-“Λόγω της ιστορικής μας ευθύνης, επειδή η Αυστριακή-Ουγγρική Αυτοκρατορία είχε συμμαχήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι καθήκον μας να αναγνωρίσουμε τα τρομερά γεγονότα, ως γενοκτονία και να τα καταδικάσουμε”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το αυστριακό Κοινοβούλιο με ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμένιων από τους Τούρκους, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, μετά την αναγνώριση αυτή, δήλωσε: “Με αυτό το βήμα η Αυστρία έχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη γενοκτονιών και άλλων εγκλήματων κατά της ανθρωπότητας”.
Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της Αυστρίας ενέκρινε μια κοινή διακήρυξη, που εγκρίθηκε από τα έξι μεγάλα αυστριακά πολιτικά κόμματα, η οποία τονίζει, ότι “λόγω της ιστορικής μας ευθύνης, επειδή η Αυστριακή-Ουγγρική Αυτοκρατορία είχε συμμαχήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι καθήκον μας να αναγνωρίσουμε τα τρομερά γεγονότα, ως γενοκτονία και να τα καταδικάσουμε”.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η διακήρυξη του αυστριακού Κοινοβουλίου δημιούργησε ανεξίτηλες ουλές στην φιλία και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αυστρία”!

Η δήλωση αναφέρει ακόμη, ότι “είναι, επίσης, υποχρέωση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια αυτό το σκοτεινό και οδυνηρό κεφάλαιο του παρελθόντος της και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των Αρμενίων, ως γενοκτονία”.
Οι Ασσύριοι, οι Αρμένιοι και οι Έλληνες εργάστηκαν σε συνεργασία και πίεσαν την αυστριακή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας, κατά την οποία, στο διάστημα μεταξύ του 1915 και του 1918, σκοτώθηκαν 750.000 Ασσυρίοι (75%), 500.000 Έλληνες και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι . Η γενοκτονία διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και τους Κούρδους και σχεδόν καταστράφηκαν οι χριστιανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όπως αναμενόταν, έντονη υπήρξε η επίσημη αντίδραση της Τουρκίας. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του, πως “η διακήρυξη του αυστριακού Κοινοβουλίου δημιούργησε ανεξίτηλες ουλές στην φιλία και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αυστρία (…). Η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Χασάν Γκέους για διαβουλεύσεις”.

austria

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ