-Τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε από τροχαία συμβάντα στην χώρα μας 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες!

Σύμφωνα με στοιχεία, που βασίζονται σε στατιστικές καταγραφές της Eurostat, και που παρουσίασαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στην Υγεία, την τρίτη θέση στα θανατηφόρα τροχαία κατέχει σε όλη την Ε.Ε. η χώρα μας, μετά την Ρουμανία και την Λιθουανία!

Ειδικότερα, στην Ελλάδα είχαμε τα τελευταία πενήντα χρόνια 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες από τροχαία ατυχήματα. Τα τροχαία συμβάντα στην Ελλάδα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, για τους νέους από 15 έως 29 ετών, την δεύτερη αιτία θανάτου, για τις ηλικίες 5 έως 14 και την τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών.

Μάλιστα, τα ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα», αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ, αντιθέτως, τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.

 

Η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής από το κινητό τηλέφωνο, είναι οι τρείς κυριότεροι παράγοντες, που προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα στην χώρα μας!

 

Τα παραπάνω στοιχεία, που παρουσιάσθηκαν στα πλαίσια ευρείας σύσκεψης με θέμα την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, δείχνουν, ότι η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής από το κινητό τηλέφωνο, είναι τρείς κυριότεροι παράγοντες, που ενοχοποιούνται με μεγάλη συχνότητα στην πρόκληση αυτών των ατυχημάτων. Επιπρόσθετα τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο, που αφορά την αξιολόγηση από το ΚΤΕΟ και να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των οδηγών για την επισκευή των βλαβών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, «η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός. Επιπρόσθετα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις και η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών, που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των οδηγών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ