– Το ζήτημα, που εγείρεται, είναι μείζον, καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ουσιαστικά θέμα διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να συνδημιουργηθεί νέο κρατικό μόρφωμα από την παράνομη οντότητα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το ενδεχόμενο της πιθανής διακοπής των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με αφορμή νέες δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Μπουρουτζιού, με αφορμή σχόλια από τα Ελληνοκυπριακά κόμματα για προηγούμενες δηλώσεις του, ανέφερε, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις μια νέα δομή κράτους και μια νέα σημαία της Κύπρου!
Ο κ. Ομήρου ανέφερε, ότι είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Μουσταφά Ακιντζί, στις οποίες ο κ. Μπουρουτζιού δεν μίλησε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αλλά ουσιαστικά έθεσε θέμα διάλυσής της, προκειμένου να συνδημιουργηθεί νέο κρατικό μόρφωμα από την παράνομη οντότητα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε, ότι προκαλούν την απορία, προς τι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

“Η οριστική διασαφήνιση πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για συνέχιση των συνομιλιών”

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη, ότι η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αδιαπραγμάτευτη συνέχειά της μέσω διαδικασίας μετεξέλιξής της από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, ανέφερε ο ίδιος, το ζήτημα, που εγείρεται, είναι μείζον και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να θέσει το θέμα στις συνομιλίες, προ οιασδήποτε άλλης συζήτησης.
«Η οριστική διασαφήνιση πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για συνέχιση των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

ΑΚΕΛ: “Η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία”

Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ζήτησε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο μια λύση, που να θέτει τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό, να αποκλείει κάθε πιθανή ιμπεριαλιστική επέμβαση και να απομονώνει τα σωβινιστικά και εθνικιστικά στοιχεία.
Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του ερχομένου Μαΐου, ο Άντρος Κυπριανού, είπε, ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να
αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης, και να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία.
Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε, ότι μόνον αν μια τέτοια λύση συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψηφίσματα.KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ