photo ©MSF, Χαλέπι, Συρία

-Το σχέδιο προβλέπει σχηματισμό μεταβατικής συριακής Κυβέρνησης σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες, ενώ εγκρίνει τον σχηματισμό ενός μεγάλου μετώπου κατά της τρομοκρατίας, με την συμμετοχή του συριακού Στρατού, της Κουρδικής πολιτοφυλακής και όλης της συριακής πατριωτικής αντίστασης.
-Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση, η οποία επιτρέπει την τιμωρία ατόμων ή εταιρειών, που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τεράστια διπλωματική επιτυχία αποτελεί για την Ρωσία και την Συρία το σχέδιο Ειρήνης, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.,το οποίο προβλέπει σχηματισμό μεταβατικής Κυβέρνησης σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για τη μοίρα του σημερινού Προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ, που θα συμμετάσχει κανονικά στις επερχόμενες εκλογές. Επίσης γίνεται αναφορά για πρώτη φορά στην Κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, ενώ υιοθετήθηκε απόφαση, που επιτρέπει την τιμωρία ατόμων και εταιρειών, που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες!

photo ©MSF, Χαλέπι, Συρία
photo ©MSF, Χαλέπι, Συρία

Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, η αντίστροφη μέτρηση για να δεχθεί η Τουρκία καίριο πλήγμα, έχει ήδη αρχίσει, αφού στην συνελευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζων Κέρι και Σεργκέϊ Λαβρώφ, συμφώνησαν, λέγοντας, πως τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία θα «σφραγιστούν» για να τελειώσει η υποστήριξη των τρομοκρατών, που δρούν μέσα στο έδαφος της Συρίας. Ο κ.Κέρι είπε ακόμη, «ότι θα πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η FSB πραγματοποίησε έφοδο σε τέσσερις τουρκικές τράπεζες στην Ρωσία, που ενοχοποιούνται για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και για πιθανές οικονομικές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία

Ήδη η FSB πραγματοποίησε έφοδο σε τέσσερις τουρκικές τράπεζες στην Ρωσία, που ενοχοποιούνται για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και για πιθανές οικονομικές διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.
Οι τράπεζες αυτές είναι οι Ziraat Bank, Garanti Bank, İş Bank, Fiba Bank και Yapı Kredi.
Πιό συγκεκριμενα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση εκεχειρίας και πολιτικής διευθέτησης στην Συρία. Η απόφαση προβλέπει τον σχηματισμό μιας ενωμένης συριακής Κυβέρνησης και άμεση παύση των επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους, ενώ ενέκρινε να δημιουργηθεί μέσα σε έναν μήνα μηχανισμός, που θα επιτηρεί, θα βεβαιώνει και θα αναφέρει τις επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους.
Οι μόνες ομάδες, που εξαιρούνται από την κατάπαυση του πυρός, είναι το ISIS και η Al-Nusra Front.
Η απόφαση καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να μεσολαβήσουν για επίσημες συζητήσεις για μια μεταβατική Κυβέρνηση στην Συρία. Οι συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Θα σχηματιστεί ένα μεγάλο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας με την υποστήριξη πολλών κρατών και με την συμμετοχή του συριακού Στρατού, της Κουρδικής πολιτοφυλακής και όλης της συριακής πατριωτικής αντίστασης

Η απόφαση προβλέπει, ακόμη, την υποστήριξη σε μια πολιτική διαδικασία, που θα εγκαθιδρύσει μια μεταβατική Κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες και χρονοδιάγραμμα δημιουργίας νέου συντάγματος και εκλογές σε 18 μήνες.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρώφ, είπε, ότι οι συνομιλίες στην Βιέννη είναι ο μόνος τρόπος να φέρουμε όλους τους ξένους παίκτες στο τραπέζι και να βεβαιώσουμε μια τακτοποίηση του συριακού ζητήματος μέσω συνομιλιών.
«Σήμερα ομόφωνα ψηφίσαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για τον σχηματισμό ενός μεγάλου μετώπου κατά της τρομοκρατίας, στην βάση του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη όλων στην γη, οι οποίοι αντιτίθενται στην τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων του συριακού Στρατού, της Κουρδικής πολιτοφυλακής και όλης της συριακής πατριωτικής αντίστασης» είπε ο κ. Λαβρώφ και πρόσθεσε » Η Ρωσική Αεροπορία μετά από αίτημα της νόμιμης Κυβέρνησης της Συρίας συνεισφέρει σε αυτό το εγχείρημα».

“Η Συρία θα παραμείνει ένα κοσμικό, ενωμένο και πολυεθνικό κράτος και μόνον ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του, συμπεριλαμβανομένης και της μοίρας του Προέδρου Άσαντ”

«Μόνον ο αποκλειστικός διάλογος στο εσωτερικό της Συρίας μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόνο στην Συρία» είπε ο κ.Λαβρώφ, τονίζοντας, ότι η Συρία θα παραμείνει ένα κοσμικό, ενωμένο και πολυεθνικό κράτος.
Μόνον ο συριακός λαός θα αποφασίσει το μέλλον του, συμπεριλαμβανομένης και της μοίρας του Προέδρου Άσαντ. Αυτή είναι μια απάντηση, που περιλαμβάνεται στην απόφαση, στις προσπάθειες να επιβληθεί απ έξω η θέληση κάποιων στον συριακό λαό.
Ο πόλεμος ενάντια στη τρομοκρατία πρέπει να είναι συνεχής και όχι καιροσκοπικός, αν είναι στην Συρία ή κάπου αλλού. Προσπάθειες να διαχωριστούν οι τρομοκράτες σε “καλούς και κακούς” είναι μη αποδεκτές» είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Σεργκέϊ Λαβρώφ, η απόφαση τονίζει την ανάγκη να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό, σε συμφωνία με τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της συναίνεσης και της τίμιας διακυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση, η οποία επιτρέπει την τιμωρία ατόμων ή εταιρειών, που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες

Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη και την Αραβική Λίγκα, οι χώρες που συμμετείχαν, ήσαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ιορδανία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ιταλία, το Κατάρ, ο Λίβανος, η ;Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.
Η Ιορδανία επιφορτίστηκε με την εργασία καταγραφής όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία και να παρουσιάσει ένα έγγραφο, όπου θα απαριθμούνται και θα κατονομάζονται160 εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση, που υποβλήθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, η οποία επιτρέπει την τιμωρία ατόμων ή εταιρειών, που συμμετέχουν στο εμπόριο με το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

“Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα σφραγιστούν για να τελειώσει η υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στη Συρία”

Επιπλέον χώρες θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τρομοκράτες, που επιχειρούν στη Συρία, είπε ο κ. Κέρι.
Τα κριτήρια καθορισμού μιας οργάνωσης ως τρομοκρατική είναι ακόμη πρώιμη, αφού πρέπει πρώτα να καθοριστούν τα κριτήρια αυτά στο επόμενο επίπεδο συζητήσεων, αλλά ο κ. Λαβρώφ τόνισε, πως τα κριτήρια αυτά θα μπορούσαν π.χ. να είναι, αν κάποιες ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στην Δαμασκό ή στην ρωσική πρεσβεία.
«Τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα σφραγιστούν για να τελειώσει η υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων μέσα στη Συρία» είπε ο Σεργκέϊ Λαβρώφ.
Πλέον το ερώτημα είναι, αν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα δεχθούν τις αποφάσεις αυτές, δεδομένου ότι έχουν άλλη ατζέντα για την περιοχή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ