, που θα συνέπιπτε με την Εορτή του Αγ. Παντελεήμονος. Φυλλάδια αποφασίσθηκε να διανεμηθούν σε Κυπριακά Καφενεία, καταστήματα και σε άλλες Ελληνικές Εκκλησίες του Λονδίνου, και ανακοινώσεις θα δημοσιεύονταν σε όλες τις Κυπριακές εφημερίδες.

            Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, δηλαδή έξι μόλις ημέρες μετά την πρώτη, λόγω του ότι θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι η διανομή των φυλλαδίων και οι αγγελίες έγιναν όπως ελπίζαμε. Και βεβαίως να δούμε αν είχαμε να μελετήσουμε και οτιδήποτε άλλο, πριν την Κυριακή 27 Ιουλίου, που ήταν μόνο εννέα ημέρες μακριά.

            Ο π. Κυριακός εξήγησε το Καταστατικό και τα καθήκοντα του Πρόεδρου, Αντιπροέδρου, Γραμματέα, Ταμία και των λοιπών μελών του Συμβουλίου. Αντίγραφα του Καταστατικού υποσχέθηκε να ετοιμάσει ο π. Κυριακός, για να δοθούν σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

            Αποφασίσθηκε ότι οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνταν στο εξής μία φορά το μήνα. Η επομένη ορίσθηκε για τις 28 Αυγούστου.

            Στις 27 Ιουλίου 1975 άρχισε η πρώτη Θεία Λειτουργία της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, στις 12.30 μ.μ., στον Αγγλικανικό Ναό Αγ. Πέτρου Sumner Road, West Harrow. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε όχι στον κυρίως Ναό των Αγγλικανών, όπου είχαν τη δική τους Αγία Τράπεζα. Για ενημέρωση, σε όσους δεν γνώρισαν την εκκλησία αυτή, είναι πολύ μεγάλη, με κεντρικές κολώνες σε δύο γραμμές, μεγάλη εξέδρα μπροστά και στο κέντρο εκεί που στον Ορθόδοξο Ναό υπάρχει το Ιερό Βήμα και μεγάλο χορό δεξιά και αριστερά των κολώνων. Είχε δε καθίσματα για περισσότερα από 500 άτομα.

            Ο π. Κυριακός άρχισε τη Θεία Λειτουργία στο αριστερό μέρος του Ναού, όπου θα είχε καθίσματα για περίπου 70-80 άτομα. Εκεί είχε μια μικρή Αγία Τράπεζα, μπροστά από την οποία τοποθετήσαμε, δεξιά και αριστερά, τρεις εικόνες. Δηλαδή, όπως ο Ιερέας στέκονταν στην Αγία Τράπεζα και έβλεπε προς το εκκλησίασμα, στα αριστερά του είχε την εικόνα του Ιησού Χριστού και στα δεξιά του την εικόνα της Παναγίας και μετά την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος.

            Είχαμε μόνο έναν Ιεροψάλτη, τον Μιχαλάκη Παπαναστασίου, που ήλθε εθελοντικά από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων του Camden Town, με πρωτοβουλία και πάλι του π. Κυριακού. Ο Μιχαλάκης, αν και ερχόταν από πολύ μακριά και ταξίδευε με τρένο και λεωφορείο, μας εξυπηρέτησε, για αρκετό καιρό, τουλάχιστον έξι μήνες, αφιλοκερδώς. Παρέμεινε δε Ιεροψάλτης των Αγίων Πάντων μέχρι το θάνατό του, το 2014.

            Έτσι, απλά και σεμνά τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα, και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας, που είχαμε την καλή τύχη να είμασταν εκεί τότε, θα έχουμε πάντοτε στη μνήμη μας μια καλή εικόνα εκείνης της ευλογημένης και ιστορικής ημέρας».

 

Μετά το πέρας της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ομιλίας, τελέσθηκε, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, Εσπερινός και Ιερά Μνημόσυνα υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων Ιδρυτικών Μελών της Κοινότητας, κληρικών τε και λαϊκών.

 

Ας ευχηθούμε ολόψυχα οι Μεγαλομάρτυρες και Ιαματικοί Άγιοι της Κοινότητας, Άγιος Παντελεήμων και Αγία Παρασκευή, να είναι πάντα βοηθοί και πρεσβευτές όλων στο θρόνο του Αγίου Θεού μας και να μας ενισχύουν όλους στο δύσκολο δρόμο της χριστιανικής ζωής!

Anastasios Salapatas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ