Ο Υψυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμο stokokkino105.5 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη. Τό κείμενο της πλήρους απομαγνητοφώνησης είναι το εξής:

Γ. Τραπεζιώτης: Κύριε Κουίκ, καλό μεσημέρι

Τ. Κουίκ: Καλό μεσημέρι.

Γ. Τραπεζιώτης: Θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελευταία εξέλιξη και το ζήτημα των συντάξεων. Ένα ζήτημα το ποίο έχει ανοίξει πάρα πολύ καιρό τώρα και έχει γίνει και αυτό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Βλέπω στην Νέα Δημοκρατία, δυσκολίες να αποδεχθούν τα καλά νέα. Προσπαθούν να τα ρίξουν λίγο στο ΑΠΕ, προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Θα ήθελα την δική σας αίσθηση.

Τ. Κουίκ: Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι κάποιοι άλλοι τα κάνουν σαφώς καλύτερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία δεν παραδέχεται ότι αυτή η κυβέρνηση με εκείνη την επίπονη, πράγματι, συμφωνία εξόδου από την κρίση που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι το 2015, τώρα διορθώνει και άλλα πράγματα όπως το θέμα των συντάξεων. Και μιλάνε εκείνοι, οι οποίοι κάνανε δώδεκα περικοπές συντάξεων; Είναι εκείνοι οι οποίοι μέχρι και προχτές λέγανε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει στα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν επιβάλει οι δανειστές. Έλεος!!!

Γ. Τραπεζιώτης: Παρόλα αυτά όμως είναι ένα καλό νέο που πηγαίνει τα πράγματα προς τα εμπρός. Από την άλλη οι ειδήσεις που έχουμε από την Νέα Δημοκρατία είναι ειδήσεις που μάλλον μας πηγαίνουν προς τα πίσω. Αναφέρομαι στην ιστορία των θαλασσοδανείων που έπαιρναν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Μισό δις είναι. Δεν είναι και λίγα τα χρήματα. Και εκεί βλέπουμε πάλι, αρνητική στάση.

Τ. Κουίκ: Κύριε Τραπεζιώτη. Ήταν εκείνη η μαύρη νύχτα στη Βουλή των Ελλήνων το 2013, που ψηφίστηκε η προσπάθεια απαλλαγής των εμπλεκομένων σε αυτά τα θαλασσοδάνεια και κυρίως από πλευρά τραπεζών. Ήταν ένα σκάνδαλο.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα τον κάθε καλοπροαίρετο Έλληνα και αν δεν μπορεί, λόγω ηλικίας, να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ας βάλει το παιδί ή τον εγγονό και να χτυπήσει δύο ονόματα. Ντόρα Μπακογιάννη το 2011, τί έλεγε στη Βουλή και Λευτέρης Αυγενάκης, επίσης, τί έλεγε στη σχετική επιτροπή της βουλής για τα θαλασσοδάνεια. Τώρα σιωπούν και οι δύο!!!

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα θράσος, χιλίων πιθήκων, για ένα θέμα το οποίο σαφώς «τσούζει» τον Έλληνα, καθώς αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είχαν πάει στη δημόσια υγεία, στις συντάξεις, στην παιδεία και οπουδήποτε αλλού.

Γ. Τραπεζιώτης: Προσπαθούν όμως εδώ και καιρό από την Νέα Δημοκρατία, αν και τον τελευταίο καιρό έχει κοπάσει η συζήτηση…

Τ. Κουίκ: Θα σας παρακαλέσω κύριε Τραπεζιώτη, αν μπορείτε να αποφεύγεται να λέτε «από την Νέα Δημοκρατία». Γιατί εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι αυτή η Νέα Δημοκρατία έχει σχέση με εκείνη που έχτισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μπορείτε να λέτε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εγώ τουλάχιστον θα την αναφέρω ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ή ως κάποιο μόρφωμα, πια, του συγκεκριμένου κόμματος. Διότι δεν μπορεί η ΝΔ, τουλάχιστον αυτή που ήξερα εγώ, να έχει αυτές τις τόσο ξεπεσμένες πια αξίες που εφαρμόζει σήμερα

Γ. Τραπεζιώτης: Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν που έφεραν την ΝΔ, τουλάχιστον αυτή που ξέρατε εσείς, στη σημερινή κατάσταση που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε, γιατί είστε έμπειρος και στη δημοσιογραφία αλλά και στην πολιτική και έχετε μεγάλη πορεία.

Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, το γεγονός και μόνο ότι για μία ακόμη φορά η οικογένεια ξεσπάει εναντίον του Καραμανλισμού, φάνηκε και με το δημοσίευμα της Δευτέρας. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, βεβαίως αποτελεί για εμένα έκπληξη, ίσως και να είναι μία λογική στάση αναμονής, το ότι η Καραμανλική ομάδα δεν μιλά. Καλά, εκ των πραγμάτων ο Κώστας Καραμανλής δεν μιλά, γιατί αν μιλήσει θα μιλήσει μία φορά και να ξέρετε ότι θα συμπαρασύρει πολλά πράγματα.

Βεβαίως, το γεγονός ότι η Καραμανλική ομάδα σιωπά, εμένα με ενοχλεί. Γιατί δεν μπορεί να διασύρετε κατά αυτήν την έννοια ο πολιτικός εκείνος σχηματισμός που έχτισε μία παράταξη, η οποία έκανε και τα λάθη της, όμως προσέφερε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, είχε άλλη ηθική στη διαχείριση της πολιτικής.

Γ. Τραπεζιώτης: Εντάξει όμως για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου κ. Κουίκ…

Τ. Κουίκ: Να τον κάνετε, βεβαίως

Γ. Τραπεζιώτης: Είναι και η κομματική γραμμή που πρέπει να υπηρετήσουν τα στελέχη του κόμματος. Οπότε ίσως και γι αυτό δεν μπορούν να μιλάνε. Καραμανλικός αλλά τώρα είμαι στην ΝΔ που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τιμόνι της.

Τ. Κουίκ: Με συγχωρείτε πολύ αλλά εγώ, ο οποίος δεν ήμουν ποτέ μπλεγμένος ευθέως στην πολιτική, βεβαίως ασκούσα πολιτική μέσα από το δημοσιογραφικό μου επάγγελμα αυτό είναι γεγονός, είτε σε κάποιους άρεσε είτε σε κάποιους δεν άρεσε, αλλά να ξέρετε ότι στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ έχω την πολυτέλεια να διαφοροποιούμαι στα σημεία που θέλω, γιατί ξέρετε μία καριέρα 45 δεν μπορώ να τη θυσιάσω σε σχέση με αυτά τα οποία έλεγα και που υπηρετούσα επί 45 χρόνια ως δημοσιογράφος.

Γ. Τραπεζιώτης: Οι διαφοροποιήσεις που λέτε, κάνουν κακό στον κυβερνητικό σχηματισμό κάποιες στιγμές πιστεύετε ή είναι αποδεκτό, τα συζητάμε, έχουμε τις διαφορές μας αλλά βρίσκουμε τα κοινά μας σημεία και προχωρούμε παρακάτω;

Τ. Κουίκ: Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι με την έννοια των προγραμματικών συμφωνιών και δηλώσεων τότε τον Ιανουάριο του 2015, δεν υπήρξε ο χρόνος γραπτής συμφωνίας, γιατί ήταν αναγκαιότητα η Ελλάδα να σχηματίσει, μετά τις εκλογές στις αμέσως επόμενες ώρες, κυβέρνηση, και αυτό αν θέλετε ήταν και η δυναμική της χημείας που είχαν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο.

Και σας θυμίζω ότι βγαίνοντας από την Κουμουνδούρου την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι από αυτήν τη στιγμή έχουμε κυβέρνηση.   Λοιπόν, αυτό το «έχουμε κυβέρνηση», θα ήθελα να το πω σε κάθε τόνο, θα ισχύει μέχρι και τη τελευταία ημέρα, που προβλέπει το Σύνταγμα για τη προκήρυξη εκλογών. Σεπτέμβριο ’19.

Γ. Τραπεζιώτης: Το ζήτημα είναι μετά τι γίνεται. Γιατί τώρα θα πει κάποιος «έχουμε βγει από τα μνημόνια, άρα τέλειωσε και το συμβόλαιο που – άτυπα – είχαμε υπογράψει οι δυο πλευρές»

Τ. Κουίκ: Όχι, το συμβόλαιο δεν έχει τελειώσει, γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα ακόμη ανοιχτά. Καταρχήν, να διορθώσουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικογένεια, πρέπει να νιώσει η ελληνική οικογένεια, ότι μπήκε στο τραπέζι της ένα ευρώ παραπάνω, πρέπει να νιώσει η ελληνική οικογένεια, ότι έχει το δικαίωμα να χαμογελά και κάτι πάρα πολύ σημαντικό κ. Τραπεζιώτη, ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα της κάθαρσης του Δημόσιου βίου, στο τομέα της πολιτικής και σε όποιον άλλο τομέα ενέχεται στη διαφθορά και σε εκκρεμότητες, οι οποίες δυστυχώς καθυστερούν.

Γ. Τραπεζιώτης: Δεν πηγαίνουν πολύ γρήγορα τα πράγματα εκεί, είναι η αλήθεια.

Τ. Κουίκ: Θα έλεγα ότι η Δικαιοσύνη, πρέπει να έχει και τα σύγχρονα όπλα. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν, ούτε εναντίον ούτε υπέρ, ξέρω όμως ότι κι εκείνοι οι Δικαςτικοί που δουλεύουν, παίρνοντας πακέτα το βράδυ στο σπίτι τους, για να μπορούν την άλλη μέρα να κάνουν τη δουλειά τους είτε στις δικαστικές έδρες είτε στα γραφεία τους, δεν έχουν τα όπλα. Δεν είμαστε εξοπλισμένοι σε επίπεδο τεχνικό, στη Δικαιοσύνη, ώστε να μπορούν κι αυτοί να δουλεύουν γρήγορα.

Βεβαίως, κάποιος μπορεί να πει, σκοπίμως «μπαίνουν στο συρτάρι» κάποια πράγματα, όπως το θέμα των θαλασσοδανείων, μπορεί… μπορεί…

Εγώ λέω λοιπόν, μη τα βλέπουμε κακόβουλα τα πράγματα, στο κάτω-κάτω της γραφής έχει δοθεί το σύνθημα της κυβέρνησης, ότι κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής και έρευνας.

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ