Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια ακόμη κρίσιμη προθεσμία, καθώς εντείνονται οι φόβοι, ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην Ιστορία, που θα αθετήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”, η οποία τονίζει, ότι μετά από έναν οδυνηρό Μάρτιο, όπου είχε να αντιμετωπίσει την ανεπάρκεια των ταμειακών της διαθεσίμων, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πληρωμή των 458 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να καταβάλλει την προσεχή Πέμπτη (9 Απριλίου) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Είμαστε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν κληθούμε, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα μίας αθέτησης προς το ΔΝΤ ή προς τους πολίτες μας, η επιλογή είναι προφανής» ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα Έλληνας αξιωματούχος στην βρετανική εφημερίδα.
Οι δηλώσεις αυτές απέχουν πολύ, από εκείνες του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, υποσχέθηκε, ότι η Κυβέρνηση θα “στίψει αίμα από την πέτρα” προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός, ότι κανένα έθνος δεν έχει ποτέ αθετήσει επίσημα τις υποχρεώσεις του στην μετά Betton Woods εποχή, η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ατιμωτική λίστα των εθνών, που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες, που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το ΔΝΤ εγκαίρως, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας “The Telegraph”.euro-nea

Τι θα συμβεί μετά τις 9 Απρίλιου, αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση της;

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΝΤ, στην Ελλάδα θα δοθεί μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, στην διάρκεια της οποίας η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.
Μετά από την παρέλευση του παραπάνω διαστήματος και έναν μήνα αργότερα θα μπορούσε να κηρυχθεί μία τεχνική χρεωκοπία, όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».
Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή, έχοντας τρομάξει, όμως, τους πιστωτές και τις αγορές, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σε περίπτωση, που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Σε αυτή την περίπτωση το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει να συσσωρεύεται με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 936 εκατομμύρια ευρώ στις 12 Μαϊου.

Διακοπή καταβολής των μετρητών από την ευρωζώνη

Αν και η ακριβής διαδικασία είναι άγνωστη, εντούτοις μια παρατεταμένη διαδικασία συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες ως προς τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τους υπόλοιπους πιστωτές της – την ΕΚΤ και την ΕΕ.
«Αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της της απέναντι στο ΔΝΤ, τότε αυτό θεωρείται ως αθέτηση και για την υπόλοιπη ευρωζώνη», τονίζει ο Raoul Ruparel, επικεφαλής των οικονομικών ερευνών στο “Open Europe”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ