-Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συναντήσουν στο Άγιο Όρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Προκόπης Παυλόπουλος και, ενδεχομένως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η 28η Μαΐου 2016 είναι η ημερομηνία αφίξεως του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ελλάδα και το Άγιο Όρος, όπως έγινε γνωστό από επίσημη ρωσική κυβερνητική πηγή.
Όπως αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, πριν τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών, κ.κ. Κύριλλος, θα μεταβεί στην Αθήνα και το ταξίδι του αυτό αφορά στον εορτασμό των 1000 χρόνων της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλος θα φθάσει στην Αθήνα στις 26 Μαΐου και θα συναντηθεί εκεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβούν μαζί στο Άγιο Όρος για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Το Σάββατο το πρωί, 28 Μαΐου 2016, ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα φθάσει στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, Καρυές, όπου θα τον υποδεχθεί η Αγία Κοινότητα, με την δέουσα τιμή, που αρμόζει στον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα για να παρευρεθεί σε πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντήσουν στο Άγιο Όρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Προκόπης Παυλόπουλος και, ενδεχομένως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Εάν η επίσκεψη του κ. Πούτιν περιοριστεί μόνον στο Άγιο Όρος και δεν συμπεριλάβει και την Αθήνα, αυτό θα αποτελεί μια ένδειξη «δυσαρέσκειας» της ρωσικής ηγεσίας προς την ελληνική Κυβέρνηση, και την στάση της έναντι της Μόσχας”

Σημειώνεται, ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιο Όρος, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης, που επισκέφθηκε την Μονή Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, τον Σεπτέμβριο του 2005.
Επίσης, σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Μιχαήλ Σβίντκυ, δεν αποκλείεται επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν και στην Αθήνα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η ρωσική Ομοσπονδία έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Άγιο Όρος.
Πάντως, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, “εάν η επίσκεψη του κ. Πούτιν περιοριστεί μόνον στο Άγιο Όρος και δεν συμπεριλάβει και την Αθήνα, αυτό θα αποτελεί μια ένδειξη «δυσαρέσκειας» της ρωσικής ηγεσίας προς την ελληνική Κυβέρνηση, και την στάση της έναντι της Μόσχας”.
Αναφορικά με την στάση, που θα κρατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, βασιζόμενα σε σχετικές φήμες, αναφέρουν απροθυμία εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη να συμμετάσχει στον εορτασμό των 1000 χρόνων του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιο Όρος, χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε, εάν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

AGION OROS1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ