– “Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει, οι πιστωτές της Ελλάδας να αξιολογήσουν σύντομα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε στην συνέχεια να μπορέσει να διαπραγματευθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται σήμερα με εκτενή άρθρα του ο γερμανικός Τύπος.
«Χαλαροί έπειτα από όλα τα δράματα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της “Süddeutsche Zeitung”, η οποία επισημαίνει, ότι μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τον γρήγορο σχηματισμό Κυβέρνησης και τις προσπάθειες, που καταβάλει η Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ατμόσφαιρα στο Eurogroup ήταν πραγματικά χαλαρή.GERMANIKOS TIPOS
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει, οι πιστωτές της Ελλάδας να αξιολογήσουν σύντομα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε στην συνέχεια να μπορέσει να διαπραγματευθεί για το επόμενο σημαντικό ζήτημα: την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε: “Πιστεύω, ότι σήμερα έχουμε προχωρήσει τόσο, ώστε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από τον ΕΜΣ”

Εξάλλου η “Süddeutsche Zeitung” σχολιάζει θετικά και την παρουσία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας, ότι «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και πάλι εδώ και αυτό είναι ήδη ένα καλό νέο (…) Ο Τσακαλώτος, τον οποίο οι πιστωτές εκτιμούν πολύ ως διαπραγματευτή και Υπουργό Οικονομικών, είναι αυτό, που ήταν και πριν».
Το οικονομικό περιοδικό “Wirtschaftswoche” σχολιάζει τις θετικές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος πριν από την διεξαγωγή του χθεσινού Eurogroup επεσήμανε, ότι αναμένει σύντομα την καταβολή νέων χρημάτων στην Ελλάδα.
«Πιστεύω, ότι σήμερα έχουμε προχωρήσει τόσο, ώστε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ» από τον ΕΜΣ, που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόϊμπλε, μιλώντας στους ομολόγους του.

“Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, αφού πέρασαν πλέον οι καλοί καιροί”

Το περιοδικό “Focus” τηρεί μια πιο συγκρατημένη στάση, επισημαίνοντας, ότι «το Eurogroup έθεσε την Ελλάδα υπό την πίεση των μεταρρυθμίσεων» και προτάσσοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προς το ελληνικό συμφέρον να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό» τις μεταρρυθμίσεις.
«Μένει πολλή δουλειά για να γίνει», πρόσθεσε ο κ.Ντάϊσελμπλουμ.
Από την πλευρά της η εφημερίδα “Die Welt” επικεντρώνεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στο άρθρο της, με τίτλο: «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμόσει 48 σημεία μεταρρυθμίσεων».
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει, ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ προσθέτει, ότι πέρασαν οι καλοί καιροί.
Τέλος, η εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine” τονίζει, ότι ο Τσίπρας βασίζεται σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία, όμως, μπορεί να ανακάμψει, μόνον όταν οι πιστωτές κάνουν υποχωρήσεις, είπε ο κ.Τσίπρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρει η “Frankfurter Allgemeine” Zeitung .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ