– “Ο βαθμός, στον οποίο σήμερα είναι πιθανή μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, είναι ανησυχητικός”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Oι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των τζιχαντιστών στην Συρία έχουν εξοργίσει σε μεγάλο βαθμό τους Άραβες Σεΐχηδες, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα τους τζιχαντιστές για να σκοτώνουν Χριστιανούς και να διαλύουν την Συρία και το Ιράκ, ενώ η Σαουδική Αραβία προσπάθησε με όλα τα μέσα να επιτύχει την ανατροπή του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ”, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγκυρους αναλυτές αλλά και πολλές «πληροφορίες», η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι πιθανό να αναγκαστούν να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ την στρατιωτική τους βοήθεια προς τις αποκαλούμενες αντικυβερνητικές ομάδες, που αυτομολούν στον στρατό του “Ισλαμικού Κράτους.the-guardian-logo1
“Η ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία, έπεισε την Δύση να ξεχάσει την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad”, γράφει η εφημερίδα “The Guardian”. Ωστόσο, μια άλλη «ομάδα» από τους αντιπάλους της Συρίας ανακοίνωσε, ότι η παρέμβαση της Μόσχας είναι πιο προκλητική από ό, τι χρήσιμη», αναφέρει το δημοσίευμα .

“Αν ο Πρόεδρος της Συρίας δεν απομακρυνθεί, η Σαουδική Αραβΐα θα αντιδράσει σε αυτό με την χρήση στρατιωτικής δύναμης”

Περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, για κάποιο χρονικό διάστημα, «κρυφά, αλλά πολύ αποτελεσματικά» βοηθούσαν τους αντάρτες της Συρίας με όπλα και χρήματα. Έτσι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι «ίδιοι» αυτοί επένδυαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης στην περιοχή , κάτι το οποίο θεωρούσαν ως μέρος ενός μεγαλύτερου αγώνα ενάντια στο Ιράν. Μετά από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, οι χώρες αυτές έχουν καταστήσει σαφές, ότι η ανατροπή του Άσαντ «απομακρύνεται» σοβαρά, ειδικά όσο η Μόσχα παρέχει αφειδώς την υποστήριξή της προς αυτόν.
«Το καθεστώς του Άσαντ στην Συρία δεν έχει μέλλον», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Dzhubeyr λίγες ώρες πριν τις πρώτες εξόδους των ρωσικών αεροσκαφών στην Συρία. Ο ίδιος τόνισε, ότι, αν ο Πρόεδρος της Συρίας δεν απομακρυνθεί, το Ριάντ θα αντιδράσει σε αυτό με την χρήση στρατιωτικής δύναμης!

“Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της παροχής εξελιγμένων όπλων προς τους αντάρτες στην Συρία”

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, μέχρι στιγμής η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν συμμορφωθεί με την απαγόρευση της Δύσης στην χορήγηση όπλων υψηλής τεχνολογίας προς την συριακή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων ικανών να καταρρίπτουν πολεμικά αεροσκάφη. Η Δύση φοβήθηκε, ότι κατά την διάρκεια του πολέμου μπορεί αυτά τα όπλα να πέσουν στα χέρια των Τζιχαντιστών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δημιουργών τους. Η συνέχεια, όμως, είναι άγνωστη.
«Αν και δεν είναι σαφές, πόσα χρήματα και πόση ακριβώς είναι η επιρροή αυτών των περιφερειακών δυνάμεων (Κατάρ –Σαουδική Αραβία-Τουρκία), αυτοί είναι έτοιμοι για σύγκρουση», τονίζει ο Julien Barnes-Daisy, ένας ανώτερος σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο ίδιος δηλώνει, ότι το ζήτημα της παροχής εξελιγμένων όπλων προς τους αντάρτες παραμένει ανοιχτό.

Το Ριάντ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εγκαταλείψουν την έως τώρα στρατηγική τους έναντι του Ιράν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

«Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν έδειξε επιθυμία να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας μια πολύ πιο σκληρή απόφαση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, που είναι στα χέρια του», τονίζει ο εμπειρογνώμονας.
«Αν η Σαουδική Αραβία θεωρεί, ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό της και οι Ιρανοί ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Συρία, η απάντηση του μπορεί να είναι πολύ ισχυρή », κατέληξε ο ίδιος.
Το Ριάντ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εγκαταλείψουν την έως τώρα στρατηγική τους έναντι του Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο βασιλικός οίκος της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να νιώσει κάποιου είδους ανακούφιση σε σχέση με την «ρωσική επέμβαση», δεδομένου, ότι η αύξηση της επιρροής της Μόσχας θα μειώσει ελαφρά την επιρροή της Τεχεράνης.

“Ο βαθμός, στον οποίο σήμερα είναι πιθανή μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή της Συρίας, είναι ανησυχητικός”

Αλλά σε γενικές γραμμές, κατά την γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων, σε περίπτωση επιδείνωσης της σύγκρουσης, υπάρχει ο κίνδυνος των περιφερειακών παικτών να πάνε «την κατάσταση» ακόμη πάρα πέρα ​​από τα σημερινά όρια για το ζήτημα της Συρίας.
«Ο βαθμός, στον οποίο σήμερα είναι πιθανή μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ στην περιοχή αυτή, είναι ανησυχητικός», τόνισε ένας από τους εμπειρογνώμονες αυτούς, ο αμυντικός αναλυτής Levy.
“Ποιός μπορεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή για να εκτονώσει την κατάσταση” ; ρωτάει ο ίδιος ρητορικά. Οι Αμερικανοί είναι ακόμη σε θέση να το πράξουν, καθώς Ρώσοι και Σαουδάραβες δεν είναι πρόθυμοι να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Όλα τα ενδεχόμενα, όμως, είναι πιθανά, αλλά ο καταλυτικός παράγοντας είναι η μουσουλμανική θρησκεία, η οποία μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση ασφαλείας σίγουρα προς το χειρότερο σενάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ