-“Η καταστροφή επιβραδύνεται, οι σκληρές στιγμές αναστέλλονται για λίγο, αλλά κάποια στιγμή η δράση θα κινηθεί προς τα εμπρός με εξαιρετική ένταση και θα πλησιάσει σε ένα φινάλε”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Στο σημερινό δράμα του χρέους της Ελλάδας, η κάθαρση μπορούσε να υλοποιηθεί, αλλά απέτυχε.
Η τελευταία πράξη στα κλασικά έργα του αρχαίου δράματος υπάρχουν πάντα δύο εκδοχές: Η καταστροφή και η κάθαρση. Στο σημερινό δράμα χρέους της Ελλάδας, η κάθαρση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Μπορούσε να υλοποιηθεί, αλλά απέτυχε”.the-guardian-logo1
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”, που κάνει μια παύση στην ανακούφιση, που πρόσφερε η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της για να καταδείξει την “τρέλα, που συνεχίζεται”. Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
“H χώρα θα αναλάβει ένα επιπλέον χρέος 86 δισεκατομμυρίων ευρώ (συν τα 317 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει από προηγούμενα προγράμματα) και η Ευρώπη προσποιείται για άλλη μια φορά, ότι σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει επουλωθεί οικονομικά. Και πλέον θα είναι μια κανονική χώρα και όλα θα είναι εντάξει.

“Η Ελλάδα θα τεθεί υπό την κηδεμονία των πιστωτών της. Ο Τσίπρας υπέγραψε την οριστική εγκατάλειψη της ελληνικής κυριαρχίας και το ίδιο συμβαίνει και με την δημοσιονομική κυριαρχία”

Μπορεί να μην υπήρξε κάθαρση, αλλά δεν υπήρξε και καταστροφή, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη και το ευρώ δεν ταλαντεύτηκε. Έτσι, αυτό που συμβαίνει τούτη την στιγμή στην Ελλάδα, με δραματουργικούς όρους, είναι μια «καθυστέρηση». Η δράση επιβραδύνεται, οι σκληρές στιγμές αναστέλλονται για λίγο. Η Τρόϊκα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα και κάποια στιγμή η δράση θα κινηθεί προς τα εμπρός με εξαιρετική ένταση και θα πλησιάσει σε ένα φινάλε. Η Μέρκελ ελπίζει, ότι θα είναι μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές”.
Το άρθρο αναφέρει επίσης, πως “για τους Έλληνες διακυβεύονται περισσότερα, από όσα για τους Γερμανούς. Οι τελευταίοι θα χάσουν κάποια χρήματα, ενώ η Ελλάδα θα τεθεί υπό την κηδεμονία των πιστωτών της. Ο Τσίπρας υπέγραψε την οριστική εγκατάλειψη της ελληνικής κυριαρχίας. Το αυτό συμβαίνει και με δημοσιονομική κυριαρχία. Η δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα πρέπει να ανασυσταθούν, σύμφωνα με τα πρότυπα των βόρειων. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα δάνειο διάσωσης, αλλά για την οικοδόμηση ενός έθνους. Ακόμη και το ΔΝΤ καταδίκασε ως ανεφάρμοστη την συμφωνία και είπε, πως τα επίπεδα χρέους δεν είναι βιώσιμα.

“Ο Τσίπρας απέτυχε δραματικά στην διαπραγματευτική του τακτική και τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών να κυριαρχήσουν δικτατορικά και να μοιράσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ”

Θα αλλάξουν τα πάντα: Από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ οι εσωτερικές υποθέσεις, που βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι σε μεγάλο βαθμό ταμπού, για το ευρώ θα πάψουν να έχουν τέτοιο χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα γραφόμενα, ο Τσίπρας απέτυχε δραματικά στην διαπραγματευτική του τακτική, καθώς ακολούθησε μήνες παρελκυστικών μηνυμάτων. Τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών να κυριαρχήσουν δικτατορικά και να μοιράσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι να βρεθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Τρόϊκα, παράλληλα, δεν θα λειτουργεί ως διαχειριστής, αλλά θα εκπροσωπεί τα ιδιαίτερα εγωιστικά συμφέροντα των δανειστών”.
Και το άρθρο καταλήγει, πως, “είναι ανάγκη να υπάρξει κούρεμα στο ελληνικό χρέος, αλλιώς η νέα κρίση είναι αναπόφευκτη. Και αν πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους θεάτρου, το δράμα θα ολοκληρωθεί στις αγορές με τα επιτόκια να αυξάνονται απότομα. Μετά από αυτό θα δούμε την τελική πράξη του έργου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ