Γράφει η Mαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
Σήμερα δημοσιεύτηκαν δύο σημαντικές μελέτες για τα πυρηνικά όπλα
Η πρώτη από την ICAN σχετικά με το κόστος των πυρηνικών όπλων κατά το 2022. Είναι η τέταρτη χρονιά που η ICAN δημοσιεύει το ποσόν που σπαταλιέται για αυτά τα όπλα.
Σύμφωνα με αυτή 157,664 Δολλάρια σπαταλώνται κάθε λεπτό για τα πυρηνικά όπλα, συνολικά 82.9 δισεκατομύρια Δολλάρια κατά το 2022, ήτοι 77 δισεκατομύρια Ευρώ.
Αυτό το ποσόν είναι κατά 2.5 δις $ περισσότερο από το 2021 ή σχεδόν 5,000 $ περισσότερα ανά λεπτό.
Αναλυτικά οι χώρες ξόδεψαν κατά το 2022
The United States: $43.7 billion, $83,143/ minute
China: $11.7 billion, $22,219/ minute
Russia: $9.6 billion, $18,228/ minute
The United Kingdom: $6.8 billion, $12,975/ minute
France: $5.6 billion, $10,603/ minute
India: $2.7 billion, $5,181/ minute
Israel: $1.2 billion, $2,226/ minute
Pakistan: $1 billion, $1,967/ minute
North Korea: $589 million, $1,221/ minute
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερο από το άθροισμα όλων των άλλων κρατών 43.7 δις$. Η Ρωσία ξόδεψε το 22% του ποσού που ξόδεψαν οι ΗΠΑ 9.6 δις$ 4 και η Κίνα το 1/4 11.7 δις $.
Ας σημειωθεί ότι χώρες όπως η Ινδία $2.7 billion, το Πακιστάν $1 billion και η Βόρεια Κορέα $589 million, στις οποίες μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους λιμοκτονούν σπατάλησαν τεράστια ποσά που θα μπορούσε να αξιοποιηθούν για τρόφιμα, την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη.
Όμως και για τις εύπορες χώρες οι δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα για ολόκληρο το έτος 2022 θα μπορούσαν να έχουν:
Καλύψει το 37% του κόστους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τις αναπτυσσόμενες χώρες ή
Δημιουργήσει 16 εκατομμύρια σπίτια με ηλιακή ενέργεια ή
Να πληρώσουν τον ετήσιο μισθό 740 χιλιάδων νοσηλευτών
Η δαπάνη για τα πυρηνικά όπλα ανά λεπτό το 2022 θα μπορούσε να έχει προσφέρει:
Παροχή καθαρού νερού αποχέτευσης για 2,4 χιλιάδες άτομα ή
Πληρωμή για 3,9 χιλιάδες εμβόλια κατά του COVID ή
Πρόσληψη σε τρεις καθηγητές φυσικών επιστημών γυμνασίου ή
Πληρωμή για 20 δημόσιες κατοικίες των ΗΠΑ
Την ίδια μέρα τα ΜΜΕ δημοσίευσαν την έκθεση του διακεκριμένου Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου SIPRI που εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Σε αυτήν, οι ερευνητές του SIPRI προειδοποιούν για τον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων. «Διανύουμε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο διευθυντής του SIPRI Νταν Σμιθ. Ζήτησε μάλιστα να αποκατασταθεί η «πυρηνική διπλωματία» και να ενισχυθούν οι διεθνείς έλεγχοι στα πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ- συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.
Στην έρευνά του, το SIPRI κάνει διάκριση μεταξύ των επιχειρησιακά έτοιμων προς χρήση πυρηνικών όπλων και του συνολικού αποθέματος, που περιλαμβάνει επίσης παλαιότερα πυρηνικά όπλα και αυτά που προορίζονται για παροπλισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του SIPRI, το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών ανέρχεται σε 12.512, αν και μειώθηκε κατά 200 από τις αρχές του 2022 έως τις αρχές του 2023. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 86 και ανέρχεται σε περίπου 9.576.
Περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, κυρίως από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αυτές οι πυρηνικές κεφαλές είτε βρίσκονται ήδη σε πυραύλους είτε σε βάσεις της πολεμικής αεροπορίας όπου σταθμεύουν πυρηνικά βομβαρδιστικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί κατέχουν σχεδόν το 90% όλων των πυρηνικών όπλων. Τα οπλοστάσιατους παρέμειναν σταθερά το 2022, αν και η διαφάνεια μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχίσει εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους κεφαλών, των πυραύλων, των αεροσκαφών και των υποβρυχίων που είναι σε θέση να τις εκτοξεύουν, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων που διαθέτουν.
Οι γιατροί μέλη της IPPNW υπενθυμίζουμε ότι
Σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι. Τότε τα εκατομμύρια άμεσα θύματα θα είναι οι τυχεροί, τότε οι ζωντανοί θα ζηλέψουν τους νεκρούς. Τα πυρηνικά ΔΕΝ κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο, αντίθετα απειλούν την ανθρωπότητα με ολοκληρωτικό αφανισμό.
Γιαυτό απαιτούμε από τις πυρηνικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επικίνδυνες σπατάλες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη για αποτελεσματικά μέτρα για τον τερματισμό της κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στο εγγύς μέλλον και για την επίτευξη πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού, όπως πολλές έχουν δεσμευτεί να κάνουν στο άρθρο 6 της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ΝΡΤ.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος της πυρηνικής εξόντωσης, προτρέπουμε όλα τα κράτη – ειδικά εκείνα που μέχρι τώρα βασίζονταν στην απατηλή ασφάλεια που παρέχουν τα πυρηνικά όπλα –να προσχωρήσουν στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων TPNW.