-Οι επενδυτικές ζημιές για το τρίμηνο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, ήταν 3,88%, μια πτώση, που οδήγησε την συνολική αξία του Συνταξιοδοτικού Ταμείου κάτω των 130 τρισεκατομμυρίων γεν, ήτοι 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!
Άρχισαν να γίνονται αισθητές και σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., καθώς το μεγαλύτερο Συνταξιοδοτικό Ταμείο του κόσμου, το ιαπωνικό “Government Pension Investment Fund” (GPIF) απέδωσε μια τριμηνιαία επενδυτική ζημιά ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στην απροσδόκητη απόφαση της Μ. Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η τεράστια λογιστική ζημιά, που υπέστη κατά το οικονομικό έτος 2015-2016 το ιαπωνικό αυτό Ταμείο, που εντοπίζεται βασικά στο διάστημα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016, κυμάνθηκε στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια και αποτελεί την χειρότερη χρονιά του, από την χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Financial Times”, το GPIF τόνισε, ότι οι επενδυτικές ζημιές για το τρίμηνο ήταν 3,88%, μια πτώση, που οδήγησε την συνολική αξία του Συνταξιοδοτικού Ταμείου κάτω των 130 τρισεκατομμυρίων γεν (1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Δεύτερη αιτία της ζημιάς αυτής θεωρούνται και τα αμερικανικά στοιχεία του Μαΐου για την απασχόληση, τα οποία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς και επέφεραν αβεβαιότητα

Η πτώση ακολούθησε μια άλλη τριμηνιαία επενδυτική ζημιά 3,52% κατά το πρώτο τρίμηνο και δηλώνει την πρώτη φορά, που το Ταμείο αυτό εμφανίζει δύο συνεχόμενες ζημιές, από το 2008 και μετά.
Ο Πρόεδρος του GPIF, Norihiro Takahashi, επεσήμανε, ότι οι αγορές κατά την διάρκεια του τριμήνου είδαν την ισοτιμία δολαρίου-γεν να «αναπτύσσεται χωρίς σαφή κατεύθυνση». Τον Ιούνιο, πρόσθεσε, δύο κύριοι παράγοντες προκάλεσαν υψηλή μεταβλητότητα, μεταξύ των οποίων και το βρετανικό δημοψήφισμα.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ταμείου επικαλέστηκε ως δεύτερη αιτία της ζημιάς αυτής και τα αμερικανικά στοιχεία του Μαΐου για την απασχόληση, τα οποία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς και επέφεραν αβεβαιότητα.

800px-United_States_one_dollar_bill,_obverse

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ