– Νεαρά κορίτσια έχουν κακοποιηθεί από “μαφιόζικες” συμμορίες ανδρών στα Κέντρα αυτά, ενώ είναι πολύ δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανήλικες πρόσφυγες, ηλικίας16-17 ετών, να γλυτωσουν εκεί από νυχτερινές επιθέσεις!

Παιδιά από την ηλικία των 7 ετών πέφτουν θύματα κακοποίησης στα ευρωπαϊκά Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, υποστηρίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, που αναφέρεται στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης ενός 7χρονου κοριτσιού στο Κέντρο φιλοξενίας, που βρίσκεται στους χώρους, όπου λειτουργούσαν παλαιότερα οι εγκαταστάσεις της χαρτοβιομηχανίας Softex.
Οπως αναφέρει σε άρθρο της η αγγλική εφημερίδα, με τίτλο του «Σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά στα ελληνικά Κέντρα προσφύγων», φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν, πως «παιδιά, που έχουν εγκαταλειφθεί σε υποτιθέμενα στρατόπεδα στην Ελλάδα, τα οποία δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης προσφύγων στην Ευρώπη -πολλοί από τους οποίους είναι πιθανό να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά».
Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη εθελοντή, σημειώνει, πως στο στρατόπεδο της Softex νεαρά κορίτσια έχουν κακοποιηθεί από συμμορίες ανδρών. Μάλιστα, μια οικογένεια από το Ιράκ αναγκάστηκε να μετακινηθεί σε κατάλυμα έκτακτης ανάγκης έξω από το στρατόπεδο, μετά από επίθεση, που δέχθηκε η 7χρονη κόρη του.
«Οι γονείς ακόμα δεν πιστεύουν, τι συνέβη. Ενας άνδρας από μία από τις ομάδες ”μαφίας” ζήτησε από την 7χρονη να έρθει στη σκηνή του για να παίξουν παιχνίδι στο κινητό του και στην συνέχεια έκλεισε την τέντα. Η μικρή γύρισε με σημάδια στα χέρια και στο λαιμό της. Αργότερα, το κορίτσι περιέγραψε, πώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ο άνδρας αυτός ημάδεψε για πάντα την ζωή μίας 7χρονης», δήλωσε ο εθελοντής, που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

“Είναι δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, 16-17 ετών, να επιβιώσουν στα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Εκεί, νικά ο ισχυρότερος. Το βράδυ δεν βλέπετε παιδιά, επειδή κρύβονται σε σκηνές, καθώς, όπως, άλλωστε, και οι γυναίκες, φοβούνται για επιθέσεις””

Η οικογένεια, σύμφωνα με τον εθελοντή, σκέφτεται να επιστρέψει στην χώρα της, αφήνοντας πίσω της το όνειρο της Ευρώπης.
Από την πλευρά της η Αννίτα Ντούλαρντ, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του “Ερυθρού Σταυρού” και της “Ερυθράς Ημισελήνου”, κάνει λόγο για αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής βίας στα ελληνικά Κέντρα φιλοξενίας, έχοντας, μάλιστα, προειδοποιήσει την ελληνική Κυβέρνηση.
Αλλά και από την πλευρά της, η κ. Αννα Σιάρα Νάβα, από τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” στην Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε, πως έχει ακούσει τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης, τονίζοντας, πως τουλάχιστον 10 γυναίκες έχουν καταγγείλει κάποιο συμβάν.
«Είναι δύσκολο για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, 16-17 ετών, να επιβιώσουν. Εκεί, νικά ο ισχυρότερος. Το βράδυ δεν βλέπετε παιδιά, επειδή κρύβονται σε σκηνές. Οι γυναίκες φοβούνται. Καταγγέλλουν, πως κατά την διάρκεια της νύχτας δεν μπορούν να πάνε μόνες τους στην τουαλέτα. Εχουν ακούσει όλοι τις αναφορές για επιθέσεις», λέει η ίδια.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα “The Guardian”, ο Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε, πως η «Softex είναι το στρατόπεδο με τις περισσότερες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς μικρής σημασίας, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιασμού».

the-guardian-logo1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ