Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στη μονογραφή του Πρωτοκόλλου της 8ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Ρωσίας για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προχώρησαν ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Ρώσος Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Nicolay R. Podguzov, στο Υπουργείο Οικονομικών στην Λευκωσία.
Το Πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους Προέδρους της Κύπρου και της Ρωσίας, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Μόσχα, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής της μονογραφής, που σηματοδότησε τη λήξη των διαπραγματεύσεων επί του Πρωτοκόλλου της 8ης Συνόδου, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε παραγωγική την Σύνοδο, λέγοντας, ότι απέδειξε, πως οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και τα αισθήματα βαθιάς φιλίας μεταξύ των δυο λαών «καθοδηγούν την διμερή συνεργασία και δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για νέα επιτεύγματα στη Κυπρο-ρωσική συνεργασία».
Ανέφερε επίσης, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη στην Μόσχα εντάσσεται στα πλαίσια της περαιτέρω σύσφιξης των στενών διμερών πολιτικών δεσμών Κύπρου-Ρωσίας. «Είμαι πεπεισμένος, ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι καρποφόρα και θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας σε πολλά επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε, ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που οριστικοποιήθηκε, αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς εμπορίου, ενέργειας, γεωργίας, κτηνοτροφίας, τουρισμού, καθώς και της διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, επιστήμης και του πολιτισμού

KIPROS

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις προοπτικές για νέα συνεργασία στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας των τηλεπικοινωνιών και της τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας.
Συνέχισε, λέγοντας, ότι το πρωτόκολλο καταγράφει την σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τους επιχειρηματίες εκατέρωθεν για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο και την Ρωσία, αλλά και τη δέσμευση των δυο Κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες αυτές.
«Στην εποχή που διανύουμε, όπου η κυπριακή Οικονομία βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους με παγκόσμιο εκτόπισμα και κύρος, όπως είναι η Ρωσία» ανέφερε ο Υπουργός.
Ανέφερε επίσης, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και στην αναθέρμανση των πρωτοβουλιών συνεργασίας.
Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην Συνεργασία για τον εκμοντερνισμό, που καλύπτει την οικονομική, τεχνική και δικαστική συνεργασία και επεκτείνεται σε τομείς αιχμής, όπως η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα γειτονιάς της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε «καρποφόρα» και «σημαντική» την συνάντηση των δύο πλευρών. «Καταφέραμε να σχηματίσουμε ένα πολύ σημαντικό πακέτο και έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για να υπογραφεί το Πρωτόκολλο από τους δυο Προέδρους» είπε ο κ. Podguzov.
Χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου «πολύ θερμές», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία με την ΕΕ, αλλά και η Κύπρος στο οικονομικό πεδίο.
«Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει την βάση και θα καθορίσει την καρποφόρα συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον» , κατέληξε ο κ. Podguzov.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ