Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εκπροσώπησε σήμερα Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016, την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας της παρέλασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στις αρχές του 19ου Αιώνα, σε πολύ δυσμενείς διεθνείς συνθήκες, οι Έλληνες για άλλη μια φορά βρεθήκανε στην πρωτοπορία του τότε κόσμου. Αναστήσανε τις ιδέες τους διαφωτισμού, τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και έκαναν τη δική τους επανάσταση για την ελευθερία και για τη δημοκρατία. Εκείνο τον καιρό όλος ο προοδευτικός κόσμος έβγαλε ένα μυριόστομο σύνθημα “είμαστε όλοι Έλληνες”.thessaloni

Αυτό το ξανακούσαμε. Το ξανακούσαμε και στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ξανακούσαμε το 2012 και σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Αυτό όμως το σύνθημα, “είμαστε όλοι Έλληνες”, σήμερα παίρνει μια διαφορετική χροιά, πάλι μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον. Παίρνει το νόημα της ανθρωπιάς και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης της ειρήνης, της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της υπεράσπισης, στο τέλος-τέλος, της προόδου που όλοι θέλουμε να κάνουμε, την ώρα που ο κόσμος κάνει βήματα πίσω.

Πρέπει να σταθούμε, όχι μόνο με αίσθημα καταδίκης και αποστροφής, ενάντια στα εγκλήματα που κάνουν απάνθρωπες τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτω από ένα πέπλο δήθεν έκφρασης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, αλλά συγχρόνως πρέπει να σταθούμε στην Ελλάδα, ως ένα οχυρό δημοκρατίας, ειρήνης και ανθρωπιάς, τη στιγμή που άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προσπαθούν να χτίσουν μικρά φρούρια και να κάνουν φρούριο την ίδια την Ευρώπη.

Είναι αλήθεια, ότι οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και πρέπει να επικεντρωθούμε, ώστε αυτή η κατάσταση να αλλάξει.

Να γίνει κατανοητό ότι είμαστε μια χώρα όχι μόνο με ιστορία αλλά και με παρόν και με μέλλον. Είμαστε όχι μόνο πλούσιοι σε αισθήματα αλλά πλούσιοι και σε ικανότητες. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αποδυθούμε, ως κοινωνία, ενωμένοι, πάντα με τις πολιτικές διαφορές που θα έχουμε, πάντα με τους διαφορετικούς δρόμους που ο καθένας θα προτείνει αλλά με τη λογική, ότι μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στην ιδέα της Ευρώπης και στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας και στην ιδέα της ανάπτυξης.

Συγχρόνως καλούμαστε να διαχειριστούμε, σε πρώτη γραμμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα της στιγμής, δηλαδή το πρόβλημα των προσφυγικών ροών. Γνωρίζουμε ότι η λύση αυτού του προβλήματα βρίσκεται στη Συρία και στην ειρήνη. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η λύση αυτού του προβλήματος, υπό τους παρόντες συσχετισμούς, βρίσκεται και στον τρόπο συνεννόησης ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία.

Πετύχαμε μια συμφωνία η οποία έχει πολλά θετικά, έχει δυσκολίες αλλά πρέπει να την ακολουθήσουμε. Με αυτή τη συμφωνία θα μπορέσουμε να περικόψουμε, να μειώσουμε, να μηδενίσουμε τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Πετύχαμε να καταστήσουμε το προσφυγικό πρόβλημα, ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά να βοηθήσουμε, κιόλας, αυτούς του ταλαιπωρημένους και φοβισμένους συνανθρώπους μας να βρουν ένα απάγκιο, το οποίο το αξίζουν, το οποίο το έχουμε νιώσει κι εμείς οι Έλληνες παλιότερα χρόνια, να τους φροντίσουμε και να τους δώσουμε ελπίδα.

Αυτά τα παιδιά που περάσανε από την Ελλάδα, αυτά τα παιδιά που είναι στην Ελλάδα, θα τα ξαναδούμε. Θα τα ξαναδούμε σαν επιστήμονες, σαν εμπόρους, σαν εργαζόμενους όταν θα ξανάρθουν μαζί με τους φίλους τους και τις οικογένειές τους ξανά στην Ελλάδα, για να τους δείξουν τον τόπο που τους φιλοξένησε, τους ανθρώπους που τους περιθάλψανε. Για να τους δείξουν ότι από αυτό τον τόπο ξεκίνησε η ζωή τους, η οποία τους ευχόμαστε να είναι η καλύτερη.

ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ