Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, θα πραγματοποιήσει και φέτος το 18ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος, της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων, καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος, περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις από αξιόλογους επιστήμονες, ιστορικούς και ερευνητές, με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό. Παρουσιάσεις δράσεων των νέων καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με Ποντιακό θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα αναμένεται, να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών, νέοι και νέες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:

  • Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα : Κείμενα και επιστολές στο Βατικανό αποκαλύπτουν

                                                          την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

  • Θεόφιλο Πουταχίδη, Αν. Καθηγητή Α.Π.Θ με θέμα: «Οι φίλοι μας τα Μικρόβια–

                                                     Ο τσαχλαμας, τα πεντικούδια και η ορμόνη της αγάπης ».

  • Κυριακή Χριστοφορίδου, Συγγραφέα με θέμα : «Τα παραμύθια της Ανατολής»
  • Νίκο Σοφιαννίδη Λυράρη: παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών .
  • Αμπερίδου Σοφία, ζωγράφο με θέμα : Με το βλέμμα της Προσφυγιάς .

και από τους Νέους, μέλη του Συναπαντήματος,

  • Μαρτσέλλα Ανθρακοπούλου με θέμα «Η Αρχιτεκτονική στο Πόντο».
  • Χριστόφορος Μαβίδης με θέμα «Προλήψεις και δεισιδαιμονίες Ποντίων ».

 

Tην Παρασκευή 15 Ιουλίου στην Τελετή έναρξης του συναπαντήματος ως κεντρική εισήγηση θα έχουμε το θέμα: Διαδίκτυο- Υγεία –Αλήθειες.

 

Η οργανωτική Επιτροπή του 18Ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, θα απονείμει τιμητική διάκριση στο κύριο

ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΡΑ, για την προσφορά του στα μουσικά δρώμενα της Πατρίδας μας.

Κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη την παρασκευή του Τανωμένου Τσορβά από τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού .

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θεατρική Παραστάση στην ποντιακή διάλεκτο: ♦ «Έναν σπυρίν Θυμίαμα» από τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας»

Μουσικό Δρώμενο αφιερωμένο στη Μαρτυρική Σάντα

από τα μέλη της Οργανωτική Επιτροπής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με λύρα και τραγούδια του Πόντου. Λυράρηδες, και τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά του Συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 18ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων»

sinapantima1

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ