Σε εξαγγελίες, κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στην Βουλή. Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.foto
Όσον αφορά τις παροχές ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε με πολλά «αλλά» και υποσχέθηκε υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όπως για την αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Πάντως, ο Αλεξης Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και προεκλογικά μιλούσε για άμεση κατάργηση.

Ανθρωπιστική κρίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες, που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα, που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εργάζεται για να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τον απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους, ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όχι όμως την λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις, που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

Εξεταστική Επιτροπή για μνημόνια και αφορολόγητο

Παράλληλα προανήγγειλε, ότι θα προχωρήσει στην συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.
Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ αλλά και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, που θα αντικατασταθεί με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, το Πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:

Πλειστηριασμοί

«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα, προανήγγειλε, ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

«Πουλάμε τα κρατικά αυτοκίνητα και το ένα κυβερνητικό αεροπλάνο»

«Προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό σπατάλης στο δημόσιο και τον περιορισμό προνομίων βουλευτών και υπουργών. Άμεσα αποσυμφορούμε την δημόσια διοίκηση από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, δίνουμε εντολή να πουληθούν αυτοκίνητα που κοστίζουν 700.000 ευρώ, να πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Θα ζητήσω από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξατάση και να καταργήσει το δικαίωμα βουλευτικών αυτοκινήτων.
Περιορίζεται κατά 30% το προσωπικό του Μαξίμου και κατά 40% το προσωπικό της ασφάλειας του πρωθυπουργού. Το ίδιο θα γίνει και με το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάρει στη γειτονιά όπου τον έχει ανάγκη ο πολίτης.

ΕΡΤ, Αστυνομία και Ιθαγένεια

-Επανασυστήνεται από μηδενική βάση και με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη η ΕΡΤ.
Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοτικών σταθμών. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε διαγωνισμό για αδειοδότητη όλων των ραδιοφωνικών μέσων που υπάρχουν στην πατρίδα μας.
– Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής διαδηλώσεων. Επαναφέρουμε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αλλάζουμε τη διάρθρωση και τον τίτλο της ΕΥΠ, μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική προτεραιότητα την εξωτερική ασφάλεια.
– Άμεση ψήφιση του νόμου για την χορήγηση ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, επείγει άμεσα ευρωπαϊκός συντονισμός για κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».
Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ