Τι “παζαρεύει” η ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές για να περασει το πακέτο των μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

-Μείωση του αφορολογήτου ορίου, κατάργηση ή περικοπή των φοροαπαλλαγών και επιβολή φόρου πολυτελείας σε δερμάτινα είδη!
-Τα “αντίβαρα”, που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου
Όπως αναφέρουν ειδικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, τα κοινωνικά «ασφάλιστρα», που θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις, τις οποίες θα δεχθούν από το 2019 οι Έλληνες φορολογούμενοι από την δραστική περικοπή του αφορολόγητου ορίου και την μείωση των συντάξεων, “παζαρεύει” η ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, γίνεται, προκειμένου να καταφέρει να περάσει το πακέτο των μέτρων, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελληνική Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί τώρα να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα, που θα ενεργοποιηθούν από το 2019. Το πιθανότερο, όμως, είναι, πως θα πρέπει να περιμένει ως το 2020, όταν θα επιβεβαιωθεί, ότι οι στόχοι καλύφθηκαν, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντισταθμιστικά μέτρα και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι από την εφαρμογή των μέτρων – αντίμετρων, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που θα προκύψει, να είναι ουδέτερο. Σύμφωνα, δε, με άλλες πηγές, κάποια αντίμετρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, σε περίπτωση υπερπλεονάσματος, ενώ και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε, ότι είναι δυνατή η μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Βέβαια, για να υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος, θα πρέπει να συνεχιστεί η υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων και το ΑΕΠ να αυξηθεί με τους προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς.
Ποιά οφέλη προσδοκούν οι δανειστές και η Κυβέρνηση από την μείωση του αφορολόγητου ορίου
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ξεκινούν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φθάνει τα 602 ευρώ, για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω
Στο πακέτο των σκληρών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συζητά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς περιλαμβάνει:
1) Μείωση αφορολόγητου ορίου. Δεδομένη είναι, πλέον, η δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά. Το δημοσιονομικό όφελος, που θα προκύψει από την μείωση του αφορολογήτου ορίου, θα καθορίσει το «κούρεμα», που θα γίνει τελικά σε αυτό. Τα σενάρια, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι πολλά, με την Αθήνα να επιδιώκει το «ψαλίδι» να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Εάν το αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σήμερα, προσγειωθεί στα επίπεδα των 5.900 ευρώ, τότε το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν περιοριστεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, το όφελος θα είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το όφελος αυτό προκύπτει με την μείωση της έκπτωσης φόρου, χωρίς να αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια και οι φορολογικοί συντελεστές.
Τι θα επιφέρουν η μείωση του αφορολόγητου και οι αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια
Ωστόσο, το ΔΝΤ, στην έκθεση του, επικεντρώνεται στην μείωση του αφορολόγητου και σε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια, με στόχο την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με έναν ουδέτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει, ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της Ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%). Βέβαια, η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Στην περίπτωση, που αποφασισθεί, η μείωση του έμμεσου αφορολόγητου να είναι στα επίπεδα των 5.900 – 6.000 ευρώ, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ξεκινούν από 22 ευρώ για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα 6.000 ευρώ και φθάνει τα 602 ευρώ, για όσους έχουν εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει, ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητοι, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.
Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, τότε οι επιβαρύνσεις, που θα προκύψουν για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, θα είναι μικρότερες, αλλά και πάλι, όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 22 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 7.100 ευρώ, ανεβαίνουν στα 220 ευρώ για φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και καταλήγουν στα 360 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα 8.700 ευρώ και άνω.
Κατάργηση ή περικοπή των φοροαπαλλαγών
2) «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Εκτός από το αφορολόγητο όριο, στο στόχαστρο βρίσκονται και οι υπόλοιπες φοροαπαλλαγές, που έχουν απομείνει μετά τις απανωτές καταργήσεις. Υποψήφιες για κατάργηση ή περικοπή είναι οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου, καθώς και οι εκπτώσεις, που εφαρμόζονται στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση ή ο περιορισμός των εκπτώσεων φόρου, που ισχύουν σήμερα, θα επιβαρύνει σημαντικά τους φορολογούμενους, κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και τους συνταξιούχους. Ειδικότερα στο “κρεβάτι του Προκρούστη” βρίσκονται:
• Ιατρικές Δαπάνες: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής με το κόστος για το ελληνικό δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατομμύρια ευρώ. Το κονδύλιο εξετάζεται να ενταχθεί ως τμήμα της φοροαπαλλαγής στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά από το 2018, που προωθείται.
• Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλιο έχει ήδη περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από την περίοδο 2018-2019 αναμένεται να περιορισθεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατομμύρια ευρώ.
• Παρακράτηση φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί τους αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατομμύρια μισθωτούς το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατομμυρίων ευρώ.
• Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σήμερα παρέχεται υπό προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια κατοικίας) έκπτωση 50% ή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται, οι προϋποθέσεις αυτές (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια, επιφάνεια ακινήτου) να περιορισθούν και να αφορούν λιγότερους φορολογούμενους. Οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στο ποσό των 107 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα “αντίβαρα”, που ζητά η Κυβέρνηση – Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών
3) Επιβολή φόρου πολυτελείας 10% στα δερμάτινα: Είναι μια πρόταση, που τέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων και στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να κάνουν τους υπολογισμούς. Ο φόρος πολυτελείας 10%, που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια, πορτοφόλια κ.ά.) και όχι σε περιορισμένα, όπως ισχύει σήμερα (δέρματα που προέρχονται από άγρια ζώα, κροκόδειλους, ερπετά κ.ά.).
Η Κυβέρνηση, θυσιάζοντας το αφορολόγητο όριο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ζητά να υπάρξουν “αντίβαρα” στον νέο βαρύ «λογαριασμό» μέτρων ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που θα προκύψει, να είναι ουδέτερο. Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων, που διαπραγματεύεται ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς, περιλαμβάνονται:
α) Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε:
• βασικά είδη διατροφής, όπως τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποίιας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά,
• φαρμακευτικά προϊόντα,
• λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης,
• υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα,
• όλα τα βασικά τρόφιμα, ενώ ελάφρυνση θα υπάρξει και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως και στην διαμονή σε ξενοδοχεία.
Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων
β) Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αυτός θεωρείται το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά μέτρο, καθώς αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να περάσει μέσα από τον εξορθολογισμό του φόρου, με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξίων στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοιδιοκτήτες.
γ) Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φθάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με την μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 – 7.000 ευρώ που ζητούν οι δανειστές ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις, που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
δ) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, που ανέρχεται σήμερα στο 29%. Το ΔΝΤ στην έκθεσή του εισηγείται την μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε ποσοστό έως και κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ