“Η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου αναμένεται να επιφέρει τόνωση του ΑΕΠ της χώρας μας και μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος διαμετακομιστικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”!
-Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΡΓΟΣΕ, λόγω της ένταξης του ΟΣΕ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μειώνοντας έτσι τον χρόνο του ταξιδιού σε 3,5 ώρες.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Θάνος Βούρδας, που επεσήμανε, ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, που αποτελεί την σιδηροδρομική ραχοκοκκαλιά της χώρας μας.
Αναλυτικότερα, ο κ. Βούρδας, σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των βασικών σιδηροδρομικών έργων, τα οποία και θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα στην νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλει η χώρα.
Σε ό,τι αφορά το Θριάσιο Πεδίο, το οποίο και ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ δήλωσε, πως η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου αναμένεται να επιφέρει τόνωση του ΑΕΠ της χώρας μας, λόγω της αύξησης του παραγόμενου έργου καθώς και βελτίωση των ποσοστών της ανεργίας λόγω της αύξησης της απασχόλησης.palaiofarsalos
Τέλος, υπογράμμισε, πως δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΡΓΟΣΕ, λόγω της ένταξης του ΟΣΕ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και έκανε λόγο για μικροπολιτικά ή συνδικαλιστικά “παιχνίδια”.

“Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου μας μπορεί και πρέπει να δώσει πνοή στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές και να καταστήσει τον σιδηρόδρομο βασικό πυλώνα στην νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που καταβάλει η χώρα μας”

Πιό συγκεκριμένα, αναφορικά με την πορεία των έργων του σιδηροδρόμου, ο κ. Βούρδας είπε, ότι “ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μπορεί και πρέπει να δώσει πνοή στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές. Και κυρίως να εξυπηρετήσει τον στόχο, που έχουμε, να καταστήσουμε, δηλαδή τον σιδηρόδρομο βασικό πυλώνα στην νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που καταβάλει η χώρα”.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, τα εξής: “Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να μοχλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επανεκκινήσουν τα έργα σε όλη την Ελλάδα και να παραδοθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων. Επιπλέον, δρομολογούμε νέα έργα και για την ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου και για τον εκσυγχρονισμό του περιφερειακού δικτύου. Χρειάζεται, βέβαια, ακόμη πολλή δουλειά για να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζεται δουλειά και για την ανατροπή ενός πολύ αρνητικού ισοζυγίου ανάμεσα στα Σιδηροδρομικά και Οδικά έργα που υπήρχε την τελευταία 30-ετία και μας είχε καταστήσει Ευρωπαϊκή και ίσως και παγκόσμια »πρωτοτυπία».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ηλεκτροκίνησης στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ο κ. Βούρδας τόνισε, ότι “η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την σιδηροδρομική ραχοκοκκαλιά της χώρας, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία και για την χώρα” και ότι “η ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος της διαδρομής, στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός, μήκους 106 χλμ, αναμένεται στις αρχές του 2018”.

“Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση σε όλη την διαδρομή, που θα ξεκινά από τον Πειραιά, θα διέρχεται από την Αθήνα και θα καταλήγει στην Θεσσαλονίκη, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδίου σε 3,5 ώρες”

Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, πως “με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση σε όλη την διαδρομή, που θα ξεκινά από τον Πειραιά, θα διέρχεται από την Αθήνα και θα καταλήγει στην Θεσσαλονίκη, μειώνοντας τον χρόνο ταξιδίου σε 3,5 ώρες. Με την εξέλιξη αυτή ο επιβάτης θα μπορεί να απολαμβάνει ένα γρήγορο, ασφαλές και άνετο ταξίδι και θα γίνονται πολύ ταχύτερα και οικονομικότερα και οι εμπορευματικές μεταφορές”.
Σχετικά με την πορεία των έργων στο τμήμα Αθήνα – Πάτρα, ο κ.Βούρδας δήλωσε, ότι “και το τμήμα αυτό έχει μπει σε μια σειρά και αναμένουμε να έχουμε λειτουργικό τρένο με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση ως τον Ψαθόπυργο μέχρι το τέλος του 2018.Οι προσπάθειες που γίνονται είναι να έχει φτάσει το τρένο μέχρι τα Μποζαΐτικα της Πάτρας το 2020”.
Σημείωσε ακόμη, ότι και “το έργο στο Θριάσιο Πεδίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένουν μερικές εργασίες μικρού εύρους, όπως περιφράξεις”, ενώ διαβεβαίωσε, ότι “μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο, με υπολειπόμενες μόνον τις δοκιμές και αξίζει να τονιστεί, πως θα μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος διαμετακομιστικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

“Έχουμε υποβάλει στο πακέτο Γιούνκερ προτάσεις για μόχλευση χρημάτων, έτσι ώστε να καταστούν δυνατές οι τέσσερις επενδύσεις, που αφορούν τα έργα της επέκτασης του Προαστιακού προς το Λαύριο, της αναβάθμισης του δικτύου Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο”

Αναφερόμενος στα έργα, που αναμένεται να δημοπρατηθούν άμεσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ είπε, ότι “τα σημαντικά έργα, που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2017, είναι η ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη, η ολοκλήρωση κατασκευής νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και αφορά υποδομή , σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση, η κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ψαθόπυργος -περιοχή Μποζαΐτικα μέσα στον Γενάρη του 2017, καθώς και η δημοπράτηση των έργων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης για τα τμήματα Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος.
Ο κ. Βούρδας είπε ακόμη, ότι “σαν χώρα, έχουμε υποβάλει στο πακέτο Γιούνκερ προτάσεις για μόχλευση χρημάτων, έτσι ώστε να καταστούν δυνατές οι τέσσερις επενδύσεις, που αφορούν τα έργα της επέκτασης του Προαστιακού προς το Λαύριο, της αναβάθμισης του δικτύου Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν με μορφή ΣΔΙΤ. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, εφόσον θέλουμε να εντάξουμε τα έργα στο πακέτο Γιούνκερ. Χρειάζεται ως εκ τούτου η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων”.

“Η συμμετοχή του ΟΣΕ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει το νόημα της καλύτερης αξιοποίησης ευκαιριών – Δεν υφίσταται καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης”!

“Σε κάθε περίπτωση όμως, σε όλες τις επενδύσεις το δημόσιο διασφαλίζει έσοδα, διότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις αλλά για συνεκμετάλλευση των έργων. Η επιλογή αυτή γίνεται για να γίνουν τα έργα πιο ελκυστικά στα ιδιωτικά κεφάλαια, να εξασφαλιστούν πόροι υλοποίησης του και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”, προσέθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, πως, “ούτε το δημόσιο, όπως έχει αποδεδειχθεί ιστορικά, μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τα πάντα, ούτε μπορεί να αφήσει τον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτα. Η συνεργασία των δυο θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μια πρακτική, που εξάλλου είναι διαδεδομένη σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Ευελπιστούμε πως αυτό είναι εφικτό να ξεκινήσει τμηματικά, ανά έργο, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και να προχωρήσει για το σύνολο εντός του 2018 “.
Απαντώντας σε ερώτηση για την μεταβίβαση του ΟΣΕ (ΕΡΓΟΣΕ) στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του, ο κ. Βούρδας τόνισε, ότι “δεν υφίσταται καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης και ότι όλα αυτά είναι τουφεκιές στον αέρα για εντυπώσεις και μόνο και για μικροπολιτικά ή συνδικαλιστικά παιχνίδια”.
“Η συμμετοχή του ΟΣΕ στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει το νόημα της καλύτερης αξιοποίησης ευκαιριών, που δεν σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας του, με τις δυνατότητες συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται σε μια αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών, που έχει ανοίξει” υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ