Δριμεία κριτική για το μνημόνιο και την τρόϊκα στην Ελλάδα ασκεί ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Peter Bofinger
– Κόλαφος για την τρόϊκα και το βιβλίο “Der stille Putsch” του Γερμανού δημοσιογράφου Jürgen Roth.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Το Μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε”, λέει σε επίσημες δηλώσεις του στον Τύπο (τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του) ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ κ. Peter Bofinger (Πέτερ Μπόφινγκερ).
Σε δηλώσεις του, ο στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου (από τον Μάρτιο του 2004, ο κ. Μπόφινγκερ είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή ένας των πέντε «σοφών» της οικονομίας) παραδέχεται, ότι το πρόγραμμα, που η τρόϊκα επέβαλε στην Ελλάδα, αντί να βοηθήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την επιδείνωσε!
Κι’ αυτό γιατί, όπως λέει, εφαρμόστηκαν πολλά σκληρά μέτρα λιτότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι απότομη και βάρβαρη για την χώρα μας και τους πολίτες της. «Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, πλέον, δεν ακολουθείται σε άλλες χώρες, που μπαίνουν σε διαδικασία προσαρμογής» υπογραμμίζει στις δηλώσεις του στο “Capital.tv”, ασκώντας δριμεία κριτική στις πολιτικές της τρόϊκας. «Θα έλεγα, ότι το Μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε στο σύνολό του. Σίγουρα υπήρχε η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ομως, η δόση των μέτρων λιτότητας ήταν υπερβολική!»

Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση για τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης

Σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, η Ευρώπη θα πρέπει να διαμορφώσει διαφορετική πολιτική και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, καθώς συμφωνήθηκαν επάνω σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη.
Οπως λέει, πλέον η προσέγγιση, που γίνεται σε άλλες χώρες, είναι πολύ πιο προσεκτική. Δηλαδή, προχωρά μεν η προσαρμογή, αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που σίγουρα είναι πιο αποτελεσματικό. Οπως εξηγεί, «χρειάζονται παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, άρα απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζονται όμως περισσότερες επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».
Ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι ο νεότερος της περίφημης ομάδας των «πέντε σοφών» και εκφράζει σταθερά κεϊνσιανές θέσεις (είναι υπέρμαχος του κατώτατου μισθού), ασκώντας κριτική και στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Ο κ. Μπόφινγκερ, από το 1992, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ και ήταν από τους πρωτεργάτες μιας πρωτοβουλίας 59 καθηγητών υπέρ του ευρώ από το 1997, ενώ τον Αύγουστο του 2012 υποστήριξε, μαζί με τον Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Γιούλιαν Νίντα-Ρίμελιν, μια σαφή αλλαγή πορείας της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην κρίση του ευρώ. Από κοινού με επιφανείς Ευρωπαίους οικονομολόγους, είναι υπέρμαχος ενός συμφώνου για την απόσβεση των χρεών και μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

“Κόλαφος” για την τρόϊκα το βιβλίο του Γερμανού δημοσιογράφου Jürgen Roth

«Καταπέλτης» για τις παρεμβάσεις της τρόϊκας, τις οποίες χαρακτηρίζει «σιωπηλό πραξικόπημα», είναι το βιβλίο-σοκ του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Jürgen Roth (Γιούργκεν Ροτ), με τίτλο “Der stille Putsch” (“Το σιωπηλό πραξικόπημα”), που κυκλοφόρησε σε τέταρτη έκδοση στην Γερμανία.juergen-roth_der-stille-putsch[1]
Οπως δήλωσε ο κ. Ροτ στην “Deutsche Welle”, προβληματίστηκε πολύ προτού καταλήξει στον όρο «σιωπηλό πραξικόπημα», ο οποίος αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου του. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες και συνδικαλιστές τού είπαν ότι «αυτό που συμβαίνει στην ουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία είναι “σιωπηλό πραξικόπημα”, γιατί γίνονται αλλαγές σε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς την συμμετοχή του πληθυσμού στις διαδικασίες».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος κατηγορεί ευθέως την τρόϊκα για κοινωνική αναλγησία και «εκβιαστικούς χειρισμούς», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «σχεδόν πάντα αποσιωπά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα που επιβάλλει ο υγιής ανταγωνισμός και σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας». Επισημαίνει ακόμα ότι, όσον αφορά τη χώρα μας, ευθύνη για την σημερινή κρίση φέρουν η ελληνική πολιτική τάξη, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, που σχετίζονται μαζί της και η γενικότερη νοοτροπία της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Ροτ κάνει ειδική αναφορά στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, παρατηρώντας, ότι «το 80% των προσφύγων, που εισρέουν στην Ε.Ε., έρχεται μέσω Ελλάδας, αλλά η Ευρώπη έχει αφήσει την Ελλάδα να παλεύει μόνη της με αυτό το πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ