Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια πολύ σημαντική οδηγία για τις τράπεζες και κυρίως για τις καταθέσεις εταιρειών και ιδιωτών, ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.
Πρόκειται για την Κοινοτική οδηγία “Bank Recovery and Resolution Directive”, γνωστή ως BRRD, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution).trapeza
Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του bail in και φυσικά του bail out. Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η στήριξη της τράπεζας, μέσω της εμπλοκής των μετόχων και ομολογιούχων και όχι των φορολογουμένων. Το κόστος της στήριξης των τραπεζών φεύγει από τον φορολογούμενο και μεταφέρεται στους μετόχους αρχικά, στους ομολογιούχους στην συνέχεια και ως τελευταία περίπτωση στους καταθέτες.
Βάσει της Κοινοτικής οδηγίας, όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα (haircut). Επί της ουσίας, εάν υπάρξει κίνδυνος, θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η “Bank Recovery and Resolution Directive”

– Αφού πρώτα υπολογιστούν οι ανάγκες κάθε τράπεζας, γίνουν και stress test και υπολογιστούν τα κεφάλαια, η ανακεφαλαιοποίηση έχει τα παρακάτω στάδια:
– Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι Αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών. Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα χρήματα, που θα δοθούν από το νέο πακέτο μέσω του ESM. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευρινιστεί, ποιό θα είναι αυτό το ποσό και πρέπει να γίνουν τα stress tests, ώστε να φανεί, αν θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν, τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματά με τα χρήματα του ESM.

– Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.

– Αν, λοιπόν, δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια από μετόχους και ομολογιούχους, τότε το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Η οδηγία BRRD προβλέπει, πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια, ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν την ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν», τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000. Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι λογαριασμοί, που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ανήκουν σε ποσοστό 95% σε εταιρείες και φορείς και όχι σε φυσικά πρόσωπα και αν υποστούν «κούρεμα» θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, όσον αφορά το επιχειρείν στην Ελλάδα.

– Με βάση επίσης την Κοινοτική Οδηγία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ