Χαράλαμπος Χάχαλης – Δικηγόρος LL.M.

Όσο ποτέ άλλοτε παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο να μεταναστεύουν χιλιάδες νέοι Έλληνες στο εξωτερικό, πολλοί δε στη Γερμανία, αφού η ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα έχει χαθεί. Πολλοί από τους νέους αυτούς οικονομικούς μετανάστες μεταναστεύουν πριν καν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έρχονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένες κυρώσεις, μια εκ των οποίων είναι το λεγόμενο «πρόστιμο της ανυποταξίας».

Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο νέος έχει πλέον διαμονή στο εξωτερικό και δεν παρουσιαστεί στην προβλεπόμενη ημερομηνία κατάταξης στην στρατιωτική μονάδα όπου υποχρεούται να υπηρετήσει την θητεία του, κηρύσσεται ανυπότακτος (εξωτερικού) και του επιβάλλεται ένα πρόστιμο ύψους 6.000 ΕΥΡΩ, το οποίο μάλιστα επιδέχεται προσαύξησης 1% για κάθε μήνα που δεν εξοφλείται. Επίσης, όσο παραμένει ανεξόφλητο το πρόστιμο χάνεται και η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας από την Εφορία.

Η αρμόδια Εφορία, μάλιστα, μπορεί να προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξή του, ήτοι στην αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ανυπότακτου, όπως για παράδειγμα κατάσχεση ακινήτων που κατέχει στο όνομά του, τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

Δεδομένου ότι το πρόστιμο υπερβαίνει τις 5.000 ΕΥΡΩ, ο οφειλέτης αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης εναντίον του, σύμφωνα με τις αυστηρές διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ποινή φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ΕΥΡΩ. hachalis

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό, σε τι φαύλο κύκλο μπορεί να μπει ο νέος μετανάστης που φεύγει χωρίς να έχει προηγουμένως εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην πατρίδα του.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση για εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, δηλαδή και να αποπληρώσει ο οφειλέτης το πρόστιμο πρέπει να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό στο άμεσο μέλλον.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η διαγραφή του προστίμου μπορεί να λάβει χώρα εφόσον ο ανυπότακτος του εξωτερικού λάβει μελλοντικά την ιδιότητα του μονίμου κάτοικου εξωτερικού (πιστοποιητικό μονίμου κατοίκου εξωτερικού που χορηγείται από τα Προξενεία), δηλαδή μείνει στο εξωτερικό, αποδεδειγμένα, για πάνω από 7 έτη. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο διαγράφεται με εντολή του εκάστοτε διευθυντή του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπάρχει μια ασάφεια στο κείμενο: “το πρόστιμο διαγράφεται αν μελλοντικά ο ανυπότακτος γίνει μόνιμος κάτοικος…”. Πάει να πει ότι το πρόστιμο επιστρέφεται ή ότι να επιδιώξουν να μην το καταβάλουν οι υπότακτοι μέχρι να αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα;

 2. Το πρόστιμο διαγράφεται σε κάθε περίπτωση για όποιον αποκτήσει την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού. Όπως για όλες τις οφειλές υπάρχει διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
  Δυστυχώς η ασάφεια οφείλεται στην εφαρμογή της νομοθεσίας από την Διοίκηση.

 3. Καλησπέρα,

  Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς ανυπόταχτους εξωτερικού. Μόλις έλαβα το πρόστιμο, έκανα τα χαρτιά μου και τα έστειλα στην στρατολογία (αναμένεται έγκριση) για να κυρηχθώ και επίσημα ανυπόταχτος εξωτερικού.
  Επειδή έχω σκοπό και εγώ να λάβω μελλοντικά την ιδιότητα του μονίμου κάτοικου εξωτερικού (άρα εμπίπτω στην κατηγορία της τελευταίας σας παραγράφου) με ενδιαφέρει πολύ να δω κάπου επίσημα (ή έστω μια περαιτέρω επεξήγηση από απλά τα λόγια σας) αυτό που γράφεται περί ακύρωσης του προστίμου.
  Μπορείτε να με ενημερώσετε αν έχετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα.
  Ευχαριστώ πολύ
  Αλέξανδρος

 4. Καλησπέρα,

  Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
  Επειδή εμπίπτω και εγώ στην κατηγορία των ανυπόταχτων εξωτερικού που μελλοντικά θα λάβουν την ιδιότητα μονίμου κατοίκου εξωτερικού, θα με ενδιέφερε πάρα πολύ αν έχετε περισσότερες πληροφορίες περί ακύρωσης/διαγραφής του προστίμου (κάτι επίσημο ή έστω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα)

  Χαιρετισμούς

 5. Σας χαιρετω!

  Εχω καταβάλει ήδη το προστιμο του ανυποτακτου εξωτερικου πριν 1 μιση χρονο περιπου. Αυτην την εβδομαδα απεκτησα το στατους του μονιμου κατοικου εξωτερικου. Θα υπήρχε ελπιδα να διεκδικήσω τα χρηματα του προστιμου πισω;

  Σας ευχαριστω,
  Π.Α.
  απο Αυστρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ