Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη με νέους Ομογενείς από τις ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και  νεαροί Αιγύπτιοι που έχουν λάβει ελληνική Παιδεία στα ιστορικά ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, παιδιά που αγαπούν την Ελλάδα και μιλούν άπταιστα Ελληνικά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια σειράς διαδικτυακών επαφών του κ. Χρυσουλάκη με νέους Ομογενείς από όλο τον κόσμο, ενόψει του Α’ Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου (Θεσσαλονίκη, 15-17/7/22). Σε αυτό, οι νέοι Ομογενείς θα έχουν – για πρώτη φορά – τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να προγραμματίσουν κοινές δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τη νέα γενιά των Ομογενών από την Αυστραλία, την Αιθιοπία, τη Χιλή και την Αίγυπτο, ενώ η χρονιά θα κλείσει με διαδικτυακές συναντήσεις με νέους Ομογενείς από τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.

Ο Γ.Γ. εξήρε την ιστορική σημασία της Ελληνικής Κοινότητας στην Αίγυπτο, η οποία έχει αναδείξει πολλούς επιφανείς Έλληνες. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αλεξάνδρεια, όπου εγκαινίασε την έκθεση «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη & Τεχνολογία», καθώς και στις πολύ σημαντικές συναντήσεις και ιδιαίτερα συμβολικές επισκέψεις που είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κατά την παραμονή του εκεί.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες αναλυτικά για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως το Πρόγραμμα Study in Greece, καθώς και για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στη χώρα μας. Επιπλέον ενημέρωσε τα παιδιά για τα προγράμματα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και για τα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας.

Οι νέοι Ομογενείς από την πλευρά τους δήλωσαν “συγκινημένοι” από το ενδιαφέρον του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και “πρόθυμοι να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις”. Εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, με την επιπλέον παρατήρηση ότι η ύπαρξη πολλών αγγλόφωνων προγραμμάτων στα αιγυπτιακά Πανεπιστήμια διευκολύνει τη δυνατότητα συνεργασίας με τα αντίστοιχα ελληνικά.
Τέλος ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία του Α’ Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με έμφαση στη σημασία που αποδίδεται στη συμμετοχή των νέων: “Προσωπικά έχω επενδύσει πολλά στη νέα γενιά. Πρέπει αυτοί τώρα να πάρουν τη σκυτάλη”, είπε ο κ. Χρυσουλάκης, ανακοινώνοντας ότι σύντομα, θα αρχίσουν και οι συνεδριάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, με στόχο την πληρέστερη δυνατή διαμόρφωση της ατζέντας με τα θέματα που θα απασχολήσουν τους νέους Ομογενείς στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ