Σε σχέση με το μέσο όρο των μαθητών σε παγκόσμια κλίμακα – Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας, αναπληρωτής  Καθηγητής Οικονομικής Φυσικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Ο  Δρ. Λουκάς Ζαχείλας, είναι αναπληρωτής  Καθηγητής Οικονομικής Φυσικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα τον Βόλο). Τα τελευταία χρόνια είναι ο Α’ αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το Πτυχίο του το 1983. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώνοντας την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Αριθμητική και Θεωρητική Μελέτη τρισδιάστατων αστρικών συστημάτων». Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχετε προετοιμάσει μαθητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ έχετε συνοδεύσει ελληνικές αποστολές σε Διεθνείς  Ολυμπιάδες  Αστρονομίας – Αστροφυσικής. Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες, που έχετε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια;

“Το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών βρίσκεται αρκετά ψηλά σε σχέση με το μέσο όρο των μαθητών σε παγκόσμια κλίμακα. Παρ’ ότι το μάθημα της Αστρονομίας δεν συγκαταλέγεται (εδώ και 10 σχεδόν χρόνια) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου (όπως ήταν στις δεκαετίες του 50, 60, 70 και 80), και παρ’ ότι στο Γυμνάσιο τα στοιχεία Αστρονομίας είναι ελάχιστα, εν τούτοις όσα παιδιά έχουν συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας (που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο) καταφέρνουν όχι μόνο να απαντήσουν στις αρκετά δύσκολες ερωτήσεις και τα προβλήματα του Διαγωνισμού, αλλά και να διακριθούν στις πολύ απαιτητικές εξετάσεις μιας Ολυμπιάδας”.

-Εκτιμάτε, ότι η Αστρονομία που έχει γεννηθεί στον τόπο μας, οι επιστήμονες που την έχουν υπηρετήσει ανά τους αιώνες και όσοι συνεχίζουν να την υπηρετούν, να συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους όλων των εποχών, έχει την αντιμετώπιση που της αξίζει; Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;

“Η απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα είναι προφανώς αρνητική. Ενώ (όπως αναφέρω και πιο πάνω) η Αστρονομία διδασκότανε στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου (των δεκαετιών 50, 60, 70 και 70) και αργότερα ως μάθημα επιλογής στην Β’ Λυκείου, από το 2012 περίπου έχει πλέον διαγραφεί από το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης. Ο βασικός λόγος που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας (καθ’ υπόδειξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ήταν η έλλειψη γνώσεων από πλευράς εκπαιδευτικών (που δήλωναν ανέτοιμοι να μπορέσουν να διδάξουν την ύλη του σχολικού βιβλίου) και η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς μαθητών που (σύμφωνα με το Υπουργείο) δεν δήλωναν το μάθημα. Θεωρώ πως το μάθημα πρέπει να επιστρέψει (έστω κατ’ επιλογήν) και να δώσει σε όσους εκπαιδευτικούς (Φυσικούς ή Μαθηματικούς) την δυνατότητα να το διδάξουν (έχοντας προηγουμένως δώσει στους καθηγητές αυτούς τα εφόδια μιας εκπαίδευσης 2 μηνών σε ειδικά Κέντρα που θα οργανωθούν από τα Πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει Τομέας Αστρονομίας-Αστροφυσικής στο Φυσικό Τμήμα)”.

-κ. Ζαχείλα μπορείτε να αναφερθείτε στο θερινό σχολείο, αστρονομίας, αστροφυσικής και διαστημικής που λειτουργεί στο Βόλο;

“Στον Βόλο (υπό την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος) λειτουργούν τρία Σχολεία Αστρονομίας-Αστροφυσικής-Διαστημικής. Το πρώτο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια για μία εβδομάδα (την 1η βδομάδα του Ιούλη), και ονομάζεται Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, όλων των τάξεων και γνώσεων και σε άτομα όλων των ηλικιών.

Πιο συστηματική όμως δουλειά γίνεται στην Σχολή Αστρονομίας που λειτουργεί από το 2011 και είναι διάρκειας 13 εβδομάδων (από τα μέσα του Γενάρη μέχρι περίπου το Πάσχα). Απευθύνεται σε μαθητές Δ’- Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού, και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου και έχει τρεις τάξεις. Στην Α’ Τάξη διδάσκεται το Ηλιακό Σύστημα, στην Β’ Τάξη διδάσκονται οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, η ουράνια σφαίρα και τα τηλεσκόπια, ενώ στην Γ’ Τάξη διδάσκεται η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές Θεωρίες και ανακαλύψεις.

Η ίδια ύλη περιλαμβάνεται σε μία ακόμη Σχολή που την ονομάζουμε «εξ αποστάσεως». Ο σκοπός της Σχολής αυτής είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, αλλά διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από τον Βόλο, να μπουν στην ιστοσελίδα μας και με την βοήθεια βιντεο-διαλέξεων (και του σχετικού βιβλίου που τους διατίθεται) να αποκτήσουν τις γνώσεις”. Ειδικά η Σχολή “εξ αποστάσεως” εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί εντελώς ασύγχρονα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα όποτε θέλει, και με όποιο ρυθμό θέλει. Στο τέλος, βέβαια, μπορεί να δώσει τις εξετάσεις της κάθε τάξης την χρονική στιγμή που αυτός νιώθει έτοιμος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας: www.astronomos.gr

Τόσο στο Μενού “ΣΧΟΛΗ” όσο και στο Μενού “ΒΙΒΛΙΑ” θα βρουν αυτά που αναφέρω”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ