Η CDU κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά της μετά την γερμανική ενοποίηση και στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου έφθασε μόλις στο 17,6%, χάνοντας περίπου έξι εκατοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις εκλογές ου 2011!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το δεύτερο εκλογικό του πλήγμα μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων υπέστη το συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, αυτή την φορά στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, στις οποίες το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, CDU, κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του μετά την γερμανική ενοποίηση!
Η πτώση αυτή, που έφθασε περίπου τις έξι εκατοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα ποσοστά, που πήρε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του Βερολίνου, αποδίδεται κυρίως στην ανησυχία και την αντίθεση μεγάλου ποσοστού πολιτών ως προς την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στις χθεσινές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με 21,6%, (38 έδρες) οι Χριστιανοδημοκράτες έφθασαν στο 17,6% (31 έδρες), από 23,3% στις προηγούμενες εκλογές του 2011, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η “Αριστερά” (Die Linke), λίγο μπροστά από τους “Πράσινους”, παίρνοντας αμφότεροι 15,6% και 15,2% και από 27 έδρες αντιστοίχως. Το εχθρικό στους μετανάστες, ακροδεξιό κόμμα, “Εναλλακτική για την Γερμανία “AfD” βρίσκεται στην πέμπτη θέση, αποσπώντας το 14,2% των ψήφων και αποκτώντας 25 έδρες. Τέλος, στην νέα τοπική Βουλή του Βερολίνου μπαίνουν και οι Φιλελεύθεροι της FDP,με 6,7% και 12 έδρες, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 66,9%.

Μετά τα αποτελέσματα αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται, πλέον στην διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, στην τοπική Κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας, και σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αποτελούμενο από τους Σοσιαλδημοκράτες, την “Αριστερά” και τους “Πράσινους”

Μετά τα αποτελέσματα αυτά, οι Σοσιαλδημοκράτες προσανατολίζονται, πλέον στην διάσπαση της μεγάλης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, στην τοπική Κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας και η πιό πιθανή δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας δείχνει να είναι ένας κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός, αποτελούμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, την “Αριστερά” και τους “Πράσινους”.
Το νέο αυτό εκλογικό πλήγμα της Μέρκελ είναι το δεύτερο σε δύο εβδομάδες, έπειτα από την αποτυχία της στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας. Η εκλογική κατακρήμνιση της Μέρκελ προ δύο εβδομάδων στο ανατολικό κρατίδιο του Μακλεμβούργου-Πομερανίας προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών εταίρων της CDU στην Βαυαρία, των Χριστιανοκοινωνιστών της CSU, οι οποίοι προέτρεψαν την Καγκελάριο να σκληρύνει την στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, λαμβάνοντας μέτρα, όπως η επιβολή ορίου για την υποδοχή 200.000 μεταναστών κάθε χρόνο. Η Μέρκελ απέκρουσε την πρόταση και υπεραμύνθηκε της θέσης της να εξευρεθεί μία πανευρωπαϊκή λύση στην μεταναστευτική κρίση, μέσω της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων, ενθαρρύνοντας συμφωνίες με χώρες, όπως η Τουρκία και μέσω του επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων σε όλες τις χώρες στην Ευρώπη.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, οι απανωτές αυτές αποτυχίες έχουν εγείρει αμφιβολίες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ, όμως το κόμμα της έχει λιγοστές εναλλακτικές λύσεις για ηγέτη και συνεπώς η υποψηφιότητά της θεωρείται πάλι δεδομένη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ