-Αποφασίστηκε η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην λεγόμενη διαδρομή των Βαλκανίων, μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θετική για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει η ελληνική Κυβέρνηση την κατάληξη των διαπραγματεεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, καθώς αποφασίστηκε η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην λεγόμενη διαδρομή των Βαλκανίων μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.(c) http://www.europarl.europa.eu/
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση ελήφθη κατά την συνάντηση μεταξύ της ολλανδικής Προεδρίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι αποφασίστηκε από κοινού η συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η απόφαση αυτή απέτρεψε την άσκηση βέτο εκ μέρους της Ελλάδος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε απειλήσει, ότι η χώρα μας θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή, αν κάποιες χώρες προχωρούσαν άμεσα στο κλείσιμο των συνόρων τους για τους πρόσφυγες, πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, στην οποία θα συμμετέχει και η Τουρκία.

“Η απόφαση είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο, όχι την σύγκρουση, αλλά την συνεννόηση”

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη, που αφορά. Η απόφαση των «6» κοινοποιήθηκε κατά την έναρξη του δείπνου από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούσαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας, ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο, όχι την σύγκρουση, αλλά την συνεννόηση.
Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν, πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία, έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από την συμβολή του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ