Η εξέλιξη αυτή με την “Deutsche Bank” είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει πολύ η μετοχή της, αλλά και να δοκιμαστούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές σημείωσαν την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών μηνών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα “Deutsche Bank”, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης της ζητά να καταβάλει, ως πρόστιμο, το ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να προχωρήσει σε εξωδικαστικό διακανονισμό μετά την έρευνα για τις πωλήσεις τίτλων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.
Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμήσεις της τράπεζας και των επενδυτών για τέτοιου είδους απαιτήσεις.
Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, ποιό θα είναι το τελικό ποσό, που θα καταβάλει η “Deutsche Bank”, εκτιμάται, ότι, εάν αυτό φθάσει κοντά στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πλήξει σοβαρά την εύθραυστη οικονομική κατάστασή της και ενδεχομένως να κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στην ανακοίνωσή της, η γερμανική τράπεζα αναφέρει, ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, καθώς το μέγεθος του προστίμου είναι δυσθεώρητο. Η ίδια αναμένει, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καταλήξουν σε ένα πρόστιμο, ανάλογο μ’ αυτό, που επιβλήθηκε στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες τράπεζες.
Σημειώνεται, ότι για την ίδια υπόθεση, η “Citigroup” κατέβαλε πρόστιμο 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η “Goldman Sachs” πρόστιμο 5,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παρόμοια ποσά κλήθηκαν να πληρώσουν και οι “Morgan Stanley”, “Credits Suisse”, “HSBC” και “UBS”.

Η εξέλιξη αυτή με την “Deutsche Bank” είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει πολύ η μετοχή της, αλλά και να δοκιμαστουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές σημείωσαν την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών μηνών!

Είναι σαφές, ότι ένα τέτοιο ποσό αν επιβληθεί σε μια τράπεζα που ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο», ουσιαστικά προκαλεί την κατάρρευσή της. Στέλεχος των εποπτικών Αρχών των ΗΠΑ, μιλώντας στην εφημερίδα “Wall Street Journal”, εκτίμησε, ότι η “Deutsche Bank” στο τέλος, θα κληθεί να καταβάλει μόνον το 50% της αρχικής πρότασης των αμερικανικών Αρχών, ήτοι 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εξέλιξη αυτή με την “Deutsche Bank” είχε σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει πολύ η μετοχή της, αλλά και να δοκιμαστούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές σημείωσαν την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων τριών μηνών!
Η μετοχή της “Deutsche Bank” κατέγραψε πτώση κατά 7,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη STOXX 600.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,4%, με τις μετοχές των “Royal Bank of Scotland” , “Credit Suisse” και “UBS” να σημειώνουν πτώση μεταξύ 2,2% και 4,1%.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε πτώση κατά 0,3%. Έπειτα από απώλειες κατά 1,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να καταγράψει την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Ιουνίου.
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Ο ευρωπαϊκός δείκτης των μετοχών Πετρελαίου και Αερίου κατέγραψε νωρίτερα πτώση σχεδόν κατά 1%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών Royal Dutch Shell και BP έπεσαν κατά περίπου 0,7%.

euro-nea

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ