Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 στην αίθουσα τελετών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαπολιτισμικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσία μαθητών, καθηγητών και θεσμικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του προγράμματος του Θερινού Σχολείου Καλαμάτας, που εφέτος διεξήχθηκε την περίοδο από 13/07 έως 08/08 τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο σε περιεχόμενο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και μύησης στον ελληνικό πολιτισμό διάρκειας τεσσάρων (4) εβδομάδων, που αποτελεί αποκύημα 10ετούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά.giannitsi1

Με στόχο την πολύπλευρη, πολυεπίπεδη γνωριμία του κοινού με διάφορες περιοχές της Χώρας μας, τη μύηση στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) συμμετέχει από το καλοκαίρι του 2015 στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με δύο ομογενείς σπουδαστές από τη Μόσχα, του αδερφούς Δανιήλ και Αλέξανδρο Καρυπίδη.

Στην τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η επιστημονική συντονίστριά του, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Ελένη Αλειφέρη, ο πανοσιολογιότατος πατέρας Θεόφιλος, εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Μεσσηνίας, η βουλευτής του «ΣΥΡΙΖΑ» Ελένη Ψαρρέα, ο Δημήτρης Βεργόπουλος από το Δήμο Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, , η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα Δώρα Γιαννίτση, ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής, η Κέλλυ Μακροπούλου από την Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία και ο χρυσός ολυμπιονίκης Λεωνίδας Καβάκος.

Στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) Δώρα Γιαννίτση εκδήλωσε τον ενθουσιασμό της που, μόλις ένα χρόνο μετά την πρώτη μας επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατορθώσαμε να μετάσχουμε με ολιγομελή, σε αυτή τη φάση, αριθμό ομογενών σπουδαστών από τη ρωσική πρωτεύουσα και ευχαρίστησε θερμά όλους αυτούς που συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί η παρούσα συνεργασία, ήτοι τον κύριο Παναγιώτη Μπαζίγο, γενικό γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο διαμεσολαβητικό κρίκο προ ενός έτους, τον πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά Θεόδωρο Τζαλαλή, ο οπίος ενέταξε τους σπουδαστές μας από τη Μόσχα στο πλούσιο εκδρομικό-περιηγητικό πρόγραμμα των τεσσάρων (4) εβδομάδων, καθώς και τους σκαπανείς λειτουργούς, τους καθηγητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαπολιτισμικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τις κυρίες Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Ελένη Βολονάκη και τη γραμματέα της σχολής κα Μαρία Μπαφίτη, που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό, το ζήλο, την αυταπάρνηση και οι οποίες άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή σπουδαστών από τη φίλη ομόδοξη Ρωσία σε ένα τόσο αξιόλογο, πλούσιο σε περιεγχόμενο (διδακτικό, πολιτισμικό) Πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της τελετής εμπλουτίστηκε από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη της ομότιμης προέδρου του τμήματος, καθηγήτριας κας Ξανθάκη-Καραμάνου για την οικοουμενικότητα και διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, η οποία συνδυάζει το κάλλος, την αισθητική, την ομορφιά με τον ορθολογισμό, γεγονός που την ανέδειξε διαχρονικά και της εξασφάλισε την υπεριστορικότητα και βιωσιμότητά της από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας.

Η βραδιά πλαισιώθηκε από ανάγνωση κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης από τους σπουδαστές του Προγράμματος ενώ με την ολοκλήρωση της τελετής σε όλους τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα εδόθησαν διπλώματα. Στους δύο σπουδαστές από τη Μόσχα εδόθησαν διπλώματα με το έμβλημα του Πανεπιστημίου Πελοποννησου, της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ).

Εκφράζουμε τη βαθύτατη και ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλους τους συντελεστες του προγράμματος και ευελπιστούμε σε περαιτέρω ευρύτερη εποικοδομητική συνεργασία στο μέλλον και για εντατικοποίηση των ζυμώσεων με Έλληνες και Φιλέλληνες σπουδαστές από τη Ρωσία.

Παραμονή

Την παραμονή (06/10/2015) πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα σύναξη των μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, στην οποία μετείχαν Μεσσήνιοι από Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική. Στο χαιρετισμό της η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση αναφέρθηκε στην ιστορικο-πνευματική εγγύτητα του ελληνικού και του ρωσικού λαού, καθώς και στο πνεύμα σύμπνοιας, ομόνοιας, ενότητας, που θα ρπέπει να μάς εμπνέει και διαποτίζει.

Aναφορικά στη «Μεσσηνιακή Αμφικτυονία», πρόκειται για κοινωνικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού τύπου, για μία κοινή προσπάθεια των αποδήμων της Μεσσηνίας και των τοπικών φορέων, που λειτουργεί από το 1996 και ως στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη της Μεσσηνίας διεθνώς, τη συσπείρωση των Μεσσήνιων και φίλων της Μεσσηνίας.

Στα πλαίσια του 10 Συνεδρίου της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, το 2013, ιδρύθηκε ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» (Μ.Ε.Σ.), που λειτουργεί ως συλλογικό όργανο των αποδήμων Μεσσηνίων που διαμένουν στις χώρες της Ευρώπης, έχει ως έδρα του την πόλη της Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας και μπορεί να αποφασίζει και συνεδριάζει στον Παγκόσμιο Ιστότοπο.

Σκοπό του «Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μεσσηνίων» αποτελεί η προβολή και προώθηση των Μεσσηνιακών και Εθνικών θεμάτων, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, η συμπαράσταση στα προβλήματα των ομογενών, η ενίσχυση κάθε προσπάθειας αλληλοκατανόησης και ανταλλαγής απόψεων για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Στο Μ.Ε.Σ. προσχώρησε το Κ.Ε.Π. και η διευθύντριά του Δώρα Γιαννίτση, ενώ τους κόλπους του απαρτίζουν συντοπίτες μας από τη Στοκχόλμη (κ. Αθ. Ψαρούλης), την Πράγα (κα Γιαβάννα Αργυροηλιοπούλου), το Λονδίνο (κα Μάρθα Χρυσομάλλη, εκδότρια του περιοδικού “The Hellenic Times – International”), το Στρασβούργο (κα Νατάσα Βαγιακάκου).

Σύναξη Μεσσηνίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Καλαμάτα, όπως ενημέρωσε με σχετική της ανακοίνωση η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία.

Στην ανακοίνωση, ειδικότερα, αναφέρεται ότι η συνάντηση -που «έχει γίνει θεσμός και πραγματοποιείται τον Αύγουστο- απευθύνεται κυρίως σε μέλη της Αμφικτιονίας και όχι μόνο, τα οποία δεν ήταν στην Καλαμάτα την ημέρα του συνεδρίου και έχει σκοπό την καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία των Μεσσηνίων». Στη σύναξη παρευρέθηκαν 28 Μεσσήνιοι από το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, το Λονδίνο, τη Μόσχα, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αθήνα, την Καλαμάτα και άλλες περιοχές του νομού μας. Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Κατσίβελας δήμαρχος Τριφυλίας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο α΄ αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Ναυαρίνο» του Σαν Φρανσίσκο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο ταμίας της Αμφικτιονίας Γιάννης Πράνταλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αριστομένης» Νέας Υόρκης Σταύρος Γιαννόπουλος, η διευθύντρια του ΚΕΠ Μόσχας Δώρα Γιαννίτση και το νέο μέλος του Δ.Σ. της Αμφικτιονίας Αντωνία Οικονόμου, από τον Σύλλογο «Αριστομένης» Αγίας Παρασκευής.

Δώρα Γιαννίτση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ