Στις 17 Μαρτίου 2016 στην πανέμορφη αίθουσα τελετών της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε, τελετή απονομής Παρασήμου Του Ανωτέρου Σταυρού του Τάγματος Αριστείας από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας κ. Janos Ader, στον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ουγγαρίας κ. Δημήτριο Τακά, για την πολυετή συνεισφορά του στην ανάπτυξη των Ουγγρικών-Ελληνικών σχέσεων.

Την απονομή εκ μέρους της Α.Ε. Του Προέδρου της Ουγγαρίας πραγματοποίησε η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Erik Haupt.

Στην ομιλία του ο πρέσβης, σε άπταιστα ελληνικά, επειδή κατάγεται από Μακεδόνες Έλληνες της πρώτης Διασποράς του 19ου αιώνα, εξήρε την προσωπικότητα του επιτίμου προξένου Δημήτρη Τακά για την 25ετή προσφορά του στις Ουγγροελληνικές σχέσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην Εθνική επέτειο της Ουγγαρίας που είχαν στης 15 Μαρτίου για την επανάσταση των Ούγγρων κατά των Αψβούργων το 1848 στην οποία έλαβαν μέρος και οι ελληνικής καταγωγής νέοι. (Σ.Σ. Οι ελληνικής καταγωγής που έλαβαν μέρος στην επανάσταση υπερασπιζόμενοι ηρωικά την νέα τους πατρίδα, υπηρέτησαν σε όλες τις βαθμίδες του επαναστατικού στρατού. Τον υψηλότερο βαθμό είχε ο στρατηγός Kiss Pál που όταν ξεκίνησε η επανάσταση είχε τον βαθμό του λοχαγού.)

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή του Παρασήμου Του Ανωτέρου Σταυρού του Τάγματος Αριστείας.

Ο κ. Δημήτρης Τακάς αφού ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Πρεσβευτή, την ΑΕ τον πρόεδρο της Ουγγαρίας κ. Janos Ader και τον Ουγγρικό λαό, για την τιμητική αυτή διάκριση, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με το ίδιο ζήλο και αγάπη την προώθηση των Ουγγρό-Ελληνικών σχέσεων και να βοηθά κάθε Ούγγρο πολίτη για τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Β. Ελλάδα.

Κατόπιν ακολούθησε ρεσιτάλ πιάνου από τον κ. Ervin Leiter, με μικρά επιλεγμένα κομμάτια του διεθνούς φήμης Ούγγρου συνθέτη Bela Bartok συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Παπάς Β. εκ μέρους της Περιφέρειας, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Βλαχογιάννης Μ, εκ μέρους της ΠΕΕΒΕ ο πρόεδρος Ανδρεάδης Σταύρος, εκ μέρους του ΣΒΒΕ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Σταύρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Τσατσούλης Άγγελος, οι πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη, της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ν. Αφρικής και Φιλιππίνων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βουδαπέστης Βασίλης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαχριστόπουλος κ.ά.

Οι οικοδεσπότες: ο πρέσβης Erik Haupt                  και ο επίτιμος πρόξενος Δημήτρης Τακάς μετά της συζύγου του Νάντιας παρέθεσαν δεξίωση σε όλους τους παρευρισκομένους.

Εύχομαι ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Τακάς, να συνεχίσει με το ίδιο ζήλο και να έχει πάντα επιτυχίες.

 

 

 

 

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος

 

gia eikosi selida-deftero thema

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ