Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε προβληματισμό έχει βάλει την αμερικανική Κυβέρνηση έρευνα αμερικανικού Ινστιτούτου, που κατατάσσει την Τουρκία στις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη μας για το 2016.
Η έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου «Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις», που παρακολουθεί τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και κάνει προβλέψεις για το 2016, κατέταξε την Τουρκία στα 10 κορυφαία προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική πολιτική, καθώς η πολιτική και οικονομική κρίση στην χώρα βαθαίνει και η Τουρκία παραδίδεται στο χάος.tourkia
Το συγκεκριμένο αμερικανικό Ινστιτούτο «Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις», που διακρίνεται για τις εμπεριστατωμένες και αξιόπιστες έρευνες και προβλέψεις του, κάλεσε Αμερικανούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να ιεραρχήσουν τα προβλήματα, που θεωρούν, ότι θα κληθεί αντιμετωπίσει η αμερικανική διπλωματία το 2016, και να τα κατατάξει σε κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους.

“Η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα βαθύνει το 2016 και θα ενταθούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους, ενώ η κατάσταση θα εντείνεται διαρκώς, υπό την πίεση των εξελίξεων στον πόλεμο της Συρίας”

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα βαθύνει το 2016 και θα ενταθούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους, ενώ η κατάσταση θα εντείνεται διαρκώς, υπό την πίεση των εξελίξεων στον πόλεμο της Συρίας.
Πρόκειται για ετήσια έρευνα, που στόχο έχει να αναδείξει τις πιθανές περιοχές αστάθειας και να βοηθήσει στην χάραξη της αμερικανικής πολιτικής, προβλέποντας κινδύνους, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, εξηγεί ο στρατηγός John W. Vessey, ειδικός στα θέματα πρόληψης συγκρούσεων.
Ανάμεσα στις χώρες, που αιφνιδίως αναβαθμίστηκαν σε “επικίνδυνες”, είναι και η Τουρκία, η οποία το 2015 δεν έμοιαζε να αποτελεί κίνδυνο. Ωστόσο, στις προβλέψεις για το 2016, σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία μαζί με την Λιβύη και την Αίγυπτο, πέρασαν στις υψηλές “προτεραιότητες” για το 2016.
Μεταξύ των νέων εστιών αποσταθεροποίησης είναι και η πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προκαλείται από την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ