Ο ∆ήμος Ζίτσας και ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Χίνκας, διοργανώνουν την Κυριακή 27 Ιουλίου και ώρα 11:00π.μ.  τελετή μνήμης των σφαγιασθέντων κατοίκων της Χίνκας από τους Γερμανούς. Μετά το πέρας της τελετής, στην αίθουσα του ∆ημ. Σχολείου, θα γίνει η παρουσίαση βιβλίου, του συγγραφέα ∆ημητρίου Λιούγκου. prosklhsh gia Xinka

Ο συγγραφέας

Ο ∆ημήτριος Γ. Λιούγκος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, γεννήθηκε στη Λάλιζα του ∆ήμου Ζίτσας Ν. Ιωαννίνων. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες– στοιχειώδεις σπουδές του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάλιζα. Ενηλικιώθηκε και μεγάλωσε ως ορφανό παιδί από πατέρα. Μια ορφάνια που τον σακάτεψε, σαν η ξενιτιά τα χωριά του.

Εργάστηκε σε πολλούς τομείς όπου έδειξε τη μεγαλειώδη φιλοπονία του. Τον έσπρωχνε η ανάγκη, να είναι ασίγαστος θηρευτής του δυσεύρετου μεροκάματου για να επουλώσει οικονομικές πληγές, που ήταν αιμόστακτες.
Ανέκαθεν έτρεφε μια έφεση και ένα ανίκητο ενδιαφέρον να γράφει… να συγγράφει. Ήθελε τις συγκινήσεις του να τις ντύνει με λέξεις, σαν η Άνοιξη τα ορφανόφυλλα κλαδιά δέντρων.

Έχει γράψει εννιά βιβλία έως τώρα. Είναι πολυπράγμων και του αρέσει εργασιακά να διαπρέπει. Ας πέρασε δύστυχα παιδικά χρόνια, η αγάπη και το ενδιαφέρον του, να ανθίζει στα χείλη των αγέλαστων παιδιών το γέλιο και η αισιοδοξία είναι παροιμιώδης.

Ακολούθησε κι αυτός τη μοίρα της φτωχολογιάς και μετανάστευσε στη Γερμανία. Εκεί ανέπτυξε ποικίλες δράσεις, χάριν του κοινωνικού συνόλου και των ξενιτεμένων Ελλήνων. ∆ιετέλεσε Γραμματέας του Τοπικού Συλλόγου Ελλήνων στην πόλη Bruchsal της Γερμανίας.

Με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίου και με τη συνεργασία του Προέδρου του Συλλόγου Νίκου Αργυρόπουλου, ίδρυσαν το πρώτο ∆ημοτικό Σχολείο της πόλης. Χάρηκαν ομολογουμένως που οι όλες προσπάθειές τους τελεσφόρησαν.

Επέστρεψε στην πατρίδα και ασχολήθηκε πυρετωδώς με το να γράφει. Είναι πατέρας δύο τέκνων, της Μαρίας, καθηγήτριας Γερμανικής Φιλολογίας και της Μαργαρίτας, φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Heidelberg της Γερμανίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ