-Στον πλήρη έλεγχο των δανειστών περνούν οι αποκρατικοποιήσεις, οι απολύσεις στο Δημόσιο και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την δημιουργία μιας νέας «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα, στα πρότυπα της παροπλισμένης Task Force, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε απομακρύνει από τα Υπουργεία τους εκπροσώπους της Task Force και είχε διώξει με συνοπτικές διαδικασίες των επικεφαλής, Xορστ Ράϊχενμπαχ, έρχεται τώρα και συμφωνεί στην δημιουργία μιας νέας «Ομάδας Δράσης».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ήδη δεχθεί την “βοήθεια” των δανειστών και το μόνο, που έλειπε, ήταν η δημοσίευση της Συμφωνίας, η οποία έγινε σήμερα.Fahnen_Europaparlament
Η Επιτροπή θα παράσχει στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

“Ο πλήρης έλεγχος των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περνάει υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών”

Είναι προφανές, ότι πλέον ο πλήρης έλεγχος των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις στο Δημόσιο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περνάει υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών.
Αυτό έρχεται σε συνδυασμό με την επί της ουσίας κατάργηση του ΣΔΟΕ και την μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο του κουαρτέτου των Θεσμών.
Οι δανειστές αποποιούνται τον τίτλο της “Ομάδας Δράσης” (Task Force), η παρουσία της οποίας στην Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων παρεξηγήσεων, ωστόσο είναι αναμφισβήτητο, ότι η Κυβέρνηση έχει παραδώσει τις αρμοδιότητες αυτές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Ο μακρύς κατάλογος των 178 προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά έως και το Καλοκαίρι του 2016, πολλά από τα οποία είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

“Είμαι πεπεισμένος, ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων η Ελλάδα θα επιστρέψει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας”

Μιλώντας στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαι πεπεισμένος, ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την στήριξη των επενδύσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οι επαφές του Αντιπροέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα, όπως αναφέραμε σε σχετικό μας δημοσίευμα, είχε συναντήσεις με Έλληνες Υπουργούς – τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο- αλλά και με μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου.
Σήμερα, Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, ο κ. Ντομπρόβσκις συνάντησε τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στην συνέχεια προγραμματίστηκε να επισκεφθεί το «InnovAthens» – έναν κόμβο καινοτομίας, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην επίσκεψη αυτή ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνοδεύεται από το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ